Un deziderat vechi de cel putin doua milenii (cel putin de cand a luat forma scrisa), acest binom este esential existentei umane. Am mai scris despre binoamele existentiale si despre o dualitate a existentei. Cu cat vrei sa ai una mai mult, cu atat ai cealalta mai putin. Important este echilibrul.
Sa vedem ce a mai ramas din deviza romanilor.
La romani mesele erau de-a dreptul pantagruelice. De acolo si "ad ovo usque ad mala". Si mancau nu gluma. Zeci de feluri de mancaruri in zeci de combinatii din tot imperiul (sau republica).
Adevarul este ca sufereau de afectiuni ale dintilor, stomacului si intestinelui si nu traiau mai mult de 40 de ani (ca medie). Traiau intens si se bucurau de placerile vietii. Roma ajunsese sa duca la superlativ arta traitului, lucru care i-a costat foarte mult in perspectiva invaziei popoarelor migratoare. Totusi puneau mare pret si pe exercitiile fizice, armata romana si in general tinerii aveau un program complex de exercitii.
Nu aveau poluare, chimicale (E-uri) si ziua romana avea alt ritm dat de evolutia soarelui.
Era o societate care era bine asezata, avea un sistem politic functional si incerca sa gaseasca un echilibru in viata zilnica chiar si prin ducerea la extrem a multor lucruri.
Si in ce ne-am tramsformat?
In zilele noastre am devenit tot mai mult :
" COUCH POTATO"
Daca reusim sa facem ceva efort urmeaza o febra musculara de trei zile. Ne petrecem timpul pe scaunul automobilului pe care il schimabam cu scaunul de la birou si in sfarsit seara cu o binemeritata canapea urmata de un pat "flufy".
Cei care merg la sala iau si "SANATOASELE" suplimente nutritive si poate si ceva steroizi. Si mai ales un interes deosebit in viata noastra il aratam noilor unelte de miscare : WII, P.S.P. sau alte "device-uri" cu "joystick" si super placa grafica.
De mancat, mancam de asemenaea foarte sanatos la fast-food si ne uitam cu mare atentie la tabelul cu kcal de pe spatele pungutei cu cartofi prajiti sau pe eticheta sucului light. Sa nu uitam ca ne incepem dimineata cu o delicioasa cafea ultra naturala de la filtru sau cu o revigoranta tigara.
Ne solicitam de asemenea foarte mult neuronii la TV sau cu chat-ul sau retelele de socializare, reusim sa facem socoteli complexe cu ajutorul calculatorului (adunari si scaderi cu 2 cifre, sa nu gresim! :) ).
Si cand constatam ca aratam ca niste foci ce facem:
Ne infometam si ne supunem corpul la eforturi intense de scurta durata, sau eventual urmam un regim minune (stii tu ala cu care a slabit si..............vedeta aia......da, aia de e bolnava acum) pana ce reusim sa ne dam peste cap metabolismul si functionarea organelor interne.
Vrem totul imediat si nu precupetim nici un efort in a-l obtine. Fara a tine cont de efectele pe termen lung.
Daca asa nu se poate, exista si chirurgie plastica. Suntem in stare sa ne mutilam corpul doar pentru a arata ca la 20 de ani. Himere.
Suntem in plin razboi cu noi insine si nu putem sa o recunoastem.
Nu putem accepta ca timpul isi lasa urmele nu numai pe corpul nostru ci si in gandirea noastra.
Filisofia zilei : "Traieste clipa" nu prea mai lasa loc si de o abordare corecta a viitorului.
Daca tot suntem prizonierii societatii de consum, daca nu mai judecam informatia prin prisma ratiunii si ne lasam manipulati asa usor, macar miscare in aer liber sa facem si sa nu uitam mersul pe jos (sau pe bicicleta).
In curand de la atatea E-uri nu va mai fi nevoie sa fim inbalsamati si vom putrezi mult mai greu.
Dar asta nu va insemna ca vom fi sanctificati dupa moarte.
Pur si simplu in ultima suta de ani am devenit alti oameni (super Homo Sapiens Sapiens) pe aceeasi planeta pe care am uitat sa o respectam pe ea cat si pe noi insine.
Putem fi pe marginea unei prapastii sau in pragul unui salt fundamental.
De noi depinde ce vom face.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu