Totalul afișărilor de pagină

duminică, 27 aprilie 2014

Putina politichie !

Politichia o sa o tin doar in Tara lui Adrian!
http://taraluiadrian.blogspot.ro/2014/04/delegarea-competentelor-acarizarea.html

sau

http://taraluiadrian.blogspot.ro/2014/04/drama-copilotului-de-cursa-scurta.html

Cititi ca nici nu stiti ce pierdeti!

"Banchetul" de Platon. Acum cu poze .

Am citit de nenumarate ori Banchetul de Platon. Si am si scris despre el. Mai ales partea in care Aristofan povesteste despre androgini. Si cum fiecare isi cauta jumatatea in viata. BLA BLA BLA...
Acum cateva zile navigand pe Internet (ce ciudat suna asta, ma simt ca si capitanul Ahab) am gasit cateva poze zic eu interesante:

Uitati-va putin la aceste poze. Si daca ati vrea sa va imaginati un androgin, cum ar aparea in imaginatia voastra?
Schliemann a visat toata viata despre Troia. Toata lumea spunea ca era o poveste.
Si pentru mine partea din Banchetul cu androginii era o poveste. Oare?
Ce sa mai zic despre Atlantida?
Alte poze mai reusite care sa fie ilustratia pentru Banchetul lui Platon nu am gasit inca.
Poate cautati voi la statuile din Ain Ghazal din Iordania.

duminică, 20 aprilie 2014

Cronica de film : Philomena !

Cautand pe google o traducere cat mai exacta a termenului grecesc de philomene am constatat cu stupoare ca exista (mai exact exista) in catolicism o sfanta Philomena. Si de aici am inceput sa caut noi informatii. Nici nu stiu sa va spun care poveste este mai interesanta, cea a sfintei sau cea din film. Nici nu imi dau seama daca este o intamplare si o coincidenta de nume intre Sfanta si personajul (real) din film.
Sa revin acum la film.
Pentru a intelege cat mai bine filmul trebuie inteles sensul exact al numelui Philomena. Dupa unii ar veni din latina FILUMENA = fiica a luminii. Dupa altii ar veni din greaca PHILOMENE = philein, "a iubi" și menein, "să rămână," prin urmare, ceea ce înseamnă "care rămâne afectuos, credincios cel care iubeste si ramane prieten. Ambele variante imi par corecte dupa ce am vazut filmul. Ciudat NU?
Filmul este trist, ravasitor chiar. Este un film dupa o poveste reala si nimic nu este fictiune. Este o noua acuzare adusa bisericii catolice. Si culmea este un film despre DRAGOSTE. Chiar si dragostea in DUMNEZEU, care ramane constanta.
Insa cea mai importanta lectie este cea a IERTARII!!! Sa sti sa ierti. Si sa nu urasti, sa nu vrei razbunare. Dar si sa nu uiti si sa vrei adevarul spus.
Judi Dench joaca magistral. Reuseste sa ne transmita o emotie si o sensibilitate care depaseste calmul si raceala britanica. Scuze....am vrut sa zic irlandeza.
Steve Coogan joaca si el admirabil. Un englez care nu mai crede in Dumnezeu, mult prea mandru de intelegenta si cultura lui si uneori ia lectii de la o batrinica pe care o considera plictisitoare.
Mai mult nu va povestesc din film. Va las pe voi sa il descoperiti, daca vreti. S-ar putea sa aveti nevoie si de o batista.
Sa nu uit: Cea mai complicata intrebare din film si din viata: De ce Dumnezeu ne-a dat atata placere cand facem sex si de ce sexul este considerat un pacat de catre Biserica???
Si acum sa revin la Sfanta Filomena.
""Sfanta Filomena a fost , așa cum cred adepții ei în cadrul Bisericii Catolice , o martira fecioară virgina ale cărei rămășițe au fost descoperite în 1802 în Catacombele din Priscilla de la Roma. Trei dale din teracota sigilind un  mormânt  purtau o inscripție in latina = Filumena .
Rămășițele au fost exhumate si duse la Mugnano del Cardinale în 1805 și au devenit loc de pelerinaj pe scară largă , cu multe minuni atribuite sfintei Filomena , inclusiv vindecarea Venerabilul Pauline Jaricot în 1835 , vindecare care a primit o publicitate largă .
În anul 1833 o călugăriță napolitană a povestit că într- o viziune Sfanta Filomena i-a povestit faptul că ea a fost o prințesă greaca martirizata la vârsta de 13 ani de către Dioclețian (împărat roman 284-305) .
Din 1837-1961 celebrarea sărbătorii  liturgice a fost aprobat pentru unele locuri , dar nu a fost niciodată inclusă în calendarul Romano-Catolic pentru utilizare universală .In 1920 intr-o ediție tipică a Liturghierului romano-catolic este inclusa o mențiune despre ea , în 11 august , în secțiunea intitulată "Missae pro aliquibus locis" , cu precizarea că Liturghia pentru a fi utilizate în acele locuri a fost una comuna, fără nici o implicare corespunzătoare a sfântului .
La 14 februarie 1961, Sfântul Scaun a ordonat ca numele de Sfanta Filomena să fie eliminata din toate calendarele liturgice care o menționeaza .În consecință , din 1962 Liturghierul romano-catolic , ediția care se utilizeaza în continuare nu are nici o mențiune despre Sfanta Filomena .
Altarul cu relicvele sale din Mugnano del Cardinale continuă să fie vizitat de pelerini din mai multe țări .""
Totusi acum pe Internet apare Sfanta Filomena care este sarbatorita pe 5 iulie. Si atat!
Sfanta Filomena simbolizeaza puritatea, castitatea si virginitatea. Ea a jurat sa-si pastreze virginitatea, daruind-o Domnului. Era de o frumusete rara si frumusetea ei a ajuns la urechile imparatului Diocletian. Care a adus-o in palatul lui si a incercat sa o seduca. Ea a rezistat si nu a cedat dorintei imparatului. Acesta a ordonat sa fie legata cu lanturi si aruncata in Tibru.
Filomena (sfanta) nu a cedat in fata imparatului. Philomena (din film) a cedat in fata unui tanar frumos. Amandoua jurasera castitate.
Vedeti totusi filmul.

sâmbătă, 19 aprilie 2014

Sarbatori Fericite!

Nici anul acesta nu o sa trimit SMS-uri sau mailuri copiate si retransmise. Fara poze cu iepurasi, cozonaci aburinzi, oua vopsite sau lumanari aprinse.
Cred ca totusi o sa merg la slujba de Inviere si o sa ma inghesui sa iau lumina. O sa cant si eu alaturi de ceilalti si o sa simt si eu trairea ortodoxa. Care in fond este cea mai importanta.
Dar eu in sinea mea o sa ma gandesc la Inviere. Si la viata mea. Si la ceea ce inseamna sa fi crestin. Caci Invierea este simbolul suprem al crestinismului.
Ar trebui sa ne traim viata atenti la pildele si la viata Mantuitorului. Nu putem sa fim asemenea Lui, dar macar putem sa incercam sa punem in practica invataturile Lui.
Cum cea mai importanta invataura este Iubirea as vrea sa va transmit, cititorilor mei, cele mai bune si dragi ganduri de bine. Fie ca dorintele voastre sa se implineasca, fie ca fericirea sa va insoteasca si sa puteti intelege si lucrurile bune si lucrurile rele care se intampla in viata voastra. Mai ales de Paste sa intelegeti lucrurile grele cu care va incearca viata. Pe langa suferintele lui Iisus ale noastre sunt chiar minore.
SARBATORI FERICITE!
Si cand spuneti : ADEVARAT A INVIAT!
Sa va ganditi la viata in toate complexitatea ei si mai ales daca chiar credeti ca mai urmeaza ceva dupa ea!

De Paste, un fleac, L-au rastignit!

Rar poate exista un exemplu mai clar de vointa a poporului. O expresie clara a democratiei. Un fel de referendum ad-hoc. Si lumea a ales. L-a ales pe Barabbas. Cu toate ca putea sa aleaga libertatea lui Iisus.
Sunt cateva episoade in Noul Testament peste care se trece fara prea multe explicatii. De la Cina cea de Taina se petrec totusi multe lucruri care sunt definitorii pentru pacatele oamenilor. Si nu se pune prea mare accent pe ele. Incepand cu ziua intrarii lui Iisus in Ierusalim (ziua de Florii) si pana in Vinerea Mare fiecare eveniment are o insemnatate aparte. Daca pana in momentul intrarii in Ierusalim Iisus vorbea in pilde, acum pildele prind viata si toate trebuie analizate si intelese.
Astazi as vrea sa analizez un personaj despre care nu se stie mare lucru. Decat ca a tradat. Este vorba despre Iuda Iscarioteanul. Toata lumea il stie drept Iuda. Si mai putini dupa numele de Iuda Iscarioteanul.
Oare cine stie numele celor 12 Apostoli?
O sa incerc eu sa ii reamintesc:
Petru ( de fapt Petru (Kifa) este o porecla ce inseamna piatra, el numindu-se Simion);
Andrei (fratele lui Petru);
Bartolomeu (sau Natanael);
Iacob (fiul lui Zevedeu);
Ioan (fratele lui Iacob);
Iuda (numit fie Levi sau Tadeu);
Matei (vamesul, fiul lui Alfeu);
Iacob (fratele lui Matei);
Filip ;
Toma (necredinciosul = scepticul)
Simion Zelotul (mirele nuntii din Cana Galileii unde Iisus a transformat apa in vin);
Iuda Iscarioteanul ;
Matia (cel care l-a inlocuit pe Iuda Iscarioteanul).
Daca ne uitam pe lista numelor observam ca doi apostoli au nume mai deosebite:
Simion Zelotul si Iuda Iscarioteanul. De ce oare? Erau reprezentanti ai celor doua mari miscari politice ale vremii : Zelotii si Sicarii. De fapt erau chiar partide politice. Zelotii sunt mult mai cunoscuti in istorie ca urmare a conflictului armat cu Roma incheiat sangeros si tragic pentru ei la Masada in anul 74 AD.
In schimb despre sicarii nu se stie mai nimic. Si totusi unul dintre apostoli era sicarii. De acolo si numele Iscarioteanul. Un politician al acelor vremuri. Care avea acces si la Ana si la Caiafa. Si care avea si el o agenda politica in timp ce avea si o agenda religioasa.
Privindu-l in dimensiunea omului politic parca tradarea lui nu mai pare asa de ciudata.
Tradarea lui era cunoscuta de Iisus:
""Adevar graiesc voua: Unul din voi Ma va vinde" (Matei 26, 20-21). Nu-i spune numele, ca prin aceasta tainuire sa-i ofere un nou prilej de pocainta. Hristos alege sa-i infricoseze pe toti, ca sa-l mantuiasa pe Iuda: "Iar ei intristandu-se foarte, au inceput a-L intreba fiecare: Nu cumva sunt eu, Doamne? Iar El raspunzand a zis: Cel ce a intins cu Mine mana in blid, acela va sa Ma vanda. Ci Fiul Omului va merge, precum este scris pentru EI, dar vai aceluia prin care Fiul Omului se vinde. Atunci Iuda, cel ce L-a vandut pe El, a intrebat: Nu cumva sunt eu, Invatatorule? Zis-a lui: Tu ai zis!" (Matei XXVI, 20-25; Marcu XIV, 17-21).""
Un alt simbol interesant este cel al sumei primite pentru tradare : 30 de arginti.
Iuda primeste de la sinderiu suma de treizeci de arginti, pentru ca sinedriul credea ca prin acest act implineste porunca lui Moise, care spunea ca cel care va ucide fara voie un sclav apartinand unui iudeu, sa-si rascumpere greseala achitand stapanului pagubit prin fapta sa treizeci de arginti (Exod XXI, 32).
Nu as vrea sa sune ciudat dar din punct de vedere al afacerilor sinedriu a facut un contract verbal de care s-a achitat. A platit prestarea unui serviciu conform legilor lor.
Iuda a avut un moment de ezitare. Iisus ii spune : ""Cu adevarat Fiul Omului va pieri dupa cum este scris, dar vai celui prin care se face acest lucru. Mai bine era sa nu se fi nascut". Si pentru ca si in urma acestor cuvinte Iuda ramane impietrit, ii spune: "Ceea ce ai sa faci, fa mai degraba" (Ioan XIII, 21).""
Si asa este arestat Iisus. Identificat printr-un sarut.
Alt simbol interesat este moartea lui Iuda. 
""După răstignirea lui Iisus, regretând fapta, a aruncat cele 30 monede în incinta Templului lui Irod din Ierusalim (Matei 27:5), după care s-ar fi spânzurat de un copac numit de atunci „copacul lui Iuda” (lat. „Cercis siliquastrum”). Oamenii Marelui Preot Caiafa (Kaiphas) ar fi cumpărat cu acei bani hotarul de pământ „Hakeldama”, folosit ca cimitir pentru străinii decedați in Ierusalim (terenul ar fi fost situat la sud de Valea Hinnom și de vechea cetate a Ierusalimului).""
Franghia cu care s-a spanzurat a cedat si cadavrul lui Iuda cazand s-a rupt in doua. Oare cele doua bucati reprezentau cele doua dimensiuni ale lui Iuda, cea religioasa si cea politica???
Tradare, iarasi de trei ori lepadare pana canta cocosul si multa suferinta. Suferinta cum nici un om nu poate indura. Si toate astea pecetluite de un vot popular. Vointa maselor!
Oare cine se mai gandeste la toate astea cand are in fata o masa imbelsugata ?

duminică, 13 aprilie 2014

Romani pe care ii apreciez !

Prea multe postari am avut cu subiecte despre oamenii care ne batjocoresc tara. Si asta poate deveni o atitudine fatalista. Am stat si m-am intrebat de ce vad doar jumatatea goala a paharului. Si m-am hotarat sa vad si jumatatea plina. Caci ea chiar exista.
O sa dau mai multe nume. Oameni pe care nu ii cunosc personal. Si despre care nu pot stii cum sunt ei in intimitate. Ii judec doar dupa fatele lor. Si uneori faptele lor vorbesc.
Asa ca astazi voi vorbi despre domnul Bogdan Lucian Aurescu. Pentru care am un respect deosebit. Fiind mai tanar decat mine si nascut cam in aceeasi perioada din Fecioara ma pot considera ca fiind in aceeasi generatie. Si este un exemplu reusit de roman patriot.
Iata cateva date pe scurt:
""Bogdan Aurescu este licențiat al Facultății de Drept în 1996 și al Facultății de Istorie în 1998, din cadrul Universității din București. Este absolvent al Institutului Franco-Român de Dreptul Afacerilor și Cooperare Internațională "N. Titulescu - H. Capitant” 1996 și al Colegiului Național de Apărare 2000.
Începând cu anul 2003 este doctor în drept al Facultății de Drept - Universitatea din București, cu teza „Conceptul de suveranitate și supremația dreptului internațional” (cu distincția "Summa cum laude”)
Bogdan Aurescu și-a început activitatea în 1996 la Ministerul Afacerilor Externe, Direcția Juridică și Tratate. A îndeplinit numeroase funcții în cadrul Ministerului Afacerilor Externe ca de exemplu:
-consilier la Cabinetul Ministrului (1998-1999);
-director adjunct al Direcției Juridice și Tratate 1999
-director al Cabinetului Ministrului (1999-2000);
-director al Direcției Drept Internațional și Tratate (2000-2001)
-director general al Direcției Generale Afaceri Juridice (2000-2003)
-Subsecretar de stat, Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ulterior Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe (8 iulie 2003-2005)
-Agent al României la Curtea Internațională de Justiție de la Haga""
Bogdan Lucian Aurescu este unul dintre cei mai titraţi diplomaţi români, remarcându-se în dosarul pe care România l-a câştigat în faţa Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie, pe tema platoului continental din Marea Neagră, în negocierea dosarului privind scutul antirachetă cu SUA sau în negocierile cu Serbia privind minoritatea românească de acolo.
Vineri 11.04.2014 a fost intr-o vizita in USA.
""MAE informeaza, intr-un comunicat de presa transmis sambata, ca Bogdan Aurescu a avut vineri intrevederi cu Celeste Wallander, Senior Director si asistent special al Presedintelui SUA pentru Rusia si Asia Centrala in cadrul echipei de securitate nationala - Consiliul de Securitate Nationala, la Casa Alba, si respectiv cu Derek Chollet, Asistent pentru securitate internationala al Secretarului SUA al Apararii, la Pentagon.
In discutiile de la Casa Alba, oficialul roman a abordat in principal modalitatile de intensificare a Parteneriatului Strategic bilateral in domeniul politico-militar si de securitate, pe fundalul evolutiilor ingrijoratoare din imediata vecinatate a Romaniei, reiterand argumentele privind sporirea prezentei SUA si NATO in statele Aliantei din flancul estic al acesteia, inclusiv in Romania.
Oficialul roman a facut o prezentare detaliata a evaluarii romanesti asupra perspectivelor de evolutie din vecinatatea Romaniei, informeaza MAE, precizand ca ambii oficiali au constatat ca evaluarile Romaniei si SUA asupra situatiei de securitate din Vecinatatea Estica a Aliantei sunt deplin convergente, fiind necesara identificarea concreta a masurilor de asigurare a Aliatilor estici.
Cu aceasat ocazie, s-a mai discutat despre aspecte privind necesitatea numirii unui nou ambasador al SUA la Bucuresti si despre intrarea Romaniei in programul Visa Waiver.
O alta intalnire de pe agenda vizitei a fost cu Derek Chollet, reprezentantul Pentagonului, ocazie cu care au fost discutate progresele inregistrate in procesul de punere in aplicare a Acordului bilateral privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA din Romania. A fost reconfirmat obiectivul comun privind operationalizarea sistemului de la Deveselu, la orizontul anului 2015, neexistand niciun fel de intarzieri.
Si cu aceasta ocazie, Bogdan Aurescu a pledat pentru extinderea cooperarii militare bilaterale, inclusiv din perspectiva actualului context regional de securitate. Totodata,oficialul roman a subliniat ca, pe fondul crizei din Ucraina, coeziunea Aliantei si angajamentul puternic al tuturor statelor Aliate fata de principiul apararii colective capata o importanta sporita.
Secretarul de stat in MAE a aratat ca o cooperare consolidata cu SUA in regiunea Marii Negre, substantierea prezentei americane, alaturi de cea a altor aliati in zona vor contribui la stabilizarea strategica a regiunii si la descurajarea factorilor de instabilitate. A evidentiat, de asemenea, rolul politicii NATO a usilor deschise in promovarea stabilitatii si securitatii in spatiul euro-atlantic.""
Pe scurt datorita lui avem :
-castigat procesul cu Ukraina pe tema Insulii Serpilor;
-scutul de la Deveselu
- imbunatatirea conditiilor minoritatii romane din Serbia;
- cresterea prezentei militare americane in Romania atat cu militari cat si cu tehnica de lupta in contextul crizei din Ukraina.
Pentru toate astea si mai ales pentru ce nu a ajuns la public:
MULTUMESC!!!
Ordinea aparitiilor nu se vrea un clasament. Este doar in functie de evenimente si de timpul meu liber.

sâmbătă, 12 aprilie 2014

Specialisti sau Generalisti ?

O intrebare grea care se regaseste in multe domenii si nu doar in medicina. O sa incerc sa scriu astazi despre cateva domenii in care intrebarea Specialisti sau Generalisti poate sa iti dea batai de cap.
Cum medicina nu este domeniul meu forte nu o sa insist prea mult pe acest aspect. Dar stim fiecare ca totusi cautam la un moment dat in viata noastra un doctor anume. Fie ca este el chirurg, fie ca este specialist in imagistica, fie ca este urolog, fie ca este endocrin, fie ca este hematolog,........Si cand ajungi la asa un doctor (asta este deja din ce in ce mai greu, fie pentru ca au plecat multi din tara, fie ca nu sunt referinte destule si informatia se ia de obicei din folclor), asta inseamna ca ai mare nevoie de el. Asa ca lantul cu medic de familie si medic de medicina generala, daca nu este completat de un specialist intr-un anumit domeniu uneori asta poate face diferenta intre o viata salvata si o viata pierduta. In medicina este clar. Aspirina o poate prescrie multa lume. Un diagnostic corect la ceva grav poate insemna o vizita pe la mai multi specialisti. Si de unde sa stii ca ai ales specialistii buni? Aici totusi sa zicem ca lucrurile sunt deja clare si studentul in medicina pana sa ajunga Doctor in medicina isi alege cu claritate calea. Este asemenea unei structuri piramidale in varful careia troneaza medicul specialist. Problema este daca in urma exodului de medici din Romania piramida nu a fost retezata si in unele domenii nu mai avem decat un trunchi de piramida, sau culmea uneori am pierdut baza si a ramas varful! Asa ca in disputa Specialisti sau Generalisti in lumea medicala, castiga Specialistii. Mai ales ca este vorba de viata unui om.
Si in lumea media avem aceeasi departajare. Cel mai clar exemplu este la televiziune. Si aici avem televiziune generalista si asa numitele televiziuni de nisa. Aici ce sa va mai spun. Exista televiziune axata pe spectacol si audiente mari, exista alta care incearca sa faca acelasi lucru dar cu mai putin succes. Si exista televiziunile de nisa. Mai cu muzica, mai cu sport, mai cu gatit, mai cu pescuit si vanatoare. Si nisa cea mai interesanta este cea politica. Unele televiziuni exista doar sa injure pe cineva. cand acel cineva nu va mai fi (in functie) ce rost or mai avea acele televiziuni. Ma gandesc si la revista Catavencu care printre alte cauze de deces ar fi si retragerea lui Iliescu de la varful puterii. Asa ca in aceasta disputa castiga Generalistii.
Si in meseria mea de instalatii exista generalisti si specialisti. Nu in celelalte sesuri de specialisti. Ci mai degraba de specializati intr-un domeniu mult mai clar. Unii nu fac decat instalatii electrice de apartament, altii nu fac decat incalziri in pardoseala. Altii nu fac decat incalziri cu radiatoare. Unii nu repara decat centrale termice. Altii nu fac decat sa vanda echipamente. toti ne numim ingineri. Aici eu ma consider generalist. Poate si pentru ca am fost ultima generatie de studenti care am dat examen de diploma si nu de licenta. Asa ca am mers constant pe cele trei mari ramuri ale instalatiilor : termice, sanitare si electrice. La ce ar fi buna o abordare generalista a instalatiilor daca pe fiecare ramura in parte exista cineva specializat.
Aici este o discutie mai lunga si mai interesanta. In Occident studentii isi aleg din start un domeniu foare ingust de specializare. Si studiaza si mai apoi practica in acel domeniu. Sa zicem ca ei studiaza doar instalatii de incalzire cu panouri solare. Asta invata, asta practica. Si atat. Se formeaza si activeaza doar pe domeniul lui cat de ingust este. Asta este mentalitatea care guverneaza si scoala si societatea. O ultraspecializare. Pentru a scoate din priza un aparat se cheama un specialist. Si nimeni altcineva nu face asa ceva. Pentru a schimba un bec se cheama un specialist. Si nimeni altcineva nu face asa ceva.
La noi s-a ajuns in situatia (vorbesc pe piata de cosntructii-instalatii) ca un muncitor mai cu experienta sa faca mai totul la o lucrare. Acum lucrez cu cineva care amenajeaza o baie. El a facut demolarile, el a pus gips-cartonul, el a tras instalatia electrica, el pune gresie si faianta, el da cu lavabila, el pune usa...... El si un ajutor.
Sa nu uit sa va povestesc ca unul dintre cei mai buni faientari pe care i-am cunoscut era de fapt sofer la RATB. Tot asa cel mai bun parchetar era de fapt profesor de sport...... Ei faceau lucrurile astea ca o a doua meserie in timpul liber fara a fi angajati.
 Asta ar fi situatia la nivel de muncitor. La nivel de inginer lucrurile se complica putin. Aici nu mai exista asa o raspindire de competente. Lucrurile sunt mult mai clare. Si totusi exista oameni cu vaste cunoștințe in domeniu. Acestia sunt cei mai buni in a fi diriginti de santier sau consultanti de specialitate. Sau chiar project-manager sau site-manager. Pentru ca au o viziune de ansamblu si pot lega piesele din puzzle impreuna pentru a obtine imaginea finala. In acest domeniu cred ca vorbim de o egalitate.
 Cum era sa uit lumea fascinanta a magazinelor. Si aici avem Hyper-Mega-Super Market si magazinul specializat. Putem vorbi de magazine fizice si magazine virtuale. Vanzarile cele mai mari le fac magazinele generaliste. Merg pe principiu volum mare si adaos mic. Ceea ce omoara multe magazine mai mici. Dar daca vrei cu adevarat ceva special nu ai alta sansa decat sa te indrepti spre magazinul de specialitate. Doar acolo poti gasi calitatea sau produsul special pe care il cauti. Si asta la alt adaos decat la magazinul generalist. Dupa succesul de piata as spune ca magazinul generalist a castigat. Atata timp cat nu ai nevoie de ceva special.
In lumea bloggerilor si aici exista bloguri generaliste si bloguri de nisa. Traficul cel mai mare il au blogurile generaliste. Daca insa cineva vrea informatii despre ceva anume mai multa incredere are in blogul de nisa care trateaza doar temele cautate.
Si totusi ramane intrebarea Generalisti sau Specialisti?
Sau este o falsa intrebare?

Hai la munca ...in Germania !

Germania paradisul muncii legale. Cand incepi sa vorbesti de cel putin 8 euro/ora si  de 200 ora/luna iata ca ajungi la un salariu de 1600 euro/luna. Cati muncitori romani nu si-ar dori asa ceva.
Am devenit si eu interesat de acest aspect si am inceput sa caut.
Am cautat : Munca in Germania in 2014. Pe Google!!! Si in limba romana si in limba germana.
Informatii destul de incomplete si de obicei neactualizate.
Asa ca am cerut informatii la camera de comert romano-germana. 
Prin amabilitatea unor doamne am primit urmatoarele informatii care sper sa va ajute si pe voi:
""Incepand cu 1 ianuarie 2014, muncitorii romani care doresc sa lucreze in Germania nu mai au nevoie de permis de munca. Firmele romane pot de asemenea sa desfasoare o activitate in Germania prin trimiterea de personal din Romania pe o perioada delimitata de timp. Daca activitatea firmei romanesti in Germania depaseste 12 luni, conform tratatului de evitare a dublei impuneri incheiat intre Romania si Germania, firma romana va trebui sa se inregistreze fiscal in Germania. 
Ca si pana acum, muncitorii care vor pleca in Germania vor avea nevoie de formularul A1. Acesta dovedeste ca pe parcursul muncii in strainatate muncitorii sunt in continuare asigurati social in Romania si ca nu e nevoie ca plata asigurarilor sociale sa se efectueze in Germania. Acest formular se obtine la Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale din orasul unde este inregistrata firma in Romania  ( http://www.cnpas.org/portal/media-type/html/language/ro/user/anon/page/programms.psml?language=en )
 Desi firmele romanesti pot desfasura activitate in Germania prin trimiterea de personal din Romania, acestea trebuie sa tina cont de prevederile legii privind trimiterea de personal in Germania (germana: Arbeitnehmerentsendegesetz).  Legea se gaseste aici (doar in limba germana):  http://www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/aentg_2009/gesamt.pdf 
Aceasta lege prevede si unele salarii minime in anumite branse.
Conform art.18 din legea privind trimiterea de personal in Germania, angajatorul cu sediul in strainatate (in cazul dv. Romania) si care trimite muncitori in Germania trebuie sa se inregistreze la Administratia Vamala- Zollverwaltungsbehörde (in acest caz din Köln). Formularele (033035E si 033037E) pe care trebuie sa le completati si inregistrati se gasesc aici:
In cazul mestesugarilor (germana: Handwerksberufe), firma din Romania are nevoie si de alte documente.  In acest sens va rog sa consultati urmatoarea lege (germana Handwerksornung: http://www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/hwo/gesamt.pdf ) mai precis anexele A si B unde sunt specificate meseriile care necesita autorizare si care nu in Germania. Daca este vorba de o meserie care necesita autorizare, atunci societatea romana trebuie sa aduca un document din Romania care sa dovedeasca faptul ca aceasta efectuaza de cel putin 2 ani in Romania aceeasi activitate ca cea pe care doreste sa o desfasoare in Germania. Acest formular se numeste in germana EU- Bescheinigung. Cu acest formular trebuie sa va prezentati la camera mestesugarilor ( germana Handwerkskammer) din zona unde doriti sa incepeti activitatea care va va emite o autorizatie conform Handwerksornung.
Tot pentru bransa de constructii, trebuie sa va inregistrati la Casa sociala pentru Constructii (germana Sozialkassen der Bauwirtschaft, prescurtare SOKA BAU). Aici gasiti mai multe informatii despre aceasta inregistrare http://www.soka-bau.de/soka-bau_2011/desktop/de/download/europa_ag.pdf
Recapitulare: Singurul formular care trebuie sa  il obtinem din Romania este formularul A1 de la Casa Nationala de Pensii. 
In rest totul se petrece in Germania.
Asa ca mare grija sa luati in calcul si cheltuielile cu viata in Germania. Care nu sunt ca in Romania. 
Cand trageti linie sa vedeti cu ce ramaneti! Sa nu uitati sa luati in calcul si clipele petrecute cu familia si educatia copiilor si alte nimicuri de genul asta.
Si sa nu uitati de sintagma : Arbeit macht frei ! 

Psihologia poporului roman

Am citit de curand un articol despre o continuare a studiului realizat prin anii 1930 de Constantin Radulescu Motru, denumit "Psiholigia poporului roman", realizata de un grup de psihologi de la Universitatea Babes Bolyai.
Stateam si ma gandeam ce relevanta mai poate avea un studiu realizat acum mai bine de 80 de ani cand intre timp Romania a trecut printr-un razboi mondial, prin 45 de ani de comunism si prin inca aproape 25 de ani de capitalism primitiv.
Si asa m-am apucat sa citesc si eu studiul domnului Motru.
Am fost socat sa vad cat de actual este el si cum unele lucruri nu se schimba niciodata. Asa ca opera domnului Motru si opera domnului Ion Luca Caragiale ar fi o oglinda aproape reala a sufletului poporului roman.
Se pare ca o mare influenta asupra psihologiei poporului roman o are perioada navalirilor popoarelor migratoare. Exact perioada in care nu se pot gasi documente si multe dovezi istorice despre poporul roman.
Ceea ce este o realitate istorica este ca poporul roman nu a disparut sub valul migratiilor. A reusit sa se refugieze de la campie la munte si inapoi la campie, cand trecea valul navalitor. Un fel de transhumanta dar nu nu numai cu oile, ci intregi comunitati de romani.
Termenul de specialitate este Romaniile Populare si a fost definit de Nicolae Iorga.
Iata o scurta definitie:
""Este vorba de comunități latinofone (romanice) din Dacia sau de la sud de Dunăre, care începând cu retragerea romanilor din Dacia, și declanșarea migrației triburilor nomade germanice și asiatice, au fost nevoite să reziste distrugerii sau asimilării de către năvălitori, reușind să ajungă în Evul Mediu timpuriu să realizeze primele mici formațiuni statale (vlahii, valahii în slavonă). Odată cu instalarea și organizarea populațiilor slave în Balcani, s-a consacrat, prin intermediul limbii slavone, privitor la populațiile romaniilor, atât din nordul cât și din sudul Dunării, definiția de vlahi (valahi, blahi), iar comunitățile lor organizate (romanii populare) au fost definite drept vlahii (valahii).""
Acest tip de organizare a satelor romanesti a adus in constiinta poporului roman ideea de comunitate, de obste si nu neaparat de individ. Oamenii nu se refugiau de unul singur. Ei se refugiau intr-un mod organizat, ca o colectivitate. Asa ca acum avem in loc de o individualitate reprezentand un singur individ o invidualitate reprezentand o comunitate. 
Si de aici as putea spune ca s-a perpetuat spiritul de colectivitate in mentalul romanesc.
Citez acum din lucrarea "Psihologia poporului roman" a domnului Constantin Radulescu Motru"
""Acest individualism românesc însă nu implică spiritul de iniţiativă în viaţa economică şi prea puţin spiritul de independenţă în viaţa politică şi socială, ce le două însuşiri prin care se caracterizează individualismul popoarelor culte apusene şi care constituie sufletul burghez. Marea majoritate a populaţiei satelor româneşti n-are într-însa nici o asemănare cu sufletul burghez. Din mijlocul ei nu ies indivizi întreprinzători, care să-şi rişte odihna şi avutul pentru a se îmbogăţi prin mijloace neîncercate. Populaţia satelor româneşti, dimpotrivă, stă sub tradiţia muncii colective. Fiecare sătean face ceea ce crede că va face toată lumea. N-are curajul să înceapă o muncă, decât la termenele fixate prin obicei. A ieşi din rândul lumii este, pentru săteanul român, nu un simplu risc, ci o nebunie. De aceea slabele rezultate date de şcolile primare rurale la noi. Copilul de sătean învaţă în şcoală să fie cu iniţiativă, fiindcă şcoala noastră este croită pe mode lul şcolilor burgheze apusene, dar cu toate sfaturile primite, copilul de sătean când iese din şcoală se supune tradiţiei colective: el munceşte cum a pomenit la el în sat, din moşi strămoşi.
Această tradiţie de muncă colectivă, de altminteri, i-a fost de ajutor populaţiei noastre săteşti, odinioară, în timpul secolelor de urgie. Prin această tradiţie de muncă colectivă, satele româneşti au durat. Când urgia le izbea, ele nu se risipeau, ci se mutau, ca un singur om, de la şes la munte, dintr-un cap la altul al ţării. În Apus, în ţările locuite mai ales de anglo-saxoni, colonizările s-au făcut prin împrăştierea indivizilor; în ţările locuite de români prin împrăştierea colectivităţilor săteşti."" A se vedea DESCALECATUL!!!
Aceasta trasatura as spune ca este inca caracteristica poporului roman si privita in perspectiva anilor de dupa Revolutia din 1989. Libera initiativa nu a fost punctul forte al romanilor. Si s-a vazut cine si cum a facut avere in Romania. Nu vorbesc despre toti asa, dar in cazurile de oameni mediatizati finalitatea a fost pe la DNA.
Tot in registrul comunitatii mai citez un aspect despre curajul romanilor:
""Nu este ţară cu oameni mai curajoşi ca ţara noastră românească. Românii sunt eroi, dar cu deosebire când sunt în grup. În front, la război; în ceată, la revoltă; în cârd, la vânătoare. Curajul românului nu are pereche. Iureşurile de la asaltul Griviţei au rămas legendare; şi tot aşa, tind să devină legendare atacurile îndrăzneţe din primăvara anului 1907. Dar românul izolat este blând ca mielul. Când îi bate cineva din picior, el tace. Aşa a tăcut şi tace în faţa celei dintâi ciocoroade, dacă o vede îmbrăcată alt fel ca el. „Capul plecat sabia nu-l taie". De aceea, la oricine care arată sabia, el se pleacă. Când simte însă cotul tovarăşului, adică atunci când este în ceată, atunci, de îndată el se ridică: şi atunci fereşte, Doamne, pe oricine de dânsul, căci este repede la mânie.""
Pentru cei ce au trait clipele Revolutiei din decembrie si a evenimentelor din ianuarie 1990 cat si iunie 1990 lucrurile se leaga.
Iata ca a trecut vremea si acum suntem membri NATO si UE.
Iata ce intrebari il framantau pe Constantin Radulescu Motru:
""Suntem noi, românii, înrudiţi sufleteşte cu burghezia occidentală, atunci ceea ce ne rămâne de făcut este să aplicăm principiile lor politice şi economice, în mod sincer, înlăturând, pedepsind chiar cu brutalitate toate apucăturile care ne depărtează; vom fi burghezi sinceri, nu de paradă.
Suntem noi, românii, dimpotrivă, străini sufleteşte de burghezii occidentali, atunci ceea ce ne rămâne de făcut este ca, înainte de a cop ia legi şi instituţii burgheze, să începem prin a ne studia pe noi înşine, ca să vedem cine suntem şi ce putem.
Ruşine nu este pentru poporul care se ştie deosebit sufleteşte de popoare glorioase şi puternice, dar este ruşine pentru poporul care n-are curajul să-şi cunoască firea şi destinul.""
Astept cu nerabdare lucrarea psihologilor de la Cluj privind " Psihologia poporului roman" editia 2014...
Cred ca totusi unele lucruri nu se schimba niciodata si mai ales ca avem o amprenta psihologica greu de inlaturat. Si asta de datoreaza istoriei noastre. Am fost un popor abuzat, cu femei violate si cu barbati omorati de valurile de migratori. Avem atatea gene straine in sangele nostru incat suntem un adevarat creuzet al Europei in ceea ce priveste diversitatea etnica. Si totusi suntem unici. Pentru ca am reusit sa asimilam toate influentele straine. Ceea ce nu am putut asimila, am transformat reusind si aici sa dam o nuanta nationala si sa ne pastram originalitatea. 
Ceea ce sper sa para in viitorul studiu despre psihologia poporului roman ar fi o referire la Efectul Dunning Kruger.
Iata o descriere a acestui efect :
""Efectul Dunning-Kruger este o eroare de apreciere în care persoane incompetente apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate. Aceast comportament se datorează incapacității persoanelor respective de a-și recunoaște nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoștințe în domeniu.
Un nivel de cunoștințe ridicat poate submina încrederea în sine, astfel că oamenii competenți pot crede în mod fals că și ceilalți cunosc lucrurile la fel ca ei. David Dunning și Justin Kruger de la Universitatea Cornell descriu efectul drept „aprecierea greșită a incompetenței proprii, precum și aprecierea greșită a înaltei competențe a altora”"".
Suntem condusi de nulitati care se vad geniali si oameni cu adevarat competenti care in modestia lor nu au curajul sa zdrobeasca aceste nulitati.
Poate ca daca s-ar unii toti cei competenti din Romania s-ar putea schimba tara noastra.
Altfel vom fi condusi pe veci de semidocti, corupti si incompetenti. Chiar si de plagiatori.

joi, 10 aprilie 2014

Ce înveți la scoala?

Nu vorbesc despre scoala româneasca.  Vorbesc despre scoala în general.
Scoala laica este o creație recenta în istoria civilizației.  Înlocuind pana aproape de extincție scoala bisericeasca. Educatorul laic a luat locul dascălului. 
Societatea modelează scoala care trebuie sa deservească un stat, popor, neam, țara.  La rândul ei scoala trebuie sa răspundă nevoilor societății.
Eu plec de la ideea ca un copil are nevoie de multa grija, afecțiune,  pricepe,  răbdare pentru a putea fi educat.
Iata prima menire a unei scoli. EDUCAȚIA !
A doua menire ar fi alfabetizare copiilor.
A treia menire ar fi învățarea mecanismelor matematicii.
Ultima și ce mai importanta menire ar fi dezvoltarea gândirii.  Tot la fel de important ar fi deprinderea moralității.  A deosebiri binelui de rău.  Și nu în ultimul rand ar fi iubirea. În toate formele ei. Sa iubești frumosul, binele și adevărul.
Ăsta cred ca este o viziune idealista, dar alta mai buna nu am.
S-au dus vremurile când deprinderea cunoștințelor se făceau în cadrul familiei. Sau când copii erau trimiși pa lângă vreo biserica sa învețe sa scrie sau sa citească.
Poate ca visez la vremurile când exista Lyceum sau Academia.
Când mă gândesc la următorul șir de profesor-elev : Socoate, Platon, Aristotel, Alexandru Macedon,  parcă nu ar mai fi nimic de spus.
Ce te învață scoala în ziua de azi  ?
Ca trebuie sa te scoli de dimineață, ca trebuie sa stai în banca ta, ca nu ai voie sa vorbești neintrebat, ca uneori ești pedepsit pe nedrept, ca notele sau calificativele contează cel mai mult, ca trebuie sa-ti împărți profesorul ora de ora cu alți încă 40 de colegi, ca majoritatea lucrurilor pe care le înveți nu le înțelegi,  te plictisesc și nu le vezi utilitatea. Ce sa mai spun de profesori plictisiți , plafonati,  prost plătiți , detasati emotional și care au prea mulți copii la ora.  
Copii învață mult prea mult mecanic, fără sa înțeleagă și sa simtă despre ce este vorba. Sunt mult prea detașați de natura și se încearcă egalizarea lor, dacă nu chiar înăbușirea personalității lor.
De multe ori în viața nu știu ce drum sa își aleagă și sunt prost îndrumați și nemotivati.
Ajung în fata bacalaureatului cu o personalitate debila, plini și în același timp goliți de o groaza de informație pe care nu au inteles-o și  nu au asimilat-o. Ajung la momentul adevărului și constata ca sunt niște nulități care de abia știu sa scrie și sa citească.  Ce sa mai zic sa gândească.
Scoala de azi seamănă mai mult cu o grădiniță pentru armata. Nu una cu uniforme. Una cu slujbe și magazine și cu colegi și cu rate și cu case toate astea puse în slujba unui singur stăpân : BANUL!
O armata fără fețe,  fără nume, fără personalitate.
Care se scoala de dimineață,  merge la munca și nu înțelege nimic din ceea ce i se intampla, sta în banca lui și asculta pana la divinitate de profesorul lui. Își face conștiincios temele și își trimite copilul la scoala pentru a începe un nou ciclu.
Mi se pare mie sau e cam trist?
Get outside the box!

miercuri, 9 aprilie 2014

Dilema statului mafiot

O noua runda de arestări. Nici nu știu dacă sa spun ca sunt senzaționale.  Poate doar pitorești. Cred ca ar trebui înființată de urgență o pușcărie pentru cei arestați de DNA. Propun Parlamentului sa voteze de urgenta așa o lege. Sau măcar guvernul sa dea o OUG. Ca sa nu-i lege prin lege.
Statul roman funcționează pe principii feudale. Vasalitatea este încă prezenta și funcțională. Avem un senior la București.  Care ajunge în poziția de Senior fiind propulsat de grupuri de interese economice. Ăsta la centru. Pe feude (judete) un vasal se lupta sa ia și el puterea tot propulsat de clanuri locale. Ia puterea și jura loialitate Seniorului. Acum întreaga feudale este a lui. Ce poate schimba local, schimba fără mila. Unde nu poate, da o fuga la București.  Și acolo rezolva totul. Așa funcționează statul român.
Singura dilema a statului mafiot și se pare și a DNA.
ÎNREGISTRAREA AMBIENTALA S-A FĂCUT ÎN CANCELARIA PRIMULUI MINISTRU SAU ÎN BIROUL PRIMULUI MINISTRU.
Asta da dilema.
Și totuși care e diferența? ???
Sincer sa fiu cred ca metoda ăsta a fost testată de toate guvernele.
Și atunci?

marți, 8 aprilie 2014

Istoria protectiei mediului la romani !

Sunt asa de impresionat de fortele care ies in strada in aparare tarii de poluatorii capitalisti care vor sa desertifice Romania si sa ne suga tot gazul, p(d)e sist eventual.
Ce-i mana pe ei in lupta, ce vroiau acei eroi? Cu cine se luptau era clar. Cine ii mobilizeaza asta nu imi este clar.
Cum nu vreau sa raman cu lucruri nelamurite fac apel iarasi la istorie pentru a vedea ce faceau romanii cu mediul inconjurator in vreme de criza si chiar razboi. Va reamintesc ca suntem intr-un razboi dur din cauza resurselor minerale.
Din vechime ne parvine grija deosebita pentru apa potabila. Asa ca in caz de navala in tara stramosii nostri otraveau fantaniile. Nu sunt sigur daca nu o faceau cu cianuri? Aici istoria este total neclara. Oare aceasta otravire sa fi fost mai rea cu ceea ce s-a intamplat in Romania in ultimii zeci de ani. Am avut ocazia sa vad zeci de buletine de analiza a apei din zona Bucurestiului. Si din freaticul Colentina si din freaticul Mostistea. Ambele sunt contaminate la greu. Cu nitrati si nitriti. Cu azotati. Cu substante fecaloide........ Singurul freatic potabil este cel de Fratesti. Asa ca este greu sa vorbim despre apa limpede si cristalina.
In afara de otravit, stramosii nostri mai avea ca obicei si arderea holdelor si chiar a padurilor.  Primul act de piromanie a fost de pe vremea lui Burebista. El a ordonat (sfatuit de Deceneu) ca toate viile sa fie arse si toate butoaiele cu vin sa fie distruse. Putina lume stie ca a urmat o rascoala in toata Dacia, carei i-a cazut prada insusi Burebista acesta murind asasinat. Dupa vii, romanii au ars si graul si meiul in fata navalitorilor. Asa ca daca astazi patura de ozon este mai subtire se poate sa fi contribuit si stramosii nostri. Pe langa holde mai dadeau foc si la paduri. Uneori in fata navalitorilor, alteori pentru a face rost de pamant arabil. Pentru cine nu stie Bucurestiul era inconjurat de codri desi. Faimosi codrii ai Vlasiei. Unde iarna nu era prapadul din cauza viscolului si nici vara nu era arsita insuportabila din zilele de azi. Acum Baraganul a inghitit cu totul Bucurestiul.
Stramosii nostri mai aveau obiceiul sa mai curete de bolovani versanti intregi de munti. Marturie sta si faimosa batalie de la Posada (nelocalizata inca) in care grija pentru mediu au simtit-o cavalerii apuseni chiar si prin armura.
Preventia stiu ca este buna. In probleme de mediu este chiar salutara.
Dar daca de fapt nu exista riscuri de mediu. Si protestatarii sunt folositi ca masa de manevra pentru interese geo-politice?
Nu ar fi pacat sa fie manipulati contra intereselor nationale?
Stau si ma intreb si eu.
Ca doar stramosii nostri nu faceau dezastre ecologice fara a sluji un ideal mai inalt.
Cum ar fi independenta ROMANIEI!

Scoala altfel 2014

La Andrei scoala este altfel in fiecare zi. Nu are parte de saptamana de scoala altfel.
Astazi am avut treaba cu serviciul pana la Balotesti. Si acolo trebuia sa am o sedinta. Cum in baraca din santier era frig am hotarat sa mutam sedinta peste drum la ....McDonalds.
Unde pe terasa cu greu am gasit o masa libera cu toate ca era ora 10.00 si de obicei la Mac-ul de la Prisma sufla vantul.
Acum era o zumzaiala de nedescris. O clasa intreaga de copii se juca la locul de joaca. Avea baloane colorate de la Mac si bineinteles un meniu Happymeal.
Stau si ma intreb daca asta ar trebui sa fie scoala altfel. Sper ce valori ne indreptam? Cum ne educam copii sa inteleaga o iesire din tipare? Ce alimentatie alegem?
O ora si ceva cat am stat copii au fost neobositi. Si cand am plecat ei tot se jucau si mancau.
Oare parintii stiau de aceasta excursie. La Mac?
Va atasez si o poza. Copii erau tare draguti si fericiti.


luni, 7 aprilie 2014

Liga lui Mititica a devenit brusc mai Maricica

În sfârșit la Brutărie.  Nu credeam sa mă bucur de raul altuia. Dar sesiunea de Porti Deschise pentru marii oameni de și din fotbal mă bucura. Este vorba de porti deschise la brutărie. 
Era păcat ca echipa de minifotbal sa nu se întregească și cu Don-ul fotbalului. Nici nu știu ce sa îi urez lui Mircea Sandu.
Liga lui Mititica poate deveni Maricica.
Curățenia nu s-a terminat încă.

duminică, 6 aprilie 2014

Cu si despre ANPC

Recent povesteam cum se întâmpla sa fi tratat dupa ce ai cumparat un produs. Si faceam referire la o consola Sony PS VITA. Care nu mai pornea si am dus-o in perioada de garantie la service. Pot sa ma jur ca am dus-o intrega. La cat ma pricep si eu. Si am fost anuntat ca ecranul era spart. Total dezamăgit de faptul ca nimeni nu s-a sinchisit sa imi arate la preluarea consolei cum este ecranul spart, tot am trait cu senzatia ca cineva ma va lamuri si pe mine si eventual imi va face dreptate. Am facut si eu plangere la OPC. Prima din viata mea. Am asteptat 30 de zile si fix in a 30 zi am primit raspunsul. Copiat cuvant cu cuvant din raspunsul primit deja de la societatea de service. A mai avea ceva adaugat care m-a lasat perplex.
"OPC nu are specialisti care sa infirme sau sa confirme punctul de vedere al service-ului. Asa ca va sfatuim, daca aveti dubii, sa va adresati instantei si sa angajati un expert pentru a realiza o expertiza" BANG!!!
Pai si atunci care este rolul ANPC-ului??? Stau si eu si ma intreb ca proasta???
Citind HG 700/2012 acolo scrie negru pe alb ca ANPC este un organ de specialitate al statului roman.....
Pai ce specialiști aveti voi???
Stau si ma intreb unde poti reclama ANPC-ul??? Ce for tutelar exista? Doar in instanta?
Pai daca nu au specialisti ce mai verifica? Si daca te trimit in instanta de ce m-au mai tinut 30 de zile in tensiune?
Tare complicata este Romania asta. Si tare firave sunt drepturile consumatorului.
Sunt nemultumit! Ce pot face! Pac la trebunal?
Asa ar trebui sa ma judec si cu banca pentru clauze abuzive. cu primarul care mi-a furat din teren. Cu service-ul care si-a batut joc de mine. Cu .......................
Si de ce mai platesc eu taxe si impozite?
La doctorul de familie nu merg cu anii.
Scoala i-o platesc eu lui Andrei.
Ajutoare sociale nu iau.
Platesc la zi toate taxele si impozitele.
Nu am masini inmatriculate in Bulgaria.
Nu am firme off-shore.....
Vreau sa termin postarea spunand ca nu am ce reprosa (prea mult) firmei de unde am cumparat consola. Firma de service este cea care m-a tratat ca pe un prostanac.
Dar senzatia mea de consumator onest tot este una de tristete si eventual de furie.

Ce se mai construieste prin Bucuresti !

Primavara ne mai joaca putin feste, dar santierele in Bucuresti au reinceput sa duduie. Se construieste. Nu la fel ca in 2008 dar nici ca in 2010.
Sa zicem ca piata de constructii s-a relansat.
Tot plimbandu-ma prin Bucuresti nu am putut sa nu admir ca totusi la infrastructura se lucreaza.
Public si eu trei poze cu Pasajul Mihai Bravu care nu imi apartin dar vreau si eu sa le public pentru ca sunt elocvente.
Pasajul va avea doua sensuri paralele cu doua poduri separate. Intrarea pe ele din zona Mihai Bravu va incepe la cateva sute de metri pana in Dambovita si vor cobora la nivelul solului pe Calea Vacarestilor cum incep blocurile. Primul fir cel dinspre Piata Sudului este gata aproximativ 75 %. Celalalt fir inca nu este inceput.



Termen de finalizare decembrie 2014. Posibil!!!
Alt santier de care am ramas impresionat ar fi cel de largire al CB Centurii Bucuresti in zona de nord, mai exact intre Chitila si Chiajna. Se lucreaza intr-un ritm alert si cred ca si  acest tronson poate fi gata in decembrie 2014. Sa nu uit sa va spun ca inca si acum bretelele de la podul din Chitila nu sunt gata la mai bine de 2 ani de la deschiderea drumului.
Anul trecut prin vara VV Ponta se lauda ca A3 bucata de la Centura Bucuresti pana in strada Popasului din Voulntari va fi circulabila. Nici o miscare la santier. Nici macar podul de peste centura nu este gata. Nici benzile nefinalizate de autostrada de la racordul cu CB nu sunt macar atacate.
Mai postez cateva poze "imprumutate" de la http://forum.construim-romania.ro/ . Multumesc









Multumesc Victor Viorel Pinocchio ca acum intru pe autostrada tot din centura.

Referinte negative pe Internet!

Toata lumea vrea sa fie imaculata pe internet. Vrea sa aiba o imagine nesifonata si se lupta sa si-o pastreze asa. Acum ceva vreme am scris o postare despre Baietii destepti de pe Internet. Poate ca o similitudine cu baietii destepti din energie. In viziunea mea munca si castigul trebuie sa aiba o moralitate si sa aduca plusvaloare reala si nu doar financiara. Sa cumperi ceva foarte ieftin si apoi sa vinzi acelasi lucru foarte scump nu il voi face niciodata. Asa vad eu lucrurile si basta. Poate ca am discursul asta acum la varsta asta. Poate ca am citit prea multe lucruri cu prostii de genul win-win. Daca oamenii ar avea in afaceri si in viata de zi cu zi un comportament moral poate ca nu ar mai fi existat crizele financiare pe care le traim.
Sa revin la titlul postarii.
Am inteles destul de greu ca tot ce scrii pe Internet ramane acolo si este greu de sters. Aidoma unei pete de duda. Fructul pe care nimeni nu il mai mananca si pateaza blazoane regale. Am mai inteles ca daca te pui in umbra Google ai toate sansele sa apari in primele pagini de cautare pe google la anumite cuvinte cheie.
De fapt toata batalia este sa apari in fata. Cine mai are rabdare sa navigheze in sute si mii de pagini de cautari. Rabdarea tine de obicei pana pe la pagina zece. Daca nu ai gasit, nici ca mai cauti. Si cine apare pe prima pagina in Google este marele castigator. Daca apari pe prima pagina trebuie sa iti aparei blazonul.Si sa nu existe referinte negative despre tine. Asta da rau si la imagine si la afacere.
Tot incercand sa deslusesc mecanismele de care sunt strain in a face promovare pe internet am descoperit din comentariile la articolul sus mentionat ca si aici exista o breasla a specialistilor in internet. Care sunt un fel de preoti ai internetului. Au formula magica de a te duce la Sfantul Duh al marketingului. Stiu ei ce trebuie sa faca sa se mentina in varf. Este multa munca si multa pricepere. Ca de altfel in orice alt domeniu. Dar fiindca in ziua de azi internetul este zeul suprem ei au o aura de sacralitate in jurul celei de-a saptea chakre. Si ii trateaza pe profani cu o superioritate totala.
Nu ma intereseaza cat castiga altii. Ce profit au. Nici macar nu ii invidiez. Fiecare trebuie sa isi faca treaba cat mai bine si cat mai eficient. Nu despre asta a fost vorba in nici o postare de a mea.
Pe mine doar ma doare cand tu platesti ca ei sa traiasca (si cred ca BINE) si ei te trateaza cu un sictir major.
Degeaba vorbim de parteneriate. Ele practic nu exista. Majoritatea companiilor iti iau bani si iti presteaza un serviciu (sau vand un produs) cat mai impersonal posibil. A disparut legatura umana. A disparut responsabilitatea si corectitudinea. In spatele procedurilor nici nu mai conteaza ca esti un om. Uneori esti un cod de abonat, alteori o referinta interna, alteori un cod de bare. La atat te rezumi tu ca individ in interactiunea comerciala din ziua de azi. Brusc lucrurile se schimba cand maretii prestatori/vanzatori dau de greu. Atunci brusc devenim parteneri si sunt foarte interesati sa cladeasca o relatie cu consumatorul. Platesc reclame la greu si isi umanizeaza pozitia. Asta pana trec hopul si revin la incasari mai bune.
Toate aceste randuri nu se vor decat un apel la o secunda de reflexie interioara. Ce a mai ramas din oameni in goana lor disperata dupa bani? A mai ramas oare ceva?
Si in fond in lumea marketingului si a publicitatii se spune ca uneori si o campanie negativa poate avea mai mare impact decat o publicitate normala. Te aduce in centrul atentiei! NU?
Cine spune ca intr-o confruntare din ziua de azi exista si locul doi se inseala!
Invingatorul ia totul!

Gazul de sist si balanta puterii!

Suntem in plin razboi. Economic. Mai exact unul care se duce pentru resurse naturale. Fara ele modul de trai al societatii noastre va dispare si noi ne vom salbatici. Din pacate resursele astea sunt deja pe terminate. Si cine le mai are trebuie sa profite la maximum de ele. Ne mai putem noi imagina lumea fara curent electric? Fara apa calda? Ce sa mai vorbesc de telefon mobil, tableta sau televizor? Sau fara Internet?
Romania a fost o tara bogata in resurse minerale. Asa de bogata incat aurul si sarea noastra au revigorat Imperiul Roman pentru ani buni. 123 de zile de sarbatoare au fost la Roma dupa cucerirea Daciei.
Da, romanii ne-au facut drumuri si poduri. Le-au facut sa poata cara aurul si sarea noastra. Exploatarile de minerale au continuat de-a lungul secolelor pana la descoperirea petrolului in Romania. Daca Romania nu exista, nici al doilea razboi mondial nu ar fi durat atat. Pentru ca nemtii nu ar fi avut de unde sa isi alimenteze masinaria de razboi. Ma rog, acest aspect nu prea se specifica pe nicăieri. Au venit rusii (sovieticii sa zicem) si au plecat si ei cu munti intregi de uraniu si de alte resurse. Se spune ca 18.000 tone uraniu au emigrat din Romania in perioada 1952-1960.  Daca facem o mica socoteala la consumul anual de la Cernavoda care este de 100 tone/ an vedem ca puteam produce energie electrica la Cernavoda 180 de ani cu uraniul furat de URSS. Nici de asa ceva nu se spune!
Bun, am stabilit ca Romania a avut. Din pacate nu prea mai are. Si ce mai are nu se poate exploata!
DE CE?
Imi vin in minte imaginile dintr-un film romanesc (cred ca Neamul Soimarestilor) in care un sat intreg fuge de navala tatarilor. Si satul isi doneaza clopotul de bronz al bisericii pentru a fi turnat un tun. Care sa apare Moldova . Imaginea asta ma tot obsedeaza.
Si ma tot gandesc la ultimii 70 de ani. Si vad cum satul nu a mai fugit. Si cum clopotul nu a mai fost topit. In schimb a devenit colorat. Acum aproape 70 de ani s-a inverzit rau de tot. Tot la fel de repede s-a transformat verdele in rosu. Pentru o lunga perioada de timp. Apoi rosul s-a mai decolorart putin. Acum in cicluri de cate patru ani culoarea pe clopot se schimba din rosu in galben, apoi in portocaliu, apoi iar in rosu samd.
Parca menirea clopotului nu este sa fie vopsit ci sa rasune majestuos limpezindu-ne conștiința.
Tehnologia a evoluat spectaculos in ultimii ani. Si asa a devenit posibil sa ajungem la una din ultimele resurse disponibile in Romania, la costuri de exploatare rezonabile.
GAZELE DE SIST!
Care ne-ar face independenti energetic.
ADICA AM CASTIGA RAZBOIUL! Si nu am mai depinde de nimeni!!!
Si iarasi revin la imaginea cu clopotul. Nu ca as vrea sa se topeasca iarasi. Dar macar sa nu mai bata a alarma. Si sa scoata lumea in strada ca la navalirile tatare. Nu inteleg cum de rostul clopotului este sa creeze si sa mentina o stare de adversitate si confruntare cu interesele energetice ale Romaniei.
Scriu cu greu aceste randuri. Si eu am avut dubiile mele legate de mediu.
Dar intre probleme nedemonstrate de mediu si realitati energetice, aleg fara sa preget INDEPENDENTA ROMANIEI !!!!
Vad imagini cu oameni cu furci, topoare si pietre in mana luptandu-se cu alti oameni care isi fac meseria. Vad autobuze si camioane luate cu asalt intr-un potop de bolovani.
Cate energii consumate. Cata manipulare.
Si de ce???
Trebuie sa ne fie clar ca asta este viitorul Romaniei! Fara gazele de sist ne predam neconditionat. CAPITULAM!
Si vom deveni infranti in propria noastra tara. Chiar cuceriti.
Am inteles lupta contra vaccinelor. Sau a pasaportului biometric.
Nu inteleg de unde pana unde asa o mobilizare contra gazelor de sist, cand beneficiile sunt atat de mari.
Sau eu nu mai gandesc limpede, sau sunt alte interese la mijloc si ne furam singuri viitorul.
DA GAZELOR DE SIST!!! Am zis!

sâmbătă, 5 aprilie 2014

Case inteligente !

Inca de cand am terminat Facultatea de Instalatii am fost fascinat de casele inteligente. La vremea aceea si un automat de lumina era ceva extraordinar. Vorbim de o perioada cand de abia aparuse faimosul 286. Si tot de pe atunci Bill Gates spunea ca un calculator nu prea ar avea nevoie de mai mult de 128 Kb. Ce vremuri.
A urmat o perioada cand lipeam componente electronice pentru a realiza automatizari si reusisem sa fac chiar sisteme functionale pentru potentatii zilei. Dar am depasit acel moment si mai mult m-am indreptat spre partea de management. Dragostea mea pentru automatizari si case inteligente insa a ramas.
A trecut vremea si am ajuns sa lucrez cu BMS. Facute de firme de renume. Si am tot avut surprize cu unele componente. Cum ar fi motorasele de jaluzele, sau portile de garaj. Erau primele care cedau. Mai ales la schimbari bruste de temperatura.
Pentru ca mi-am impus sa nu prea scriu despre serviciul meu va voi spune o poveste despre o casa a viitorului. Poate urmatoarea mea casa.
Ma vad stand in fata laptopului care este conectat la BMS- ul casei. Dintr-un click de mouse accesez sistemul de supraveghere si vad ca totul este in regula. Astazi este cam soare asa ca ma hotaresc sa cobor jaluzelele la living si la mansarda. Fac asta cu doua click-uri de mouse. Ma gandesc sa mananc pe terasa. E soare rau. Nu stiu daca pot lua masa asa. Tot din fata laptopului cu alt click de mouse actionez marchizele si imi umbresc terasa numai bine cat sa pot lua masa. Iau masa si imi este lene sa ma duc la laptop sau chiar la butonul de actionare marchize. Asa ca imi scot smartphonul si accesez aplicatia care se conecteaza si ea la BMS. Nimic mai simplu. Apas pe touchscreen si marchizele se inchid. Plec linistit de pe terasa.
Am treaba in oras si vreau sa scot masina din garaj. Iar am uitat telecomanda de la poarta automata. Noroc ca am telefonul la mine. Tot cu o apasare pe touchscreen si poarta automata a garajului se deschide. Inchid in urma mea. Am in fata portiile automate. Si pe ele le deschid tot din telefon.
Sunt un fan al serialului Star Trek. Ceea ce am povestit mai sus nu este SF. Chiar este realizabil. Pe bucati sau in ansamblu.
Telecomanda a fost inventata de oameni puturosi. La fel si fermoarul. Era prea complicat sa închei atatia nasturi.
Cum ar fi sa nu trebuiasca sa nu iei la mana toate jaluzelele sa le inchizi cand pleci in concediu? Cum ar fi sa fie totul automat? Exista un rasfat si pentru cei mai puturosi. Si nu neaparat puturosi. Oameni dinamici care apreciaza timpul si nu il vor risipit tragand de niste sfori sau impingand la niste porti.
Si toate astea la un " click of a button"!!!

Zambiti va rog! Sunteti la camera vizibila!

Astazi am fost cu Andrei la ziua unei colege la AFI Palace Cotroceni. Am vazut barierele la intrarea in parcarea subterana. Am vazut si camerele de supraveghere. Am mai vazut si o camera de inalta definitie care filma la nivelul numarului de inmatriculare. Scria mare ca parcarea este gratuita si sistemul este in testare. Am primit totusi un bonulet obisnuit de parcare care avea un cod de bare mai ciudat si ........numarul de inmatriculare al masinii!?
Asta da supraveghere. Si baza de date.
Este oare legal sa puna pe un bon de parcare numarul tau de la masina?
Cei de la parcare sunt oare operatori de date cu caracter personal? Nu trebuia sa aiba si ei un numar  de operator de date cu caracter personal afisat undeva la vedere conform legii 677/2001 ???
Se spune ca Londra este cel mai monitorizat oras din lume! Oare?
Pe drumul de la AFI spre casa am inceput sa verific camerele de supraveghere. La Razoare am vazut. La Leul am vazut. La intrarea pe podul Basarab am vazut. La Titulescu am vazut. La Piata Victoriei am vazut. La Perla am vazut. La Barbu Vacarescu am vazut. La Lizeanu am vazut. La Bucur Obor am vazut.........
Trebuie sa recunosc ca Bucurestiul are un procent mic de infractionalitate si zero terorism.
Dar......
Si intimitate spre zero.
Sa recapitulam:
Ne pot urmari dupa telefoanele mobile.
Ne pot urmari dupa cardurile bancare.
Ne pot urmari in trafic.
Ne pot urmari in metrou.
Ne pot urmari in institutiile statului, dar si in firme particulare. In banci si magazine.
Si spunem ca mai avem intimitate???
HA HA HA!!!
CIP-ul implantat nici nu mai este necesar. E suficient sa il aiba cainele de companie sa stie toata lumea unde suntem. HAM-HAM!

Rusofoni sau rusofili ?

In ultimul timp Rusia a inceput sa ne bage in seama. Tot mai des si tot mai vehement. Se pare ca brusc am devenit obraznici si avem prea multa personalitate.
Asta dinspre Rusia. Dinspre Romania au aparut doua discursuri. Unul transant si cam singular, dar de la inaltimea celei mai inalte functii in stat. Celalalt tip de discurs este intretinut de fosti, actuali si viitori. Experti in nu stiu ce, platiti de nu stiu cine, reprezentand pe cine oare!
Nu sunt partizanul unei relatii reci si adverse cu Rusia. Sunt perfect constient ca proportiile celor doua tari nu prea lasa locul la comparatii. Imi doresc doar o relatie corecta si daca se poate echilibrata de ambele parti. Personal imi dau seama ca povestea cu Tezaurul o sa ramana doar o poveste. Si cine mai viseaza la el mai bine ii scrie direct Mosului in Laponia.
In ultimii doua sute de ani sunt multe puncte comune in istoria ruso-romana.
Iata ca incerc sa scot la lumina cateva aspecte:
Cine nu a auzit de Tudor Vladimirescu. Marele erou national. Cel care a testat marea cu degetul in privinta Revolutiilor. Precursorul Revolutiei de la 1848. Oare cata lume stie ca era ofiter al armatei tariste ( se pare colonel) si a fost decorat cu ordinul de cavalerie Ordinul Vladimir clasa a IIIa. Sau ca in calatoriile lui in Europa folosea un pasaport rusesc.
Cine nu a facut o plimbare pe bulevardul Kiseleff in Bucuresti. Pavel Kiseleff, de fapt pe numele real Pavel Dimitrievici Kiseliov a condus administratia militara ruseasca a Tarii Romanesti intre 1829 si 1834. Conte si general rus (putin mason) a fost mai apoi ambasadorul Rusiei la Paris intre 1856-1862.
Pun si eu cateva intrebari care nu s-au mai pus in istoria Romaniei:
Oare nu este un model cu Revolutiile in Romania? Oare de unde sunt ele inspirate? Cea din 1821? Cea din 1848? Cea din 1989?
Cine a sprijinit cel mai mult Unirea Principatelor pe plan extern? Franta !!!! Si cine era ambasador la Paris in acea perioada? AAAAAAAAAA!!! Kiseleff!
Nu imi dau seama cat de adanca este penetrarea Romaniei in anul 2014. Nu imi dau seama care sunt jocurile de putere si cele geo-strategice.
Ceea ce stiu exact este ca momentul 1877-1878 nu ar fi fost posibil fara participarea Rusiei. Carol I ii nu era suficient de puternic sa obtina singur Independenta Romaniei !
Din Istorie luam doar ceea ce ne convine. Ceea ce nu ne convine lasam ca pulberea sa se astearna deasupra. Dar faptele sunt acolo. Ele exista.
Trebuie doar sa le vedem mai bine.
În încheiere un citat care mi-a marcat viața :
Cine a stat 5  ani la ruși nu poate gândi ca Bush.

marți, 1 aprilie 2014

Un fleac ! Acciza la carburanti!

Deja este intai aprilie si scumpurile stau pe teava. Cred ca acelasi sentiment l-am avut cand Remes (nu cand a luat carnatii) a aplicat acciza marita la benzina.
Am auzit atatea povesti despre acciza, despre taxa auto, despre rovigneta.......
Daca era sa cred in povesti acum sigur aveam 2000 km de autostrada.
Dar avem cat avem si prea curand nu prea o sa avem mai multa.
Ce ma intristeaza cel mai mult este cinismul in a colecta bani la buget. Sunt ferm convins ca acolo este o gaura maricica si ea nu se poate umple decat din singurul domeniu care merge bine in Romania. CARBURANTII.
Cand spun carburanti nu ma gandesc la pensionari stand la coada sau mergand cu RATB-ul. Sau la copii. Sau la someri.
Ma gandesc la cei care se zbat sa castige si ei un ban. Si care fara de masina, viata lor ar fi mult mai complicata. Asa ca impozitandu-i pe acestia si doar pe acestia, stiind ca nu au alternativa, imi pare a fi maximul de cinism existent.
Un dispret pentru clasa de mijloc, asa debila cum este ea, pana acum nici un guvern nu a aratat.
As fi fost mult mai fericit daca se spunea: NU MAI AVEM BANI SI NU STIM DE UNDE SA II LUAM DIN ALTA PARTE!!!
Tare ma tem ca nici macar la pensii nu vor ajunge banii. Ci in campania electorala.
Este asa un praf la sponsori si asa o frica de DNA incat banii astia sunt ca o mana cereasca.
Dar cum este sa bagi mana in buzunarul soferilor si sa ii bagi in buzunarul politicienilor???
Stiu ca si aceasta masura va trece si nimic nu se va intampla.
Cateva proteste razlete. Ca sa fie sigur ca nu se blocheaza soselele a mituit transportatorii si a mai creat o discriminare.
Oricum scumpirea se va reflecta in produsul final cu varf si indesat.
Concluzia :
CINE-I PROST SI MERGE CU MASINA, SA PLATEASCA!!!
Pentru ca doar clasa medie plateste in Romania.
Asa o distributie a taxelor si impozitelor intre asistati sociali si furaciune guvernamentala parca doar in Romania este.
Un fleac, ne-au ciuruit (accizat) !

In Franta extremele se ating politic

Am vrut sa scriu un articol despre 125 de ani de la inaugurarea Tour Eiffel. Si totusi a aparut ceva mai interesant la orizont.
Rezultatul alegerilor locale din Franta. Si un mare PARADOX.
Dreapta a castigat la general alegerile locale 2014. Si extrema dreapta a facut cel mai bun scor din toata istoria ei.
Parisul a fost castigat de o socialista, culmea nascuta in Spania. Ea a pus in circulatie un nou cuvant in limba franceza. Doamna Primara. Pana acum se spunea : LE MAIRE si acum se spune LA MAIRE!
Guvernul francez demisioneaza si pentru noul guvern (socialist) este desemnat ca prim-ministru, fostul ministru de interne Manuel Valls.
Adica raspunsul socialistilor francezi la victoria extremei drepte este desemnarea ca prim-ministru a celui mai de extrema-dreapta socialist. Un inversunat adversar al intrarii Romaniei in Schengen si un si mai mare dusman al tiganilor din Romania.
Asta da paradox. La extrema dreapta raspunzi tot cu extrema dreapta.
Asa ca adio Schengen. Sa va tineti bine : S'il vous plait, monseur!!! cum o sa dispara din Paris.
Intrecerea in a expulza cati mai multi tigani si in a blama Romania va atinge cote nemaivazute.
Mare parte din Europa nu mai vrea sa imparta traiul cel bun cu nimeni. Asa ca si in Germania legislatia sociala se schimba cata de curand.
Suntem si am fost inamicii publici numarul unu in EUROPA!
Asa ca nu ma mai mira nimic.

Pasa Erdogan !

Un sultan dintre aceia ce domnesc peste vreo tara si cu milioane de dolari stranse in conturile personale nu ar mai trebui sa existe. Si totusi exista si inca cu succes.
Turcia traia acum 100 de ani inca in evul mediu. Turcia inca nu a parasit evul mediu la nivelul coruptiei si al mentalitatii otomane si asta o dovedesc recentele alegeri locale.
Intr-o tara democratica (si nu ma refer la Romania) un asemenea politician ar fi fost demult in spatele gratiilor. Dar nu si in Turcia. In Turcia castiga impreuna cu partidul lui (personal) peste 45% din voturi.
Limba turca a lasat multe cuvinte in limba romana ( dupa unii cercetatrori 20%) . Unele mai utilizate, altele mai putin utilizate. Dintre ele clar cateva  ne-au marcat existenta : ciubuc, pesches, bacsis.
Plecand de la aceste cuvinte regasim in inregistrarile aparute pe internet subtilitati ale cuvintelor susmentionate.
Si culmea inainte de alegeri au fost interzise si Youtube si Twitter.
Asa o tara vrea in UE? Asa o tara se vrea democratica?
Daca Erdogan a adus prosperitate Turciei in momentul in care Europa si USA se prabuseau economic asta se pare ca a contat mai mult decat democratia.
Poporul il iubeste. Economia duduie. Modul de a face afaceri si de a te tine departe de coruptie se pare ca este strain in Turcia.
Aceste metehne sunt vechi. Isi au originea in perioada otomana a Turciei. Si s-au pastrat de-a lungul timpului. Generatiile actuale scolite prin strainatate si cu alt sistem de valori sunt oripilate de modul in care este condusa Turcia. Dar ce conteaza asta. Ei sunt o minoritate. Si asta o stie foarte bine Erdogan.
Decat cu burta goala si cu democratia neintinata, mai bine cu burta plina si cu democratia jumulita.
Principiile nu tin de foame.
Asa ca un adevarat Pasa este si va ramane Erdogan.
Atentie la funia de matase.