Am tot citit in ultimul timp despre diverse evenimente si diversi protagonisti. Si am cautat sa grupez intr-un fel faptele. Ar fi vorba in mare despre cateva meserii si cine le practica si mai ales cum le practica.
Categoria foame:
In aceasta categorie am grupat cateva meserii cum ar fi : gunoierul, camatarul si calaul .
Ce ar avea aceste meserii in comun. Ar fi sa zicem niste meserii la limita demnitatii. Si ar fi practicate de oameni care au aceeasi scara de valori si in marea majoritate fac parte dintr-o minoritate.
In Romnaia stim prea bine cine se ocupa in majoritate cu strangerea gunoaielor si cu camataria. Sau mai bine zis partea vazuta. Caci nu si la varf se respecta aceeasi regula. Ar mai ramane o meserie disparuta de peste 150 de ani . Cea de calau. In Tara Romaneasca aceasta era ocupata de albanezi. Gadele sau calaul era un albanez ( DA DA). Si asta se perpetua de peste 200 de ani. Astazi sa nu mai vorbim de faimosii raketzi.
Categoria onoare:
Basileul de la Constantinopol si-a angajat ca garda de corp vikingi de 2 metri care sa il pazeasca non-stop. Si asta pentru ca nu mai avea incredere in proprii lui oameni sau propria lui familie. Si asa intre anii 900 si 1200 dC a aparut faimoasa GARDA VAREGA.
Putin mai tarziu dupa batalia de la Campia Mierlei din 1389 dC sarbii cneazului Lazar ii jura credinta noului sultan Baiazid I. Si asa ia nastere o alta faimoasa garda : GARDA SARBA. In anul 1402 la batalia de la Ankara ienicerii si spahii fug de rup pamantul in fata mongolilor lui Timur Schipoul. Singurii care il pazesc pe sultan pana la ultima suflare raman cei din garda sarba.
Mai trec 104 ani si in 1506 dC un grup de 150 de soldati elvetieni din cantonul Uri vor deveni faimoasa GARDA ELEVETIANA care si in prezent il pazesc pe Papa.
Mai in zilele noastre famila Ghandi si-a angajat ca garda personala soldati Sikh. Din pacate pentru Indira Ghandi asta nu a fost o alegere prea buna. Doi dintre soldatii din GARDA SIKH au asasinat-o!
Cateva exemple in care foamea si onoarea se intrepatrund si de obicei se asociază cu minoritari.
De fapt nici nu prea conteaza.
Nu exista nici minoritate mai buna si nici minoritate mai rea. Precum nu exista nici popor mai bun si nici popor mai rau. Tradus in zilele noastre ar fi vorba despre natiuni mai bune si natiuni mai rele.
Exista doar oameni mai buni si oameni mai rai. Imprastiati in toate natiunile lumii.
Exista si onoare, precum exista si foame.
Dar nu exista nici onoare absoluta, precum nu exista nici foame absoluta.
Sau cel putin asa ne invata Istoria.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu