Ce m-a impresionat cel mai mult este totusi ideea care se desprinde.
Moralitatea nu exista! Actuala criza a fost provocata de ducerea la extrem a modului de a face profit. Si pentru mine a insemnat decesul capitalismului asa cum il stiam pana acum. Crize au tot fost si vor mai fi.
Dar ceea ce s-a intamplat, cu buna stiinta, in firmele de rating si de vanzare produse financiare, a depasit cu mult puterea mea de intelegere.
Ca o analogie, o tanara domnisoara, sa zicem atractiva, descopera ca are SIDA. Si din clipa aceea decide sa se iubeasca cu toata lumea. Cam asa s-a intamplat si pe Wall Street.
Multa lume a stiut care este situatia si a tacut, asta in cel mai bun caz, sau a contribuit la escaladarea situatiei.
Sa vinzi este o arta. Dar sa vinzi cu buna stiinta produse financiare sa le zicem toxice sau pe cale sa explodeze asta este cu mult peste arta. Este forma cea mai de jos pe care o poate atinge spiritul uman. Si asta de dragul banilor.
Sa moara o lume intreaga decat sa murim doar noi. Asta pare a fi fost deviza zilei.
Au fost oameni care au primit bonusuri uriase pentru a scapa de "mort" si a-l pasa in alte curti. Si cum lumea actuala este interconectata, "mortul" a ajuns si in Europa.
O replica din film mi-a ramas in minte"
"" Stii oare de ce sunt paltit cu milioane de dolari pe an? intreba un CEO.
Pentru ca stiu cand se va opri muzica.
Si el a hotarat sa opreasca muzica.""Cu toate ca muzica de fapt se oprise cu adevarat de ceva timp.
Pe scurt va prezint mai popular (sper) ce a inteles un inginer din ceea ce poate nu au inteles economistii:
""Actuala criza, numita criza subprime, este o criza financiara determinata de scaderea brusca a lichiditatilor in pietele globale de credit si in sistemele bancare, cauzata de esecul companiilor care au investit in ipotecile subprime (cu grad ridicat de risc). Cauzele ei se intrevad inca de la sfarsitul secolului trecut, dar varful s-a atins in 2007 si 2008. Criza a scos la iveala grave deficiente in sistemul financiar global si in cadrul de reglementare.""
Avantul imobiliar nu este o creatie damboviteana. Are radacini tot peste ocean.
Si cum imprumuturile nu se mai dau la banca din colt unde functionarul cunostea pe cel care dorea creditul, ci se rezolva prin intermediul unui soft. Total impersonal si cu parametri care nu au fost corect configurati.
Amintirea creditului cu buletinul de fapt a aparut cam asa:
""Criza a inceput in momentul cand s-a spart balonul imobiliar din SUA in, 2005-2006. Boom-ul imobiliar din perioada premergatoare crizei a fost alimentat de:
standarde din ce in ce mai lejere pentru aprobarea de imprumuturi ipotecare
o crestere semnificativa a stimulentelor pentru credite, precum termeni initiali avantajosi
o tendinta pe termen lung de crestere a pretului caselor
Drept urmare populatia nu a ezitat sa apeleze la imprumuturi ipotecare impovaratoare, cu speranta de a si le refinanta pe parcurs la rate mult mai avantajoase. Daca, in 1994, 64% dintre americani detineau o casa, in 2004 s-a atins un maxim istoric de 69,2%. Preturile caselor au crescut foarte mult, intre 1997 si 2006 cresterea fiind de 124% (crestere semnificativa pe o piata matura). Comparat cu venitul anual mediu al unei gospodarii, pretul mediu al caselor a crescut de la aproximativ 3 ori venitul anual mediu la 4,6 ori in 2006.
Vazand ca valoarea caselor detinute creste, multi americani au pus o a doua ipoteca pe diferenta de valoare, bani cu care si-au finantat cheltuielile in crestere. Multi au dat vina pe societatea de consum, care te incurajeaza sa cheltuiesti in nestire, mult peste posibilitatile imediate. Relevant sau nu, o gospodarie detinea in medie 13 carduri de credit din care 40% in overdraft (descoperire de card, banca te imprumuta peste ceea ce tu castigi).
Speculatorii au avut si ei rolul lor. Vazand ca pretul caselor e in continua crestere, ei au investit in case, aproape 40% dintre casele vandute in 2005 si 2006 nefiind resedinte permanente.
Imprumuturile ipotecare subprime, cu grad ridicat de risc, au crescut de la 5% in 1994 la 20% din totalul imprumuturilor ipotecare in 2006. S-a ajuns la asa numitele Credite Ninja, in care nu se cerea sa ai un loc de munca stabil, nu se cerea un venit stabil si nici macar o garantie pe alte bunuri.""
Cam prea multa teorie.
Ceea ce patimim noi acum se datoreaza unor caracteristici care se cunosc de milenii sub numele de : avaritie, minciuna, profit cu orice pret, voracitate, etc.....
Acum vedem fata cea mai urata a capitalismului si a esentei umane. Pentru ca in cele din urma oamenii care sufera in urma crizei nu au fost protejati nici de banci, nici de institutiile statului, nici de semenii lor.
A fost legea junglei in cea mai dura exprimare. Mananca sau esti mancat. Si multi au numit-o supravietuire.
O supravietuire a catorva in dauna a foarte multi altii.
Si in loc sa analizam de unde provine greșeala, ne aruncam mai departe pe acelasi drum fara de iesire!
Vorba unui cantec: BANII VORBESC,unii te ridica altii te lovesc!
Tot in film Kevin Spacey isi ingrijeste cainele muribund. Pe care in final trebuie sa-l ingroape. Dar ca a ingropat milioane de conationali nu parea ca il deranjeaza.
Asa ca singura rugaciune valabila in ziua de azi este cea inchinata BANULUI!
Noua noastra divinitate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu