Noul calif pe numele sau Abu Bakr al Baghdadi este un personaj de legenda. Mai ales prin simbolurile pe care le reprezinta.
Iata pe scurt povestea lui:
""Abu Bakr Al-Baghdadi este născut în 1971 în Samara şi s-a alăturat insurgenţilor din Iark la scurt timp după invazia condusă de SUA în Irak în 2003 şi a stat patru ani într-o închisoare din Statele Unte de unde a fost eliberat. Moartea sa a fost anunţată în 2005, dar a reapărut, bine sănătos, iar în 2010 era şeful SIIL, după moartea în urma unui raid al armatei americane a doi dintre liderii grupării. ""
Doua elemente sunt aici definitorii:
1. Numele de Abu Bakr este si numele primului calif. Socrul lui Mohamed a fost ales in 632 ca fiind Halifa rasul Allah.
2. Locul de nastere = Samara. Şiiţii cred că al doisprezecelea Imam de la Muhammad şi Ali trăieşte ascuns de când a fost ocultat din această lume, în secolul 9 la Samarra, lângă Bagdad. El va reveni la sfârşitul lumii, ca – Mahdi – „cel aşteptat”, pentru a face să domnească dreptatea în lume.
Sa incerc sa va redau putina istorie islamica:
""Mohamed n-a avut fii și nu a stabilit cine să-i fie urmaș, și nici modul de alegere a unui succesor.După moartea lui în anul 632 se întrunesc conducătorii musulmani, unii au susținut ca urmaș al profetului pe ginerele lui Mohamed Ali ibn Abi Talib (598-599), dar majoritatea îl aleg (chalifat rasul Allah) pe socrul profetului Abu-Bakr care era tatăl soției celei mai iubite și mai tinere a lui Mohamed Aischa bint Abi Bakr.In anul 634 este ales al doilea calif „Umar ibn al-Khattab” în timpul său se extinde califatul musulman, ocupând Siria (635-636),Irak/([Mesopotamia) (636) și Egiptul (639-642), expansiunea islamică continuă prin victoria musulmanilor de la Nehawend (în sud la 300 km de Teheran), contribuind la destrămarea imperiului Sasanid din Iran.
Al treilea calif „Uthman ibn Affan” un ginere al lui Mohamed, urmează în anul 644, de menționat este faptul că în timpul lui este conceput versiunea definitivă a Coranului, este continuată politica de exoansiune, astfel este ocupată „Tripolitania” azi Libia(647), musulmanii pătrund mai adânc în Iran, fiind întreprinse incursiuni militare în Anatolia. Califul își consolidează poziția asigurând succesiunea califilor din rândurile familiei sale astfel apare (Dinastia Umayyad).
In anul 656 califul este omorât în Medina de răzvrătiții din Egipt și Irak.
Dușmanii califului Uthman, erau din neamul șiiților care-l sprijinesc și-l aleg calif pe „Ali ibn Abi Talib”. Insă Muawiya, regentul Siriei, care era din linia califului ucis (Umayyad) refuză să recunoască pe noul calif, ceea ce se cauzează „Bătălia de la Siffin” (657) de pe Valea Eufratului (Siria), lupta durează 3 luni, care se termină cu negocieri, și cu desprinderea unei ramuri musulmane (haridshite) care vor alegerea liberă a califului și nu acceptă dinastia, „Ali ibn Abi Talib” fiind asasinat (661).
Fiul său Hasan care recunoaște influența puternică a Umayyazilor renunță la succesiunea pe tron, astfel Muawiya devine calif, iar după moartea lui Muawiya, fratele lui Hasan, Husain revendică pentru sine titlul de calif, fiind însă înrfrânt și omorât în „Bătălia de la Kerbela” (680) (care a determinat conflictul care durează și azi între suniți și șiiți care deplâng moartea nepotului profetului), Ali fiind ultimul calif ales, următorii califi fiind proclamați din rândul unei familii"".
Si aici ajungem la cele doua mari grupari din randul islamului. Sunitii si Siitii.
Cam la asta se reduce si acuala poveste a SIIL. La lupta intre siiti si suniti.
Marea problema este faptul ca sunitii sunt 90% dintre musulmani ( adica 100% in Arabia Saudita) si siitii sunt doar 9,8%. Dar sunt 80 % dintre iranieni si restul de 20 % sunt din Irak.
Marile lupte din anii 650 dC se reintorc sa ne bantuie in 2014.
Si in toate astea apare si Bucurestiul pe harta unui viitor mare Califat. Asta era tot ceea ce ne lipsea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu