Citeam acum câteva zile despre faptul ca banii nu au fost niciodată de ajuns. Si asta inca de la începutul istoriei. Oamenii s-au împrumutat dintotdeauna. Cu dobânda. Dar in marea majoritate a cazurilor banii erau returnați. Pentru ca relația era personala si oamenii se priveau in ochi si isi strângeau mana. Asta era contractul lor. In majoritatea cazurilor. Dupa aceea au apărut tablitele de lut, pergamentele sau stele de piatra. Si aici la început a fost cuvântul. Probleme cu fiabilitatea contractele a apărut atunci cand capete încoronate au vrut bani. Si pentru ei un contract nu avea nici o valoare, pentru ca aveau drept de viata si de moarte asupra supușilor. Asa ca era tare greu sa faci afaceri cu nobilimea. Noroc cu Revoluția Franceza care a egalizat șansele partilor contractante.
Tentația de a manipula masa monetara este si ea o practica de cand lumea. Inca din Antichitate aurul era "înnobilat" si cu alte metale pentru a emite monede mai multe.
Dar toate problemele financiare aveau un termen de rezolvare mult mai mic. Si factorul de rezolvare a problemelor era RĂZBOIUL.
Da!!! Războiul rezolva aceste probleme. Pentru ca bogăția era aceeași. Doar se redistribuia. Cu forta. Si asa de la generație la generație plusvaloarea era relativ mica. Doar statele puternic militarizate aveau garantat toate datoriile șterse si nici nu putea fi refuzate la împrumut. Treptat împrumutul s-a transformat in tribut (sau haraci) si asa unii au ajuns sa traiască pe spinarea altora singura lor grija fiind sa aiba o armata puternica.
Dar astăzi nu se mai pune problema chiar asa. Subjugarea este mult mai subtila, metodele mult mai rafinate si războaiele importante din ce in ce mai rare.
Si asa apare o dilema. Cum se poate stinge o datorie masiva rostogolita de decenii fara razboi ???
Sincer cu toate ca un razboi (revolutie) este o mare tragedie, el a avut si rolul in istorie de a impulsiona economia si schimburile economice. La inceput mai greu dar dupa o perioade de timp saltul a fost apreciabil.
Asa ca sintetizand, unul din motoarele economiei modiale este razboiul.
Cum baieti destepti au existat dintotdeauna, ei au inteles ca banii, la inceput sub forma de moneda mai apoi sub forma de bancnota, sunt un factor initial de progres, dar la o scare mai mare devin o frana. Si asa incet incet palpabilul si realul au fost inlocuite cu ceva impersonal si nepalpabil. Adica banii pe card, actiunile la bursa, fondurile de investitii etc. Ceva care nu este palpabil, nu tine cont de esenta umanitatii si poate fi foarte usor manipulat. Ruperea omului din sfera palpabilului si a vizibilului poate a fost un mare pas pentru omenire si este cheia existentei noastre actuale. dar nu intreaga palneta vrea sa subscrie acestui mod de viata. Si de aici si tensiunile si neintelegerile actuale care vor duce la o divizare cat mai accentuata a lumii actuale.
Lumea virtuala a inceput mai demult. Din momentul de cand omul a acceptat ca altii sa ia controlul asupra rezultatului muncii lui si sa accepte ca o bucata de hartie sau mai tarziu un card din plastic sa devina scopul lui in viata si sa-i influenteze viata.
Nu vad o cale clara de iesire din actuala criza. Criza din anii '30 din America a fost prima zvâcnire a monstrului creat de umanitate (fara chip si fara mila) care a fost putin adormit de WWII si apoi de razboiul rece. Acum s-a trezit de ceva vreme si isi cere ofranda in sange. Pentru ca este o creatie artificiala, nu poate fi pacalit decat tot cu metode artificiale. Pentru ca acest monstru nu poate fi oprit nici macar o secunda, trebuie sa fie intr-o perpetua miscare si trebuie sa consume bani si energie. Are nevoie sa cuprinda intreaga planeta. Are nevoie ca toti pamantenii sa fie prinsi in acest sistem de vise si realitati virtuale, caci o societate de consum globala ar fi intr-adevar visul suprem al celor care au gandit sistemul.
Din momentul in care omul s-a indepartat de pamantul care il hranea si cu care era in simbioza a renuntat la o viata reala si a acceptat o viata practic virtuala. Dupa aceea totul a venit de la sine. De fapt chiar ne place modul nostru actual de viata. Pentru ca viata este mai comoda, mai usoara si nu prea mai tine prea mult cont de ciclurile naturii. De aceea in Romania foarte multi au fugit de la tara la oras. Si asta inca de pe vremea lui Ceausescu. Refluxul actual este nesemnificativ pentru ca este generat de oameni mai in vârsta care se retrag sa-si traiască bătrânețile si nu sa fie un motor economic.
Trăim, muncim si ne petrecem viata in construcții pe verticala care aduna uneori si sute de oameni, mancam ceea ce ne dau altii si presupunem ca este sanatos si incet incet ne indepartam de originile noastre uitand tot ce a fost in urma noastra.
Ne consideram creația suprema a naturii, infailibili si distrugem fara mila pamantul care ne-a dat viata si ne-a crescut Suntem cele mai rele animale de prada si in numele progresului si științei vrem sa schimbam ordinea fireasca a lucrurilor.
Toate astea intr-o lume reala nu ar fi avut loc.
Indignarea noastra si "salvarea padurii tropicale" sunt doar de fatada, de fapt ne complacem in actuala stare de lucruri si incercam sa ne perpetuam existenta jalnica.
Orice Mesia ar aparea astazi , fie ar fi plimbat pe la toate televiziunile, fie ar umple tabloidele dar sigur nu ar ajunge la sufletele noastre.
Pentru ca ne este chiar greu sa vedem adevarul chiar daca s-ar afla in fata noastra.
Sa ne bucuram de agoniselile noastre pentru ca doar de la cota zero in sus isi au rostul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu