Am citit, am inteles, am cugetat si ......nu prea sunt de acord (intru-totul)!
Cine oi mai fi si eu sa-mi dau cu parerea despre lucruri atat de importante din managementul modern?
Sa recapitulam cine a fost si Pareto, conform WIKI:
Si aici ar fi probleme de interpretare, versiune engleza il da de italian (nascut la Paris unde parintii erau in exil) sau versiunea romana (2 randuri) il da de economist francez.
Cum de fapt sunt cam satul de economisti nea Pareto a fost la origine inginer. Inginer constructor. Santierist chiar. Si cum era si cugetator a descoperit complotul iudeeo-masonic (HAHAHA) acum aproape 100 de ani. Adica a observat ca 80% din avutia unei tari (si a comparat situatia nu doar in Italia ci si in alte 5 tari) sta in mana a 20 % din oameni. Si din clipa aceea a lasat ingineria si a pus mana si a devenit economist. Asa ca sfatul e valabil si pentru alti ingineri. Dar constatarile lui nu au socat lumea economica. A trebuit sa se nasca un roman (Moise Iosif) Juran emigrat la fratii lui cusher din America care a aplicat principiul lui Pareto la probleme legate de calitatea produselor.
Si de aici pana la un boom mondial in a gestiona cele 20% importante in defavoarea celor 80% neimportante.
Iata o extensie a intelegerii principiului :
80% din venituri sunt generate de 20% dintre clienti;
80% din activitatile unui proiect se realizeaza in 20% din timpul alocat proiectului.
80% din rebuturi sunt cauzate de 20% din erorile de producţie;
80% din valoarea stocurilor este detinuta in doar 20% din spatiul de depozitare;
80% din noutăţile unui ziar stau in 20% din spatiul ziarului;
80% dintre decizii se iau in 20% din timpul alocat unei şedinţe;
Ulterior cele 20% buclucase au invadat si piata ICT. Unde rezolvand 20% din issues s-au rezolvat 80% din probleme.
Si in politica se poate aplica cu succes acest principiu. In Romania in curand 20% din totalul votantilor va alege 80% din parlamentari sau chiar presedintele tarii. Asa ca mare atentie!
Cutez sa afirm ca acest principiu a fost aplicat si in arhitectura prin curentul BAUHAUS.
Dar oare in viata de zi cu zi ce ar insemna oare?
Sa ne limitam numarul de prieteni. Doar 20% din prieteni sunt dragi inimii noastre, restul de 80 % sunt de umplutura.
Sa ne limitam in activitatiile noastre si sa selectam cele mai placute. Caci intradevar 80% din activitati sunt neplacute: spalat, curatat, pierdut timp de mers la serviciu, pierdut timp cu cumparaturile. Sa facem cu adevarat cele 20 % din activitati care ne fac placere.
Oare in registrul religios ce ar insemna oare? Ca 80% din credinciosi merg de pomana la Biserica neintelegand mai nimic din ce au de facut in viata? Sau ca doar 20% din credinciosi au parte de mantuire?
Este bine sa alergam in viata sa ne maximizam eficienta si sa ne scadem spre minim efortul. Ar fi minunat sa muncim 20% si sa castigam 80%.
De fapt cam asa este si intr-o companie privata. Proprietarii muncesc 20% si primesc 80 % din profit, iar angajatii munesc 80% si primesc 20% din profit!
Am mai observat ca uneori contracte comerciale mai vagi si fara prevederi foarte clare au fost mult mai acoperitoare in cazuri de litigiu decat contracte foarte clare.
80/20 este un mod de viata. Trebuie sa stii sa intelegi si sa filtrezi tot ceea ce iti consuma resurse inutil.
Dar oare un cresterea unui copil se poate judeca dupa aceasta regula? Sa-i acorzi 20% din timpul si dragostea ta ii consera o stabilitate emotionala de 80%?
Sau intr-o relatie cu partenerul este suficient sa-i acorzi 20% din afectiune si timp?
Viata este facuta (cred eu) uneori sa inveti si sa vezi cum creste piatra si cum se cresc copii si cum se iubeste jumatatea ta. Si din pacate (sau din fericire) principiul 80-20 este imposibil de aplicat.
Asa ca am constat inca o data ca managementul modern ne cam indeparteaza de la o curgere normala a vietii si o fortare a inutila a limitelor.
Asa este: LESS is MORE!
Dar uneori LESS is LESS si MORE is MORE! si de noi depinde sa gasim echilibrul in ceea ce facem. Si sa ne echilibram Sinele spre a gasi adevaratele valori si adevarata importanta a vietii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu