Demult, tare demult banii nu existau. Si oamenii puteau sa traiasca. Nu aveau televizoare, telefoane mobile sau masini, dar gandeau, simteau si iubeau. Mai si plangeau sau radeau.
Au aparut mai tarziu schimburile in natura. Eu iti dau tie una , tu imi dai mie una sau mai multe. Dar pe atunci oamenii trebuia sa fie tare nefericiti ca nu aveau hypermarketuri de unde sa cumpere cotlet de dinozaur la reducere.
Au aparut si scoicile. Si lumea incet, incet a inceput sa se invarta in jurul ideii de bani. Si iarasi bani. Si mai ales se invarte in jurul numarului lor si a puterii pe care se pare ca ti-o daruiesc. Parca te simti altfel in pielea ta cand ai bani. Si parca altfel cobori din gipan cand ai portofelul plin.
Pe lume unii au bani si altii au nevoie de bani!
Crestinismul a avut ideea de a compromite putin (chiar putin de tot) ideea de bani (arginti). A reusit putin prin Iuda.
Asa ca sa dai bani cu camata a fost ceva necrestinesc. In golul lasat liber alte confesiuni nu au avut probleme de etica sau morala. De fapt intreaga morala se bazeaza pe ideea de profit. As spune cu orice pret. Asa ca daca nu stiati in clipa de fata suntem cu totii cuceriti de fapt de religia mozaica.
Sau cum se spune prin Bucuresti.: Ban la ban si paduche la paduche!
Primii baieti destepti au fost templierii. Si au devenit si mai destepti dupa o vizita la Locurile Sfinte.
Ce sa te cari cu sacul de bani. Sa te fure lumea si sa faci entorsa la mana. Asa ca au inventat primii cecurile de calatorie. Si a functionat banca templiera aproape 100 de ani. As zice ca ei au lansat in Europa ideea de BANCA. Cate lucruri bune ne-a adus biserica. Nu?
Daca cauti pe Google ai surpriza sa vezi ca cea mai veche banca din lume este din Italia. Dar care ar fi ea?
Va las pe voi sa calculati. Peste tot este declarata Monte dei Paschi di Siena din 1472. Eu stiam de Casa delle Compere e dei Banchi di San Giorgio din 1407.
Asa au aparut bancile. Casa banilor si nu numai.
In esenta dupa mintea mea o banca functioneaza simplu. Strange bani de la populatie si le da o dobanda mica si da imprumuturi la o dobanda mai mare. Diferenta este profitul ei. Oamenii in loc sa tina banii la saltea sau sa faca afaceri riscante ii depun la banca de unde iau o dobanda. Antreprenorii care au idei dar nu au bani, dau fuga la banca si se imprumuta. In loc sa mearga la camatari. Si pornesc o afacere si din profitul lor platesc o dobanda la banii imprumutati. Asa ca profitul unora devine dobanda altora plus profitul bancii.
A fost o perioada cand toata lumea era multumita.
Banca avea grija de echilibru intre ceea ce lua cu imprumut si ceea ce dadea cu imprumut.
Dar se pare ca nu a fost suficient. A vrut mai mult. Si mai mult. Si asa a inceput nebunia. Care este veche de aproape 30 de ani.
Si acum a ajuns la scadenta.
Banca dupa banca se fisureaza. Apropo! Cate reclame la banci in ultimul timp la TV! Cata dragostea fata de cetatean! HA HA HA! Ce umane sunt reclamele. Si cate frumusete razbate din imagini!
Si asa ce s-au gandit oamenii politici disperati de amploarea fenomenului.
Sa schimbe esenta bancilor.
Au aparut peste noapte termeni noi si elucubranți.
Adica dobanda negativa. Cum este la francul elvetian.
Dobanda reala negativa. Cum este la leu in raport cu inflatia.
Cei care depun peste 100.000 de euro sunt de fapt investitori. Si participa la riscuri.
Cand rusii isi depunea banii prin Cipru erau bineveniti.
Eu stau linistit. Nu am probleme de genul asta. Singura mea problema (majora) este creditul in franci elevetieni.
Vreau sa spun in incheiere ca pentru situatia financiara in care ne aflam unul din vinovati este sistemul bancar. Ar mai fi si clasa politica. Si mai presus de orice ar fi goana inumana dupa PROFIT.
Unii au spart borcanele si altii trebuie sa le plateasca.
Si totusi cat de usor platesti cu cardul si cat de rapid se poate face asta. Si in lumea intreaga.
Este pacat ca un lucru atat de fundamental in omenirea actuala nu a putut fi ferit de rapacitate si de lacomie.
Vin zile negre pentru banci!
Si pentru economie in general.
Si asta o spune un inginer!
Sa economisiti bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu