Toata aceasta transformare a fetitei mamei in femeia barbatului este frumos povestita in legenda Persephonei.
Fructul iubirii dintre Zeus si Demetra, Persephona era o frumusete. Aceasta frumusete era supravegheata de indeaproape de Demetra de pe pamant si din ceruri de Zeus. Persephona mai avea un nume : KORE, adica fecioara.
Frumusetea ei a aprins imaginatia multor zei, dar niciunul nu a putut trece de zidul ridicat de Demetra in apararea copilei. Asta pana la Hades. Care mistuit de pasiune a ajuns la Zeus sa-i dea binecuvantarea de a o avea pe Persephona. Dupa indelungi insistente Zeus a cedat, mai ales ca ii era dator fratelui cu obtinerea tronului din Olimp. Dar Zeus stia ca Hades nu va reusi sa o induplece pe Demetra. Hades nici nu a incecat. Ce ginere se poate ridica la nivelul exigentelor socrilor? Cred ca niciunul! Asa ca a mai ramas doar varianta rapirii.
Intr-o frumoasa zi de primavara, Persephona era pe o pajiste culegand flori. Cand privirea ii este atrasa de o preafrumoasa floare. Pe care nu o mai vazuse niciodata. Era vorba de o narcisa (o sa va povestesc si mitul lui Narcissus). Cand se apleaca si vrea sa miroasa floarea mai de aproape pamantul se surpa si ea cade in bratele lui Hades care o astepta cu carul lui de aur. Fata nu tipa si Hades dispare cu ea fara ca cineva sa-si dea seama ca Persephona era rapita. Totusi cineva a vazut rapirea. Acesta era Helios care din inaltul cerului vedea totul. Asa este rapita Kore. Fecioara mamei. Este interesant de vazut similitudinea intre impietrirea lui Narcissus la reflectarea imaginii lui in oglinda apei si impietrirea Korei la vederea florii si mai apoi la vederea impunatorului Hades in carul lui de aur.
Demetra isi da seama de pierderea Korei si incepe cautarea ei. Strabate pamantul in lung si in lat, dar nu gaseste nici o urma de Kore. Incet incet isi pierde puterile si tot ce atinge incepe sa se vestejeasca. Chiar si ea incepe sa imbatraneasca si ajunge pe o campie langa cetatea greaca Euleusis. Acolo o gasesc niste tinere si pline de compasiune o invita pa batrana la ele acasa. Demetra intra in casa lor si acolo incepe sa aiba grija de mezinul familiei. Ea hotareste sa ii dea darul nemuririi. In fiecare seara ea ia baiatul si il tine deasupra unui foc. Repeta acest ritual noapte de noapte. Asta pana in seara cand mama baiatului intra pe neasteptate in camera Demetrei. Acolo isi vede baiatul tinut deasupra unui foc. Oripilata de ceea ce vede ii cere batranei sa paraseasca casa. Brusc Demetra isi recapata vigoarea si se infatiseaza familiei in toata splendoarea ei de zeita. Speriati ei cer indurare si promit ridicarea unui templu in cinstea Demetrei chiar la Euleusis. Asa ca primul preot devine chiar copilului. Asa incep si Misterele Euleusisene despre moarte si inviere. Despre Mistere in alta postare.
Demetra il chestioneaza si pe Zeus care neaga orice implicare. Dar intr-un moment de slabiciune Helios ii spune adevarul. Demetra ii cere ultimativ lui Zeus ca Persephona sa-i fie inapoiata de Hades.
Este trimis Hermes in regatul lui Hades pentru a o aduce pe Persephona. Cand Hermes ajunge sa o intalneasca pe Kore el observa o schimbare majora. Nu mai gaseste fecioara fragila si copilaroasa pe care o pierduse Demetra. El gaseste pe Regina lui Hades, Persephona, stapana tinutului mortilor. Caci Persephona isi gasise chemarea si destinul. Acela de a decide soarta sufletelor celor morti si locul care urmau sa il ocupe. In Campiile Elysee sau in Tartar. Hades isi da seama ca urmeaza sa o piarda pe Persephona carei ii era dor de soare, de lumina, de verdeata si de natura. Se apropie de ea si ii da sa manance o rodie. Hades o saruta pe frunte pe Persephona si ii spune sa manance din rodie pentru ca o sa-i placa. Asa se si intampla.
Persephona pleaca insotita de Hermes si in urma carului toata natura ofilita de mania Demetrei renaste, chiar mai infloritoare si mai plina de viata.
Zeus declarase ca Persephona trebuie sa fie la fel de pura ca in momentul in care fusese rapita de Hades pentru a putea ramane pe vecie cu Demetra. In acel moment Persephona zambeste tatalui ei, Zeus, iar o samanta de rodie ii ramasese intre dinti. Persephona mancase in regatul umbrelor. Nu mai era Kore care parasise pamantul. Era sotia lui Hades, Persephona.
Pentru a-i impaca pe amandoi Zeus hotareste ca in fiecare toamna Persephona sa se alature sotului ei Hades si sa revina in fiecare primavara la mama ei Demetra. Pe drumul catre Hades toata natura moare in calea ei, pentru a reinvia mai puternica la intoarcerea ei catre Demetra.
Si asa s-au nascut anotimpurile.
Cateva informatii suplimentare despre Persephona:
- Era stapana peste Erinyes sau a Furiilor carora le dadea drumul in lume pentru a razbuna crimele. Acesti demoni erau mai vechi decat zeii din Olimp si Persephona a devenit stapana lor.
- I-a permis lui Sisyphus sa paraseasca Tartarul si sa isi certe nevasta pentru ca nu ii facuse o inmormantare adecvata. Refuzul lui de a se intoarce in Tartar a dus la mania lui Hermes si aruncarea lui in Tartar de urgenta.
- I-a permis lui Orpheus sa se intoarca in lumea de la suprafata miscata si induiosata de lacrimile varsate de Orpheus dupa iubita lui sotie Euridike.
- I-a permis printesei Alkestis sa nu onoreze promisiunea de a lua locul in lumea intunericului a regelui Admetos cand acesta va muri. Cu toate ca targul fusese facut de Apollo in fata Moirelor, Persephona nu l-a onorat.
- Persephona a fost rapita de regele Pirithous pentru a-i deveni nevasta. Hades l-a prins pe rege, a recuperat-o pe Persephona si la supus la cazne groaznice pe Pirithous.
- I-a permis lui Hercule sa il ia pe Cerberus si l-a tratat ca pe un frate. I-a permis de asemenea descatusarea lui Tezeu.
- A trimis o molima peste Teba datorata refuzului de a-i inmormanta pe "Cei 7 contra Tebei" . S-a lasat induplecata de sacrificiul fecioarei Koronides, transfromata in cometa.
- I-a dat o cutie ceruta de Afrodita in una din sarcinile avute de Psyche. In ea trebuia sa fie un machiaj al frumusetii absolute. Psyche nu trebuia sa deschida cutia sub nici o forma. In zadar. Nu a putut rezista tentatiei.
Nu uitati. In toate femeile exista o dualitate. La inceput sunt fetita mamei si apoi devin ele insele femei fericite sa controleze destinele altora. Toata viata raman in sufletul lor mica fetita care trebuie iubita si protejata. Dar devin si puternice, mai puternice decat barbatul in umbra carora traiesc, sau nu!
Dar toate astea sunt doar o poveste antica si nimic din ce este scris nu se regaseste in realitate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu