Totalul afișărilor de pagină

marți, 5 iunie 2012

BACALAUREATUL !

Cunoscut mai ales prin latura sa militara, Napoleon Bonaparte a lasat posterității printre altele si un cod de legi (cod civil) dar mai ales examenul de Bacalaureat.
In Romania au mai trecut 124 de ani pana cand s-a introdus Bacalaureatul. Si a functionat chiar foarte bine.
Zeci de generatii de liceeni au intrat in viata cu o educatie si o cultura bine conturata si la un nivel suficient pentru a putea gandi, muncii si trăii dupa niste principii si reguli clare si sanatoase.
Dar asta a fost odata!
Acum Bacalaureatul nu mai reprezinta o proba de Maturitate. Si nu mai încheie un ciclu. Este doar o sicana (obstacol) spre o facultate particulara sau o diploma de jurist, economist..... obținuta facil.
De fapt marea tragedie a Romaniei o reprezinta exact lejeritatea cu care s-a tratat examenul de Bacalaureat. Pentru ca a uitat rolul de filtru in societate si a lasat poarta deschisa pentru toti NETERMINATII si toti NEISPRAVITII (luati exact sensul care il reprezinta aceste cuvinte) astfel incat ei sa acceadă spre invatamantul superior si spre functii de conducere in societate.
Dupa terminarea liceului, tânărul termina un ciclu important in viata. Trebuie sa aiba un bagaj de cunoștințe solid, sa poata sa isi gaseasca de lucru, sa poata intemeia o familie si sa poata sa-si exercite dreptul la vot in cunoștință de cauza  Nu trebuie ca sa faca o facultate pentru a sti sa scrie si sa citeasca sau sa afle diferenta dintre bine si rau. Toate astea ar trebui sa le stie deja, iar examenul de Bacalaureat sa consfințească nivelul de cultura si educatie minim pentru a exista si trai  intr-o societate civilizata.
Din pacate toate lipsurile si greselile unui sistem educational se vad exact la examenul de Bacalaureat. Si ar trebui sa fie un filtru de netrecut pentru cei care nu au atins nivelul care sa permita unei societati sa nu se autodistruga!
Dar facultatiile sunt acum ca ciupercile dupa ploaie, la fel si profesorii universitari, asa ca zagazul BAC trebuie desfacut astfel incat apele tulburi ale inculturii si grobianismului sa inunde invatamantul superior (oare superior)!
Asta a functionat aproape 20 de ani. Cand s-a pus serios problema BAC, rezultatele au fost dezastruoase!
Pentru ca de la baza spre varf de fapt nu era nimic serios. Este doar o spoiala care se lauda cu cateva varfuri generate nu de sistem ci de parinti seriosi si copiii superdotati!!!!
Pe vremea mea treburile erau mai simple. Chiar si pentru sportivi! Nu erau scosi in fata pentru rezultatele scolare ci doar pentru cele sportive. Si mai era si o lege nescrisa de recompensare a sportivilor. Dar asta se facea doar in anumite licee. In liceele sportive. Acolo toti luau BAC-ul.
Am avut un coleg de scoala care era sportiv de performanta. De echipa nationala. Si care a plecat din liceul meu spre unul sportiv. In care a avut note bune si BAC-ul luat. Sa nu intelegeti ca era baiat prost. NU NU NU! Doar ca stand toata ziua la antrenamente nu avea timp sa invete carte. Si asta se vedea. Asa ca liceul sportiv reusea sa nu umileasca nici sportivul si nici nu se amestecau exigentele.
Pana in 1989 toti sportivi era amatori ! HA HA HA! Si majoritatea erau incadrati in productie.
Cei de la Steaua ieseau ofiteri MApN, cei de la Dinamo ieseau ofiteri MAI si cei de la Sportul ieseau fie profesori IEFS, fie economisti de la ASE. A se vedea Hagi = economist, Ilie Nastase + Anghel Iordanescu = generali MApN , Cornel Dinu = ofiter MAI. etc.....
Dar societatea era asezata pe alte baze (macar avea ceva fundament si o oarecare logica), acum bulibaseala este totala.
Tinerii care practica un sport gasesc absolut normal ca in virtutea traditiilor vechi sa ia si ei BAC-ul fara probleme!
Cel mai mult m-a socat afirmatia unui "olimpic" : "" Va place cand luam medalii""
Cred ca ne place!
Dar asta nu inseamna sa incurcam performantele sportive cu performațele educationale.
Vorba aceea cu Prefectura. Una-i una si alta-i alta!
Toata cinstea pentru sport.
Pentru scoala trebuie sa mai puneti mana pe carte!
Chiar si copiii de mari campioni (oane)!
Altfel se va canta:
GAUDEAMUS igitur
Dau BAC-ul si ma doare-n cur!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu