Totalul afișărilor de pagină

duminică, 3 martie 2013

Vin Schengen!

Acum aproape 800 de ani teutonii rataciti pe la curbura Carpatilor creau un vin deosebit. Denumit dupa regiunea in care au gasit struguri minunati, lasati de un popor refugiat in munti, identificabil  de altfel cu vita de vie si patronul acesteia Dionysios. Pe scurt vinul se numea Sylvaner in cinstea noii regiuni Trans-Sylvania proaspat colonizata de teutoni. Ei stiau de aceasta zona de peste 1700 de ani de la verii lor gotii. Si s-au simtit ca acasa.
In zilele noastre Sylvaner a ajuns un excelent vin alsacian si din fosta colonie Siebenburger nu mai razbat decat niste nume reprezentative:
Klaus Jochannis, Oana Schmidt Haineala, Calin Netzer etc....
Politica poate spune cu seninatate orice. Dar radacinile nu se pot smulge asa usor. Si nici ignora.
Pe de alta parte acum se pregateste un nou sortiment de vin. Vin Schengen. Altoit de Victorash cu aroma de Crin. Dar are strugurii prea acrii............. Asa ca se incerca scoaterea pe piata a acestui tulburel ca un accident pe care nu vrea nimeni sa si-l asume. Fara de paternitate. Sau fara D.O.C!
Am ajuns sa traiesc intr-o tara formata din patru grupuri.
1. Cei care merita si vor sa fie europeni, cam 20 % din romani;
2. Cei indiferenti de ce se intampla cu ei, atata timp cat ajutorul social vine la timp, cam 70 % din romani;
3. Cei care reusesc sa ne faca imaginea de ras prin Europa si aiurea, cam 5 % din romani (asa scrie in pasaport);
4. Cei care ne conduc si de ieri si de azi si probabil si de maine, alti 5 % din romani.

Sa ramanem in registrul viticol. Iata cum suna istoria:
"Prima mentiune scrisa despre viticultura dacica o avem de la geograful antic Strabo (66 i.Chr. - cca. 24). Ea se refera la masura adoptata de marele rege Burebista (82-44 i.Chr.), fauritorul statului dac centralizat, privind defrisarea viilor. Se banuieste ca decizia luata de Burebista, in urma sfatului marelui preot Deceneu, urmarea nu atat curmarea exceselor populatiei fata de consumul de vin, cat mai ales desfiintarea tentatiei pe care viile din Dacia o exercitau asupra populatiilor straine care veneau aici, mai cu seama din rasarit, atrase de roadele viilor.
La cucerirea Daciei de catre romani, in anul 106, cultura vitei de vie era aici bine introdusa. Sub influenta romanilor, care detineau o experienta mai avansata, tehnicile viticole si vinicole s-au dezvoltat. Importanta pe care o avea viticultura in perioada colonizarii romane a Daciei se deduce din reprezentarile purtate de doua emisiuni monetare din acea vreme. Astfel, atat medalia "Dacia Felix" emisa de imparatul Traian in anul 112, cat si o medalie batuta mai tarziu, in timpul imparatului Decius (240-251), cuprind reprezentarea simbolica a provinciei sub chipul unei femei care poarta in brate doi copii, unul tinand in mana un strugure, iar altul cateva spice de grau."

Daca si acum dorim sa nu ne pese de ce se intampla in jurul nostru si sa ramanem in mocirla si promiscuitatea  oferita de guvernanti nu stiu ce mai ramane pentru cei 20 % dintre romani care cred ca merita alta soarta.
Asa ca bun, rau trebuie sa sorbim si din cupa amara a unui nou refuz si o noua marginalizare.
Eu cel putin stiu ca nu suntem (cel putin cei 20%) cu nimic mai prejos decat orice alt european. 
Din pacate se pare ca nu este suficient.
Asa ca Schengen nu mai vin! Inca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu