A fost acum ceva timp un filmulet usurel cu o blonda. Blonda de la drept. Care frapa prin pantofiorii si gentutele ei. Si mai te lovea cat de blonda era. DAR....
In spatele atator clisee si stereotipuri se regasea un suflet bun si curat. Care dorea sa faca bine si iubea justitia. Stau si ma intreb : DE CE OARE URMEZI FACULTATEA DE DREPT???
Am gasit si un motto la una din facultatiile de drept : Honeste vivere, neminem laedere, suum quique tribuere!
Adica : Sa traiesti cinstit, sa nu ranesti pe nimeni si lumea sa se poata baza pe ei! Pe avocati, procurori sau judecatori!
Zilele astea stau si eu si admir alta blonda de la drept. Sa zicem Gabriela printre alte nume. Absolventa a unei facultati private de drept. Fara alte comentarii.
A vrut sa ne fie presedinta. A vrut sa ne arate cum va fi un partid gen Alba ca Zapada. Din pacate ea insasi era Vrajitoarea cea rea.
A reusit sa aduca in derizoriu cartusul de Kent si sticla de whisky, pentru mine reperele morale ale spagii institutionale din anii lui ceausescu. Macar atunci exista un etalon si un barem. Acum nu mai exista limita in sus. Cand aud vorbindu-se despre milione de euro spaga (mita) ma ingrozesc. 1.000.000 euro. Nici nu stiu daca cineva a numarat macar din cifre o asemenea suma. Dar sa mai si numeri atatia bani fizic...
Si tot facand analogie cu vrajitoarele stau si ma intreb daca drumul duce in sus pana la maretul vrajitor din OZ. El sa fie tinta finala?
Vrajitorule din OZ.
Zilele tale sunt numarate.
Sa anchetati bine!
Un blog personal de cautare, reflexie si introspectie. Istoria si calatoriile sunt la ele acasa.
Totalul afișărilor de pagină
vineri, 30 ianuarie 2015
duminică, 25 ianuarie 2015
Despre Lacomie
Cand sunt in masina in jurul orei 13 ascult la radio emisiunea lui Moise Guran (mai nou si cu Vlad Petreanu). Un fel de Dobro si Craio pe cand ascultam Guerilla. Adica imi sunt simpatici si uneori si competenti. Ce sa mai zic, adevarati formatori de opinie. Unii il vad chiar in marea politica.
Asa ca tot ascultand mi-au ramas in minte cuvintele atotștiutorului si moralului Moise Guran :
""Ai vrut şi tu mai mulţi bani, ai vrut o casă, probabil, în cazul CHF, te-ai dus la bancă şi banca ţi-a spus… ştiţi, vă încadraţi pentru mai mult, dar în CHF. Că are dobânda mică. Iar tu, nu te-ai întrebat de ce dracu’ are CHF-ul dobânda mică… pur şi simplu ţi s-a părut că eşti tu mai deştept decât alţii. S-a declanşat acel mecanism păcătos, acea gheară care ţi-a prins creierul şi ţi-a spus… ce gheşeft! Ei bine, acel mecanism se numeşte Lăcomie".
Asa ca tot ascultand mi-au ramas in minte cuvintele atotștiutorului si moralului Moise Guran :
""Ai vrut şi tu mai mulţi bani, ai vrut o casă, probabil, în cazul CHF, te-ai dus la bancă şi banca ţi-a spus… ştiţi, vă încadraţi pentru mai mult, dar în CHF. Că are dobânda mică. Iar tu, nu te-ai întrebat de ce dracu’ are CHF-ul dobânda mică… pur şi simplu ţi s-a părut că eşti tu mai deştept decât alţii. S-a declanşat acel mecanism păcătos, acea gheară care ţi-a prins creierul şi ţi-a spus… ce gheşeft! Ei bine, acel mecanism se numeşte Lăcomie".
Asociate cu aceste cuvinte mi-au ramas intiparite in memorie si cuvintele :" LIPSA DE CULTURA FINANCIARA"!
Asta as putea recunoaste: lipsa culturii financiare. Dar pana la lacomie imi pare un drum cam lung.
Acum multi ani am vazut un interviu cu Sorin Ovidiu Vantu. Si acolo el explica savant despre fungibilitatea banilor. Recunosc ca nu mai auzisem asemenea notiuni. Pentru un inginer erau notiuni fascinante si totdeodată noi.
Pentru cei mai ingineri ca mine incerc sa explic savant :
"Fungibilitatea este o noţiune centrală în economie şi înseamnă „substituibil cu o altă cantitate″; de exemplu, fungibilitatea banilor se traduce prin plata unei datorii cu orice fel de bani, indiferent de provenienţa acestora. "
Si o explicatie populara. Sa zicem ca te imprumuti la cineva 100 de RON. Adica primesti o bancnota de 100 de RON. La inapoierea imprumutului ii dai omului, eventual, doua bancnote de 50 de RON (daca nu nimeresti vreun camatar sau vreo ruda). Daca imprumuti o cratita pentru sarmale returnezi aceeasi cratita. La bani nu este asa. Ei sunt fungibili. Circula. Mai nou circula doar virtual prin cardul de credit, POS, banca si cine mai stie pe unde.
Doi oameni mi-au marcat cultura financiara. SOV si MG. Doi dintre titanii finantelor romanesti. Doi oameni care au dovedit ca stiu exact cum sa arate cu degetul si sa speculeze lipsa de cultura financiara a romanilor. Unul prin diverse scheme mai mult sau putin piramidale (sa nu uitati ca piramida vine de la foc sau a arde) iar celalalt prin castigarea unei paini (cred ca foarte albe) prin emisiunile economice in care explica ce prosti sunt unii si ce destept este el.
Sa trec peste aceste cuvinte poate nu tocmai corecte si sa ajungem la LACOMIE.
Adica la CHF, francii elvetieni. Pe care eu nu i-am vazut nciodata la fata. Am vazut o suma pe hartie, am avut parte de un schimb valutar in ziua finalizarii contractului de credit si apoi am avut RON in cont. RON pe care i-am cumparat la un curs mai prost decat cel de la BNR. Asadar am avut un avans la credit, am vazut RON in cont, am girat cu o casa si am creat plusvaloare in tara asta, ROMANIA, investind toti banii in construirea unei case noi asa incat economia romaneasca ajunsese sa duduie. Pentru ca multi altii asemenea mie au luat credite in franci elvetieni si si-au construit case noi care au saltat PIB-ul si au ridicat economia Romaniei la cote nemaivazute. Adica s-au indatorat pe 25 de ani iar principalul castigator a fost statul roman. Prin taxe, impozite si creare de plusvaloarea, repet aici in Romania. Nu mi-am cumparat din acest credit televizoare, masini,etc produse in alte tari. NU. Am construit aici in ROMANIA. Asa incat statul sa ma poata impozita, sa imi ia bani de certificat de urbanism, de autorizatie de construire, de taxe notariale, de.......
Si nimeni nu m-a avertizat de nocivitatea unui credit in franci elvetieni. NIMENI! Creditul in franci elevetieni mai avea putin si ajungea pe taraba in OBOR.
Si atunci unde a fost lacomia mea??? Ca am ajutat Romania sa inregistreze un PIB record. Ca am platit si platesc taxe si impozite. Ca castig un salariu in RON si nu in CHF.
Daca ma duc la un doctor si acesta imi prescrie un medicament eu ce sa fac. Sa studiez toate cercetarile cu reactiile si dependentele medicamentului de cand a fost el inventat. Doar asa as avea o cultura medicala?
Asadar conform DEX lacomie = "dorință exagerată de câștig, de avere etc.; aviditate". Asadar slavii ne-au lasat cuvantul LAKOMU. Se pare ca si maghiarii au LAKOM. Din latina vine cuvantul AVARITIA. Asadar lacomia a inceput odata cu venirea slavilor si se pare ca s-a dezvoltat odata cu aparitia creditelor in franci elvetieni.
Poate ca am fost lacom. Cred ca am fost si prost.
Dar atunci stau si ma intreb: Oare care este treaba unui stat si a unei banci nationale???
Cum isi apara statul contribuabilii de toxicitati financiare? Si BNR chiar nici ustoroi nu a mancat nici gura nu i-a mirosit?
Intrebari retorice, majoritatea dintre ele.
Cert este ca zeci de mii de romani sunt in stituatia sa plateasca in RON mai mult decat dublu fata de cand au contractat creditul la acelasi (sau mai mic) salariu in RON. Si atunci aceasta poveste devine o problema sociala.
Un cartof fierbinte pe care nimeni nu il vrea in mana.
De ce oare nimeni nu spune ca normal ar fi fost ca orice credit sa fie in moneda in care iti castigi existenta. Si ca RON este manipulat politic atat de BNR cat si de guvernul Romaniei. Prin politicile economico-financiare pe care le dezvolta.
In final doar unii platesc incompetenta altora.
Sa platiti bine!
marți, 20 ianuarie 2015
Dottore!
Am tot vazut in ultimul timp niste filme cu si despre PhD (un fel de doctori) de pe la ei. Problema principala pe care eu o vad in toata povestea asta cu doctoratul este ca lumea nu vrea sa ajunga la esenta si toata discutia cade in derizoriu. Nu este importanta de fapt mascarada cu uite doctoratul, nu este doctoratul. In fond asta ar fi o problema penala a unui gainar si a unui impostor. Care si-a cladit viata si cariera pe un fundament fals. Si aici iarasi ajungem la agentul acoperit. Pentru ca iti trebuie demnitate si onoare sa porti titlul de doctor. Si unde s-a pierdut demnitatea si onoare in sistemul de doctorate si academicieni???
Oare totul se trage de la vorbele : O sa te auda colegii mei academicienii? Ei au tacut si atunci si acum. Si cam tac in ultimii 30 de ani. Aici ar fi o problema majora cu moralitatea si sistemul de valori in societatea romaneasca.
Si uite asa ma intorc la filmele de unde a plecat ideea acestor randuri. Primul film ar fi : " The Theory of Everything", un film despre viata lui Stephen Hawking. Alte doua filme ar fi : "The Codebreaker" si "The Imitation Game " filme despre acelasi fascinant si necunoscut personaj Alan Turing. Amandoi Phd . Adica doctori. Nici nu vreau sa ii compar cu palgiatorul nostru dambovitean.
Ideea fundamentala ar fi ca PhD este un club al elitelor. Nepangarit de plagiatori. Si care reuseste de sute de ani sa adune mintile cele mai stralucite in domeniu.
Pe scurt o mica descriere:
""Doctor este un titlu academic într-un domeniu specific, conferit candidatului, numit doctorand, care a susținut cu succes teza de doctorat și a obținut diploma de doctor.
Doctoratul constituie ciclul superior de studii universitare, a cărui finalitate este dezvoltarea cunoașterii prin cercetare științifică originală. Forma de învățământ poate fi cu frecvență (zi) și fără frecvență. Este de două tipuri: doctorat științific și doctorat profesional. Constă dintr-o serie de cursuri, examene și o teză, organizate pe lângă instituțiile de învățământ superior și care conferă titlul de doctor într-o anumită specialitate, poartă denumirea de Doctorat.
Durata ciclului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 3 ani. În situații speciale, durata poate fi prelungită cu 1-2 ani si se încheie cu susținerea publică a unei teze, evaluată de o comisie de specialiști aprobată de senatul universitar al Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (I.O.S.U.D.).
Pentru tezele de doctorat care dovedesc calități deosebite de creativitate și aduc contribuții importante la dezvoltarea cunoașterii în context internațional, se poate acorda una dintre distincțiile următoare:
summa cum laude (excepțional),
magna cum laude (foarte bine),
cum laude (bine).
Titlul științific de Doctor este acordat, prin inaintarea de catre Comisia de doctorat a Hotararii conducerii I.O.S.U.D. Ministerul Educației și Cercetării primeste de la I.O.S.U.D dosarul de doctorat și un exemplar al tezei de doctorat, în vederea validării hotărârii comisiei de doctorat de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.""
Oare totul se trage de la vorbele : O sa te auda colegii mei academicienii? Ei au tacut si atunci si acum. Si cam tac in ultimii 30 de ani. Aici ar fi o problema majora cu moralitatea si sistemul de valori in societatea romaneasca.
Si uite asa ma intorc la filmele de unde a plecat ideea acestor randuri. Primul film ar fi : " The Theory of Everything", un film despre viata lui Stephen Hawking. Alte doua filme ar fi : "The Codebreaker" si "The Imitation Game " filme despre acelasi fascinant si necunoscut personaj Alan Turing. Amandoi Phd . Adica doctori. Nici nu vreau sa ii compar cu palgiatorul nostru dambovitean.
Ideea fundamentala ar fi ca PhD este un club al elitelor. Nepangarit de plagiatori. Si care reuseste de sute de ani sa adune mintile cele mai stralucite in domeniu.
Pe scurt o mica descriere:
""Doctor este un titlu academic într-un domeniu specific, conferit candidatului, numit doctorand, care a susținut cu succes teza de doctorat și a obținut diploma de doctor.
Doctoratul constituie ciclul superior de studii universitare, a cărui finalitate este dezvoltarea cunoașterii prin cercetare științifică originală. Forma de învățământ poate fi cu frecvență (zi) și fără frecvență. Este de două tipuri: doctorat științific și doctorat profesional. Constă dintr-o serie de cursuri, examene și o teză, organizate pe lângă instituțiile de învățământ superior și care conferă titlul de doctor într-o anumită specialitate, poartă denumirea de Doctorat.
Durata ciclului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 3 ani. În situații speciale, durata poate fi prelungită cu 1-2 ani si se încheie cu susținerea publică a unei teze, evaluată de o comisie de specialiști aprobată de senatul universitar al Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (I.O.S.U.D.).
Pentru tezele de doctorat care dovedesc calități deosebite de creativitate și aduc contribuții importante la dezvoltarea cunoașterii în context internațional, se poate acorda una dintre distincțiile următoare:
summa cum laude (excepțional),
magna cum laude (foarte bine),
cum laude (bine).
Titlul științific de Doctor este acordat, prin inaintarea de catre Comisia de doctorat a Hotararii conducerii I.O.S.U.D. Ministerul Educației și Cercetării primeste de la I.O.S.U.D dosarul de doctorat și un exemplar al tezei de doctorat, în vederea validării hotărârii comisiei de doctorat de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.""
Ce as mai aduga eu aici este ca in Romania cea mai intalnita distinctie ar fi :
MAGNA CUM FRAUDE!
Si de unde pana unde titlul asta de doctor?
Doctorat (limba latină : doctor , " profesor " de la doctum ", [ ceea ce este ] predat , " participiu trecut a ( docere ) , " pentru a preda " ), a apărut în Europa medievală ca o licență pentru a preda limba latină : ( licentia docendi ) la o universitate medieval . Rădăcinile sale pot fi urmărite la biserica timpurie în cazul în care termenul de " doctor " face referire la Apostoli , părinții bisericii , precum și alte autorități creștine care au predat și au interpretat Biblia . A acorda o ( docendi licentia ) a fost inițial rezervat bisericii catolice prin care solicitantului i se cere să treacă un test , să depună jurământul de credință și să plătească o taxă . La al treilea Sinod de la Lateran din 1179 s-a garantat acces la acea vreme în mare măsură gratuit (la titlul de doctor) , tuturor solicitanților capabili , care au fost totuși testati pentru aptitude de scolastic ecleziastic . Acest drept a rămas un subiect de dispută între autoritățile bisericești și universități. Emanciparea a survenit încet , dar a fost acordata de către papa Universitatii din Paris, în 1213 , unde a devenit o licență universală in a preda ( licentia ubiquie docendi ). Cu toate acestea în timp ce licentia a continuat să dețină un prestigiu mai mare decât gradul de licență ( Baccalaureus ), a fost redus în cele din urmă la un pas intermediar spre Magistrul și doctorat , ambele care au devenit acum calificarea exclusiva pentru predare.
Cam imbarligata traducerea asta din engleza. Important este ca doctoratul a fost la inceput religios, a coexistat cu cel laic si in final a ramas o exprimare academica a profesorilor universitari si nu numai.
Prin intrarea plagiatorilor in aceasta "secta" a intelectulilor titlurile au fost pangarite in Romania si acum nu exista persoane imaculate care sa aiba o voce semnificativa in societatea romaneasca caracterizata si dominata de dalmatieni.
Nici nu trebuie sa mai returneze titlul de doctor. Mai bine se schimba cu totul sistemul in PhD!
Sa ramana el doctor cu doctorii si academicienii lui!
luni, 19 ianuarie 2015
Despre libertatea de exprimare!
Cea mai dulce libertate este libertatea de expresie. Pe principiul ca ce ai in gusa si in capusa libertatea de expresie a fost cea mai vanata de dictatori si regimuri dictatoriale. Cand ai libertate de expresie ai voie sa spui sau sa scrii sau sa desenezi orice vrei tu.
Tin minte ca prin anii 1990 cand in Romania se invata democraria si libertatea exista urmatoarea definitie : Libertatea este aceea in care faci ce vrei tu fara sa lezezi pe altcineva!
Inca de atunci si pentru libertate erau ingradiri. Adica o libertate mai putin libera. De ce oare libertatea de expresie sa aiba libertate absoluta???
O imagine face cat o mie de cuvinte. Una singura!
Omul de-a lungul existentei lui a experimentat libertatea de exprimare. A inceput timid in pesterile de la Lascaux, Trois-Frérès, Niaux și Chauvet în Franța, grota din Altamira în Spania, iar în România Peștera Cuciulat, Sălaj, Peștera Gaura Chindiei II și Peștera Coliboaia. Apoi a deprins scrisul si incet-incet au aparut si lucrurile bune si lucrurile rele mana in mana cu libertatea de exprimare. Totul a explodat odata cu mass-media. Ziare, reviste, posturi TV si de radio ne inunda existenta si ne manipuleaza viata. Despre filme ce sa mai spun. Spalare de creier! Ultimul atac este Facebook-ul si retelele de socializare. Iti trebuie multa minte sa reusesi sa filtrezi informatia corecta de cea daunatoare. Esti mai rau ca in jungla.
Tin minte ca prin anii 1990 cand in Romania se invata democraria si libertatea exista urmatoarea definitie : Libertatea este aceea in care faci ce vrei tu fara sa lezezi pe altcineva!
Inca de atunci si pentru libertate erau ingradiri. Adica o libertate mai putin libera. De ce oare libertatea de expresie sa aiba libertate absoluta???
O imagine face cat o mie de cuvinte. Una singura!
Omul de-a lungul existentei lui a experimentat libertatea de exprimare. A inceput timid in pesterile de la Lascaux, Trois-Frérès, Niaux și Chauvet în Franța, grota din Altamira în Spania, iar în România Peștera Cuciulat, Sălaj, Peștera Gaura Chindiei II și Peștera Coliboaia. Apoi a deprins scrisul si incet-incet au aparut si lucrurile bune si lucrurile rele mana in mana cu libertatea de exprimare. Totul a explodat odata cu mass-media. Ziare, reviste, posturi TV si de radio ne inunda existenta si ne manipuleaza viata. Despre filme ce sa mai spun. Spalare de creier! Ultimul atac este Facebook-ul si retelele de socializare. Iti trebuie multa minte sa reusesi sa filtrezi informatia corecta de cea daunatoare. Esti mai rau ca in jungla.
Ma consider un tip deschis la minte, liberal si progresist.
Merg pe ideea ca daca ceva nu imi place nu ma uit la el, nu cumpar, nu consum.
As accepta de principiu orice forma de caricatura cu orice mesaj. Poate as comenta ca nu sunt foarte fericit cu caricaturi despre religie. Am spus religie si nu biserica. Adica o caricatura despre un preot ma poate amuza, una despre Iisus Hristos ma poate intrista. Nu indeajuns incat sa pun mana pe o mitraliera si sa omor o intreaga redactie.
Poate aici si sta diferenta intre lumile noastre. Noi credem, dar am depasit crezutul cu arma in mana. Ei inca sunt la faza cu aparatul credintei cu arma in mana. De aici si faptul ca noi suntem oripilati de o decapitare, iar altii sarbatoresc in piata publica (chiar la Paris au fost unii de jubilau dupa atentate).
Oricum Franta este un caz aparte. De cand si-a decapitat regele acolo este permis aprope orice. De cand a deschis granitele prin anii 1950 catre Maghreb a schimbat compozitia etnica si culturala a Frantei, Asa ca acum Franta nu mai este Franta. Sunt doua Frante. Cea a lui Charlie Hebdo si cea a fratilor Kouachi. Una nu a reusit sa o integreze pe cealalta si nici sa convietuiasca in pace nu va reusi. Din pacate acum a venit nota de plata a mainii de lucru ieftine din Africa si din Turcia dupa anii 1950.
Oamenii s-au mutat la mai bine dar au luat in sufletul lor si cortul si camila dupa ei!!! Si nu numai!!!
Isteria terorista va escalada, la fel si masurile anti-teroriste. De dragul sigurantei noastre vom renunta la multe alte libertati.
Si asta de la o caricatura. De fapt acum a venit nota de plata din anii 1950 si chiar mai de demult.
De dragul libertatii absolute:
#je suis Charlie!
Despre franc. Franc elvetian!
Cum am mai scris pe blog intru in categoria preafericitilor care au un credit in franci elvetieni. Preafericit, pentru ca simt ca traiesc viata asta la maxim si sunt supus la tot felul de incercari. Dar sa lasam dulcegariile si sa va spun si eu un punct de vedere.
Inca de la inceput vreau sa subliniez ca nu vreau in nici un caz ca statul roman sa intervina in problema francilor elvetieni. Si nu as vrea sa intervina cu nici un fel de pomana pentru nimeni. Cu toate ca am impresia ca tare dulce ar fi gustul colivei. DAR!
Am aderat la un grup de procesomani care cred ca au fost pacaliti de banca. Avocatul are un nume celebru asemanator cu comuna care face parte din orasul Voluntari. Si am inceput sa primesc mailuri ca urmare a aderarii la un grup de discutii pe google. Stau si ma minunez ce tipologii umane intalnesc in acest grup. De la specialisti care au un discurs logic pana la oameni care te interbi cum de au reusit sa treaca singuri strada. Asa ca nu ma mira de ce bancile nu vor sa negocieze cu clientii.
PENTRU CA AICI ESTE DE FAPT PROBLEMA!!!
Daca banca si-ar face niste calcule realiste de castig si ar renunta la castigul prognozat in 2007 lucrurile ar fi mult mai simple. S-ar gasi o solutie asa incat bancile sa castige mai putin si clientii sa nu mai fie asa impovarati.
Am tot citit tot felul de aberatii. Referitoare la risc. Referitoare la cine ne-a pus sa luam credite in franci (nevasta) sau alte ineptii.
Bun sa le luam la rand:
Creditul in franci elvetieni este un credit imobiliar (ipotecar) si nu o investitie la bursa. Se plateste din salariu in lei si reprezinta o legatura de aproape o viata intre banca si client. Un fel de casnicie. In aceasta casnicie nevasta a fost fardata si imbracata sclipitor iar ginerele era doar plin de dorinta si avea un buget limitat. OK. S-a facut nunta si mireasa a inceput in cativa ani sa devina foarte cheltuitoare, aproape dublandu-si cheltuielile. Mirele de castigat, castiga tot la fel. Unde sa mai pui la socoteala ca si zestrea lui s-a diminuat. Asa ca ajungi in situatia in care vezi ca ai luat de nevasta o risipitoare si ai si fost pacalit la semnarea actelor.
De aceea spun ca singura solutie este justitia ! JUSTITIA!
Ea sa spuna daca au fost abuzuri (clauze abuzive) si daca doar una dintre parti trebuie sa-si asume tot riscul ( clientul bancii)!
Daca justitia asa hotareste atunci asa sa ramana!!!
Poate o solutie ar fi inghetarea ratelor (amanarea de la plata) pentru 6 luni. Perioada care cred ca va mai domoli francul elvetian pana la cotele din decembrie 2014.
Ghinionul nostru ca nu traim in Elvetia sau nu castigam in franci elvetieni!
Inca de la inceput vreau sa subliniez ca nu vreau in nici un caz ca statul roman sa intervina in problema francilor elvetieni. Si nu as vrea sa intervina cu nici un fel de pomana pentru nimeni. Cu toate ca am impresia ca tare dulce ar fi gustul colivei. DAR!
Am aderat la un grup de procesomani care cred ca au fost pacaliti de banca. Avocatul are un nume celebru asemanator cu comuna care face parte din orasul Voluntari. Si am inceput sa primesc mailuri ca urmare a aderarii la un grup de discutii pe google. Stau si ma minunez ce tipologii umane intalnesc in acest grup. De la specialisti care au un discurs logic pana la oameni care te interbi cum de au reusit sa treaca singuri strada. Asa ca nu ma mira de ce bancile nu vor sa negocieze cu clientii.
PENTRU CA AICI ESTE DE FAPT PROBLEMA!!!
Daca banca si-ar face niste calcule realiste de castig si ar renunta la castigul prognozat in 2007 lucrurile ar fi mult mai simple. S-ar gasi o solutie asa incat bancile sa castige mai putin si clientii sa nu mai fie asa impovarati.
Am tot citit tot felul de aberatii. Referitoare la risc. Referitoare la cine ne-a pus sa luam credite in franci (nevasta) sau alte ineptii.
Bun sa le luam la rand:
Creditul in franci elvetieni este un credit imobiliar (ipotecar) si nu o investitie la bursa. Se plateste din salariu in lei si reprezinta o legatura de aproape o viata intre banca si client. Un fel de casnicie. In aceasta casnicie nevasta a fost fardata si imbracata sclipitor iar ginerele era doar plin de dorinta si avea un buget limitat. OK. S-a facut nunta si mireasa a inceput in cativa ani sa devina foarte cheltuitoare, aproape dublandu-si cheltuielile. Mirele de castigat, castiga tot la fel. Unde sa mai pui la socoteala ca si zestrea lui s-a diminuat. Asa ca ajungi in situatia in care vezi ca ai luat de nevasta o risipitoare si ai si fost pacalit la semnarea actelor.
De aceea spun ca singura solutie este justitia ! JUSTITIA!
Ea sa spuna daca au fost abuzuri (clauze abuzive) si daca doar una dintre parti trebuie sa-si asume tot riscul ( clientul bancii)!
Daca justitia asa hotareste atunci asa sa ramana!!!
Poate o solutie ar fi inghetarea ratelor (amanarea de la plata) pentru 6 luni. Perioada care cred ca va mai domoli francul elvetian pana la cotele din decembrie 2014.
Ghinionul nostru ca nu traim in Elvetia sau nu castigam in franci elvetieni!
duminică, 18 ianuarie 2015
Pauza !
M-am apropiat aproape cu sfiala de tastatura si am inceput sa scriu. Dupa fix o luna. Asta nu inseamna ca o luna de zile nu am mai existat. Doar m-am retras putin in mine si am asteptat.
Am asteptat sa vad cum se desfasoara lucrurile pe scena politica. Si am vazut. Se pare ca nu toate sperantele mele au fost desarte. Omul nu prea le are cu vorbitul, nu are carisma nici in romana si nici macar in germana (aici cred ca am facut un mic pleonasm), dar se pare ca vrea sa le aiba cu facutul. Asa ca inca mai astept lucruri bune. Speranta mea este inca langa omul pe care l-am votat. Cel putin 5 ani de mandat ar putea sa schimbe ceva in bine in tara asta. Punct si de la capat.
A mai fost nebunia cu black friday. Si inca ce nebunie. Am intrat si eu in ea pe motiv de deces de laptop. Am ajuns si eu la i7. Dar nu imediat. O comanda la emag.ro de black friday a durat fix 20 de zile. DA, DOUAZECI DE ZILE! Si ei se laudau ca livreaza in 48 de ore!!!
Asta ca sa intram in Romania lucrului bine facut.
Laptopul cu i7 a mai fost dorit si pentru ca am hotarat sa schimb providerul de internet. Asa ca stau sa spun adio la magenta si bine ai venit fiber link 1000 mbs. Am semnat contractul cu un reprezentant de vanzari pe 20 noiembrie 2014. Aveam inclus in abonament si un router wireless si un stick de internet mobil. Totul parea foarte frumos.
Si iarasi povestiri din Romania lucrului bine facut. Pe 26 noiembrie vine o echipa sa faca instalarea. Inca de la poarta ma anunta ca nu au cu ei router wireless ( poate dupa sarbatori sa avem pe stoc) si de stickul mobil nici nu incape discutie. Trebuie sa il iau eu de unde ma programeaza. Pe un ton plictisit ma anunta ca daca nu vreau pot sa refuz instalarea pana vine routerul pe stoc. In ignoranta mea am spus ca mai bine vin cu toate o data si am refuzat instalarea. Pana sa plece au verificat daca mai exista porturi diponibile sa ma lege si pe mine la fibra optica. Nici o problema, Exista porturi m-au asigurat. Si au plecat....
A trecut o saptamana, doua....
Am primit un sms sa ma duc sa ridic stick-ul mobil undeva in cealalta parte a Bucurestiului! De ce oare, cand pana acolo mai aveam cel putin 10 magazine, nu pot intelege. Ajung acolo si intreb ce se intampla cu routerul meu si cu instalarea? Pai router nu avem si daca vreti stick-ul trebuie sa platiti un abonament separat pana se instaleaza fibra. ???? Bine zic. Vreau instalare fara router. Si iarasi trec saptamanile. Intr-un final sun la relatii clienti. Si astept 40 de minute sa vorbesc cu un operator. Spasit anunt ca accept instalarea fara router si fara stick pe care o sa le iau eu ulterior de unde o sa ma trimita ei in tara asta. Dar ghinion. Vin sarbatorile si se rupe totul. Dupa Revelion sun din nou si urmeaza sa fiu programat la instalare. In sfarsit apare o echipa pe 8 ianuarie. Care vrea sa ma conecteze. DAR!!! Nu au perechi libere sa ma conecteze. Doar pe 26 noiembrie erau, parca. Nu au fost dom'le. Si atunci stau si ma intreb oare ce am refuzat eu in 26 noiembrie???
Echipa pleaca sa vina alta echipa sa faca sudura pe fibra optica. Vine si pleaca fara sa ma conecteze. Trebuie alta echipa la conectare. In cele din urma pe 13 ianuarie vine o echipa sa faca faimoasa conectare. Trag fibra optica si aduc un router refurbisht. Arata scos din lada de gunoi. SINCER! Dar cum am fost deja dresat nu am mai protestat de frica sa nu mai astept alte doua luni. Ma anunta glorios. GATA. Aduceti laptopul sa facem proba. Vin cu noul meu i7 si scriu user si parola. Apare o eroare 671 de modem. Dom'le nu ai scris bine parola si user-ul. Bine zic spasit scrieti-l dumneavoastra. Si dupa 4 incercari de dictat si scris in doi lucratori conexiunea tot nu se realizeaza. Asa ca suna in centrala. De acolo ne anunta. Nu exista legatura. Asa ca omul care m-a apostrofat ca nu am scris bine reface legatura la fibra optica. Si ledurile incep sa lumineze. E acum o sa vedeti ce bine merge cu 1000 mbs. Aproape toata adrenalina imi curgea in vine. Ma gandeam daca nu o sa ametesc la 1000 mbs. Si facem un speed test. Aveam 100 mbs. Oameni se uita cu superioritate la mine si imi zic : VEDETI! Eu stuefiat raspund: Dar este doar 100 mbs. AAAAAAAAA
Suna iarasi in centrala. Schimba cablurile in toate porturile. Intr-un final se hotarasc sa schimbe modemul cu unul nou. Il aduc si ma conectez. 500 mbs. A asta este pana maine cand se reseteaza serverul imi spun ei superior. Bine zic eu iarasi spasit. Toata noaptea si toata dimineata tot fac teste de viteza. Peste 500 mbs nu vrea nici mort. Asa ca sun din nou la relatii clienti si iarasi astept 20 de minute ca sa intreb ce fel de abonament am eu. 1000 mbs sunt anuntat cu o vizibila superioritate in vocea operatorului. Cuvintele astea au ajuns sa ma tulbure 1000 mbs. Fac o sesizare referitoare la viteza. Urmeaza sa fiu sunat de un expert IT. Dupa o zi sunt sunat. Si incep intrebarile. Ce laptop aveti? A! Ce procesor? Ce memorie RAM? Ce hard disk? Cat este ocupat procesorul? Ce softuri aveti? Dar ce windows aveti? Totul parea bine din partea mea. Ce antivirus aveti?
In final sunt anuntat ca o sa vina o echipa cu un laptop de proba sa faca teste la mine. Intre timp mi-am cumaprat un router wireless ca cel din abonament nu stiu cand o sa vina. Si incep si eu testarile. Scot firewall, dau setarile la maxim la viteza. Si nimic. Lucrul ciudat la PPoe este ca din laptop ma conectez cu 500 mbs iar prin router wireless nu prind pe LAN decat 200 mbs.
Vine echipa cu laptopul de test. La specificatii este mai slab ca al meu. Si fac prima proba. 500 mbs. Apoi suna iar in centrala. Pai trebuia conectat firul in LAN4 si nu in LAN1. Pai eu nu am umblat acolo. Dupa lupte seculare in LAN1 laptopul lor ajunge la 900 mbs download si 150 mbs upload. Al meu se incapataneaza la 500 mbs dowload si 150 mbs upload. Asa ca o sa cer micsorarea abonamentului la 500 mbs.
Stau si ma intreb daca totusi nu as fi avut deloc habar de IT cum as fi reusit sa ajung sa satisfac toate cerintele proveiderului???
Au trecut 2 luni de cand am semnat contractul pentru fiberlink 1000 mbs. Am net de 500 mbs, stickul mobil si nu se stie cand voi vedea routerul wireless.
Am ajuns sa imi calc pe toate principiile si sa accept tratamente incorecte din partea unui furnizor de internet doar pentra ca unde stau eu nu am alta solutie pentru un net mai mare de 10 mbs cat imi oferea furnizorul magenta. Pentru cei 500 mbs am inghitit si m-am agitat cat nu credeam ca voi accepta vre-o data in viata.
ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT.
A trecut peste mine si Revelionul si am fumat pasiv cat pentru un intreg an de stat intr-un birou cu fumatori inraiti. La doua zile pielea mea inca mai mirosea a tutun.
Am vazut ce voluptate au romanii pentru hore si sarbe. Incredibil. In parcare numai masini scumpe. Pe mese meniu sofisticat. Pe ringul de dans sa traiasca hora si sarba. NON-STOP!
Si am ajuns in 2015 !
La Multi Ani!
Am asteptat sa vad cum se desfasoara lucrurile pe scena politica. Si am vazut. Se pare ca nu toate sperantele mele au fost desarte. Omul nu prea le are cu vorbitul, nu are carisma nici in romana si nici macar in germana (aici cred ca am facut un mic pleonasm), dar se pare ca vrea sa le aiba cu facutul. Asa ca inca mai astept lucruri bune. Speranta mea este inca langa omul pe care l-am votat. Cel putin 5 ani de mandat ar putea sa schimbe ceva in bine in tara asta. Punct si de la capat.
A mai fost nebunia cu black friday. Si inca ce nebunie. Am intrat si eu in ea pe motiv de deces de laptop. Am ajuns si eu la i7. Dar nu imediat. O comanda la emag.ro de black friday a durat fix 20 de zile. DA, DOUAZECI DE ZILE! Si ei se laudau ca livreaza in 48 de ore!!!
Asta ca sa intram in Romania lucrului bine facut.
Laptopul cu i7 a mai fost dorit si pentru ca am hotarat sa schimb providerul de internet. Asa ca stau sa spun adio la magenta si bine ai venit fiber link 1000 mbs. Am semnat contractul cu un reprezentant de vanzari pe 20 noiembrie 2014. Aveam inclus in abonament si un router wireless si un stick de internet mobil. Totul parea foarte frumos.
Si iarasi povestiri din Romania lucrului bine facut. Pe 26 noiembrie vine o echipa sa faca instalarea. Inca de la poarta ma anunta ca nu au cu ei router wireless ( poate dupa sarbatori sa avem pe stoc) si de stickul mobil nici nu incape discutie. Trebuie sa il iau eu de unde ma programeaza. Pe un ton plictisit ma anunta ca daca nu vreau pot sa refuz instalarea pana vine routerul pe stoc. In ignoranta mea am spus ca mai bine vin cu toate o data si am refuzat instalarea. Pana sa plece au verificat daca mai exista porturi diponibile sa ma lege si pe mine la fibra optica. Nici o problema, Exista porturi m-au asigurat. Si au plecat....
A trecut o saptamana, doua....
Am primit un sms sa ma duc sa ridic stick-ul mobil undeva in cealalta parte a Bucurestiului! De ce oare, cand pana acolo mai aveam cel putin 10 magazine, nu pot intelege. Ajung acolo si intreb ce se intampla cu routerul meu si cu instalarea? Pai router nu avem si daca vreti stick-ul trebuie sa platiti un abonament separat pana se instaleaza fibra. ???? Bine zic. Vreau instalare fara router. Si iarasi trec saptamanile. Intr-un final sun la relatii clienti. Si astept 40 de minute sa vorbesc cu un operator. Spasit anunt ca accept instalarea fara router si fara stick pe care o sa le iau eu ulterior de unde o sa ma trimita ei in tara asta. Dar ghinion. Vin sarbatorile si se rupe totul. Dupa Revelion sun din nou si urmeaza sa fiu programat la instalare. In sfarsit apare o echipa pe 8 ianuarie. Care vrea sa ma conecteze. DAR!!! Nu au perechi libere sa ma conecteze. Doar pe 26 noiembrie erau, parca. Nu au fost dom'le. Si atunci stau si ma intreb oare ce am refuzat eu in 26 noiembrie???
Echipa pleaca sa vina alta echipa sa faca sudura pe fibra optica. Vine si pleaca fara sa ma conecteze. Trebuie alta echipa la conectare. In cele din urma pe 13 ianuarie vine o echipa sa faca faimoasa conectare. Trag fibra optica si aduc un router refurbisht. Arata scos din lada de gunoi. SINCER! Dar cum am fost deja dresat nu am mai protestat de frica sa nu mai astept alte doua luni. Ma anunta glorios. GATA. Aduceti laptopul sa facem proba. Vin cu noul meu i7 si scriu user si parola. Apare o eroare 671 de modem. Dom'le nu ai scris bine parola si user-ul. Bine zic spasit scrieti-l dumneavoastra. Si dupa 4 incercari de dictat si scris in doi lucratori conexiunea tot nu se realizeaza. Asa ca suna in centrala. De acolo ne anunta. Nu exista legatura. Asa ca omul care m-a apostrofat ca nu am scris bine reface legatura la fibra optica. Si ledurile incep sa lumineze. E acum o sa vedeti ce bine merge cu 1000 mbs. Aproape toata adrenalina imi curgea in vine. Ma gandeam daca nu o sa ametesc la 1000 mbs. Si facem un speed test. Aveam 100 mbs. Oameni se uita cu superioritate la mine si imi zic : VEDETI! Eu stuefiat raspund: Dar este doar 100 mbs. AAAAAAAAA
Suna iarasi in centrala. Schimba cablurile in toate porturile. Intr-un final se hotarasc sa schimbe modemul cu unul nou. Il aduc si ma conectez. 500 mbs. A asta este pana maine cand se reseteaza serverul imi spun ei superior. Bine zic eu iarasi spasit. Toata noaptea si toata dimineata tot fac teste de viteza. Peste 500 mbs nu vrea nici mort. Asa ca sun din nou la relatii clienti si iarasi astept 20 de minute ca sa intreb ce fel de abonament am eu. 1000 mbs sunt anuntat cu o vizibila superioritate in vocea operatorului. Cuvintele astea au ajuns sa ma tulbure 1000 mbs. Fac o sesizare referitoare la viteza. Urmeaza sa fiu sunat de un expert IT. Dupa o zi sunt sunat. Si incep intrebarile. Ce laptop aveti? A! Ce procesor? Ce memorie RAM? Ce hard disk? Cat este ocupat procesorul? Ce softuri aveti? Dar ce windows aveti? Totul parea bine din partea mea. Ce antivirus aveti?
In final sunt anuntat ca o sa vina o echipa cu un laptop de proba sa faca teste la mine. Intre timp mi-am cumaprat un router wireless ca cel din abonament nu stiu cand o sa vina. Si incep si eu testarile. Scot firewall, dau setarile la maxim la viteza. Si nimic. Lucrul ciudat la PPoe este ca din laptop ma conectez cu 500 mbs iar prin router wireless nu prind pe LAN decat 200 mbs.
Vine echipa cu laptopul de test. La specificatii este mai slab ca al meu. Si fac prima proba. 500 mbs. Apoi suna iar in centrala. Pai trebuia conectat firul in LAN4 si nu in LAN1. Pai eu nu am umblat acolo. Dupa lupte seculare in LAN1 laptopul lor ajunge la 900 mbs download si 150 mbs upload. Al meu se incapataneaza la 500 mbs dowload si 150 mbs upload. Asa ca o sa cer micsorarea abonamentului la 500 mbs.
Stau si ma intreb daca totusi nu as fi avut deloc habar de IT cum as fi reusit sa ajung sa satisfac toate cerintele proveiderului???
Au trecut 2 luni de cand am semnat contractul pentru fiberlink 1000 mbs. Am net de 500 mbs, stickul mobil si nu se stie cand voi vedea routerul wireless.
Am ajuns sa imi calc pe toate principiile si sa accept tratamente incorecte din partea unui furnizor de internet doar pentra ca unde stau eu nu am alta solutie pentru un net mai mare de 10 mbs cat imi oferea furnizorul magenta. Pentru cei 500 mbs am inghitit si m-am agitat cat nu credeam ca voi accepta vre-o data in viata.
ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT.
A trecut peste mine si Revelionul si am fumat pasiv cat pentru un intreg an de stat intr-un birou cu fumatori inraiti. La doua zile pielea mea inca mai mirosea a tutun.
Am vazut ce voluptate au romanii pentru hore si sarbe. Incredibil. In parcare numai masini scumpe. Pe mese meniu sofisticat. Pe ringul de dans sa traiasca hora si sarba. NON-STOP!
Si am ajuns in 2015 !
La Multi Ani!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)