Ne traim viata si acceptam lucruri in viata noastra care pentru noi nu mai au nici o importanta si nici o semnificatie.
De ce poarta femeile cercei? Ma rog, in ziua de azi poarta si barbatii.
Doar sa fie la moda? De peste 5000 de ani?
Oare sa fie o legatura intre perioada matriarhatului si apoi marginalizarea femeii in societate si reducerea ei la rolul de a perpetua specia.
Pe lobul urechii isi au locul centrii pentru agresivitate, iritabilitate si nervozitate. Nu intamplator un copil mai agresiv este tras de ureche pentru a-l calma.
Oare ce s-a intamplat in trecut de a fost necesara aparitia cerceilor, in fond un model simplificat de bobina excitand un centru nervos.
Tot intamplator sa fie oare si purtatul verighetelor si pozitionarea lor pe mana?
In aceeasi categorie (dar acum desueta) sa fie si coroana regala. Tot intamplator ultima chakra se numeste a coroanei.
Oare cati mai stiu de banii care se pun la mort si obolul lui Charon.
Cum de am ajuns sa consumam catharsis-ul la volan injurand in dreapta si in stanga in traficul nebun din Bucuresti sau consumand zoaiele de la televizor sau din tabloide si uitand sa ne purificam mergand la biserica, la teatru sau la concerte.
Suntem in Postul Pastelui.
Si aici cred ca s-au uitat semnificatiile acestui gest. Ispitirea lui Iisus in desert si cele 40 de zile si nopti petrecute acolo ar fi o tema mereu actuala de meditatie.
Nu cred ca tinand un post doar alimentar (cu tone de produse soia prajite si de cartofi prajiti si alte asemenea delicatese de la supermarket) urmat de excese alimentare si bahice imediat dupa Inviere sensul si semnificatia postului este pe deplin inteleasa. Latura spirituala si de purificare sunt adesea minimalizate.
Din pacate vad in ziua de azi mersul in noaptea de Inviere la biserica ca un act monden. La prima vedere este interesant de vazut afluxul de oameni care participa la acest eveniment.
Dar oare lumina primita le lumineaza intr-un fel viata? Oare interactiunea umana din curtea bisericii si cantecul la aparitia primei lumanari mai reuseste sa creeze starea de catharsis?
Am uitat multe lucruri esentiale din viata noastra. Altora le-am pierdut semnificatia.
Urmeaza o saptamana importanta pentru crestini. Saptamana mare.
Sa incercam sa fim mai buni si sa nu uitam ca avem in spate aproape 2000 de ani de traditie pe care macar ar trebui sa-i onoram.
Fericirea poate sta in lucrurile simple. Sa regasim frumusetea simplitatii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu