Moroeni sau Moroieni ? Nici eu nu sunt inca pe deplin lamurit !
Cert este faptul ca indiferent de "i" in plus sau in minus din denumire, comuna unor oameni gospodari ramane una din preferatele mele din Romania.
Poate datorita faptului ca Ialomita imi uneste locurile de nastere ale bunicilor, poate datorita faptului ca aici am regasit un aer curat si o liniste care imi pogoara pana in suflet sau poate pentru ca sunt fericit ca pot ajunge la www.rouamuntilor.ro .
Ce are asa deosebit Moroeniul de merita scris pe blog? Sau este o reclama mascata? Bune intrebari!
Amplasat la intrarea sudica in Parcul National Bucegi, Moroeniul se insinueaza pe Valea Ialomitei si pe Valea Carpenisului adapostindu-se intre Muntii Bucegi si Muntii Leaota. Si ce bucurestean nu a auzit de Muntii Bucegi? Si cine nu a vizitat Valea Prahovei? Asta este versiunea comerciala a Muntilor Bucegi. Versiunea naturala a Muntilor Bucegi poate fi regasita doar atacand muntele de pe Valea Ialomitei. Si pana la Varful Omul ai parte de un traseu de aproape 40 de km de mers prin munte. Si asta nu este putin.
Tot asa toata lumea a auzit de pestera Ialomicioarei. Cu un traseu subteran de 500 m. Fascinant. Putina lume stie ca cea mai mare pestera din zona este pestera Ratei. Pozitionata in masivul Leaota este la 5 km de Moroeni. Lungimea pesterii este de 5 km. Adica intra in măruntaiele muntelui pe o distanata egala pana la prima casa din Moroeni. Si tot din adancul muntelui iese cea mai cristalina apa si cea mai plina de oligoelemente apa care este captata in Romania si ajunge in casele oamenilor.
DA! In Moroeni se bea apa din captarea de la Ratei. Nu trebuie sa mergi intr-o statiune sa bei apa minerala naturala. Ajunge sa dai drumul la robinet in Moroeni si apa eliberata din pantecul muntelui ajunge direct in tine.
Asta ar fi partea cu apa. Sa trecem la partea cu aerul. Oare de ce or fi construit aici un sanatoriu pentru cei cu boli pulmonare? Raspuns = Pentru ca aici este cel mai curat aer din Romania. Punct!
Si ce sa faci in Moroeni? Pentru cine cauta distractie de club si discoteca sigur aici nu este locul potrivit.
Cine vrea sa petreaca un week-end sau mai mult in mijlocul naturii, sa faca drumetii, sa mearga cu bicicleta sau cu masina 4x4 cu siguranta ca aici isi va putea si regasi energia pierduta sau consuma energia in plus.
Ce mai ofera Moroeniul. Magazine cat cuprinde. Cu de toate. In centrul lui poseda si doua magazine preferatele mele. Unul ar fi fabrica de paine. O paine aburinda care are un gust special. Nu stiu de unde provine. Poate tot de la apa. Al doilea ar fi o carmangerie de unde cumpar si mici si ceafa de porc si carne de vitel. Toate transate in fata ta. Si cum mai sfaraie gratarul dupa aia.
Pentru cine nu este puturos si nu vrea sa fie doar servit, Moroeniul iti ofera o iesire in mijlocul naturii cu de toate. Si nici nu trebuie sa vi cu maisna incarcata de cumparaturi de la Bucuresti. ATENTIE nu se poate plati cu cardul!!!! Suntem totusi in Romania 2013!
Din Moroeni pleca un traseu marcat cu linie albastra spre varful Omul. Tot de aici se poate ajunge chiar si la Fundatica. Ai la dispozitie trasee spre Leaota si spre platoul Bucegilor. Sa poti tu merge ca de trasee nu te poti plange.
Oamenii sunt binevoitori si nu exista pericole. Povestea cu ursul din Moroeni este si nu este totusi o amenintare. Exista ursi, exista mistreti, exista vulpi, exista caprioare si cerbi. Ca doar esti la munte, ce naiba. Nu intr-un joc video. Dar nu iti intra in casa animalele salbatice si nici nu iti cotrobaie noaptea prin masina.
Nu stiu daca in unele locuri Bucurestiul nu este mai periculos!
Drumul pana in Moroeni este acceptabil.
Asa ca puteti incerca si voi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu