Nu vorbesc despre scoala româneasca. Vorbesc despre scoala în general.
Scoala laica este o creație recenta în istoria civilizației. Înlocuind pana aproape de extincție scoala bisericeasca. Educatorul laic a luat locul dascălului.
Societatea modelează scoala care trebuie sa deservească un stat, popor, neam, țara. La rândul ei scoala trebuie sa răspundă nevoilor societății.
Eu plec de la ideea ca un copil are nevoie de multa grija, afecțiune, pricepe, răbdare pentru a putea fi educat.
Iata prima menire a unei scoli. EDUCAȚIA !
A doua menire ar fi alfabetizare copiilor.
A treia menire ar fi învățarea mecanismelor matematicii.
Ultima și ce mai importanta menire ar fi dezvoltarea gândirii. Tot la fel de important ar fi deprinderea moralității. A deosebiri binelui de rău. Și nu în ultimul rand ar fi iubirea. În toate formele ei. Sa iubești frumosul, binele și adevărul.
Ăsta cred ca este o viziune idealista, dar alta mai buna nu am.
S-au dus vremurile când deprinderea cunoștințelor se făceau în cadrul familiei. Sau când copii erau trimiși pa lângă vreo biserica sa învețe sa scrie sau sa citească.
Poate ca visez la vremurile când exista Lyceum sau Academia.
Când mă gândesc la următorul șir de profesor-elev : Socoate, Platon, Aristotel, Alexandru Macedon, parcă nu ar mai fi nimic de spus.
Ce te învață scoala în ziua de azi ?
Ca trebuie sa te scoli de dimineață, ca trebuie sa stai în banca ta, ca nu ai voie sa vorbești neintrebat, ca uneori ești pedepsit pe nedrept, ca notele sau calificativele contează cel mai mult, ca trebuie sa-ti împărți profesorul ora de ora cu alți încă 40 de colegi, ca majoritatea lucrurilor pe care le înveți nu le înțelegi, te plictisesc și nu le vezi utilitatea. Ce sa mai spun de profesori plictisiți , plafonati, prost plătiți , detasati emotional și care au prea mulți copii la ora.
Copii învață mult prea mult mecanic, fără sa înțeleagă și sa simtă despre ce este vorba. Sunt mult prea detașați de natura și se încearcă egalizarea lor, dacă nu chiar înăbușirea personalității lor.
De multe ori în viața nu știu ce drum sa își aleagă și sunt prost îndrumați și nemotivati.
Ajung în fata bacalaureatului cu o personalitate debila, plini și în același timp goliți de o groaza de informație pe care nu au inteles-o și nu au asimilat-o. Ajung la momentul adevărului și constata ca sunt niște nulități care de abia știu sa scrie și sa citească. Ce sa mai zic sa gândească.
Scoala de azi seamănă mai mult cu o grădiniță pentru armata. Nu una cu uniforme. Una cu slujbe și magazine și cu colegi și cu rate și cu case toate astea puse în slujba unui singur stăpân : BANUL!
O armata fără fețe, fără nume, fără personalitate.
Care se scoala de dimineață, merge la munca și nu înțelege nimic din ceea ce i se intampla, sta în banca lui și asculta pana la divinitate de profesorul lui. Își face conștiincios temele și își trimite copilul la scoala pentru a începe un nou ciclu.
Mi se pare mie sau e cam trist?
Get outside the box!
Un blog personal de cautare, reflexie si introspectie. Istoria si calatoriile sunt la ele acasa.
Totalul afișărilor de pagină
joi, 10 aprilie 2014
Ce înveți la scoala?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu