Toata lumea a inebunit cu aurul de la Rosia Montana. De la vladica la opinca toata lumea are o opinie. Si de ce nu as avea si eu una?
Deunăzi am vazut pe Discovery (ce ar fi cultura generala fara acest program?) cum se obtine aurul. Si nu vorbesc de metodele de pe vremea romanilor sau de pe vremea "gold rush". A trecut vremea cand dadeai peste un filon cat bratul si il scoteai din maruntaiele muntelui (asta era acum 2000 de ani) sau cand mergeai cu sita (ciurul) pe malul raului si cerneai nisipul si ramaneai cu pepita de aur (asta era acum 200 de ani). De vreo 30 de ani s-a descoperit exploatarea cu cianura.
Acum incerc sa fac o descriere pentru cei care nu au avut timp sa se uite la Discovery. Se gaseste un zacamant aurifer, dar care are aurul bine imbibat in pamant sau in pietre. Greu de extras fara cianura. Chiar imposibil. Asa ca se ajunge in ziua de azi la un randament de peste 90% in extragerea aurului din pamant. Dar cum se procedeaza. Se construieste un lac de amestec intre cianura si pamant unde se obtine o solutie care datorita cianurii la o filtrare permite retinerea aurului in filtre. Si dupa o topire a ceea ce s-a retinut in filtre ramane aur pur de peste 99%. Ceea ce este profitabil.
Si atunci care sunt problemele????? GOGULE de ce protestezi de fapt????
Sa vedem cine este cianura si ce vrea ea? Este sora lichida a acidului cianhidric care mai are un fratior cunoscut din WWII (de pe vremea nazistilor) ZYCLON B. Da ! cel cu gazarea!!! Marea lui proprietate ar fi ca poate coagula aur in concetratie de 99% din particule infime care altfel nu s-ar coagula. Si asta se realizeaza in niste bazine uriase. Se pare ca la RMGC ar fi vorba de peste sute de tone de cianura. Deci o bomba chimica care ticaie. TIC-TAC..........
Sa zicem ca avizele de mediu se obtin. Si ca va fi o exploatare model.
OK!
Dar ce se intampla daca natura o ia razna. Si ploua cu peste 60 l/mp sau mai mult. Sau daca ninge cum a nins anul acesta. Proiectantul nu ia in calcul niciodata situatii extreme. Pentru ca asa nu s-ar putea realiza nimic niciodata. Se iau niste conditii normale de proiectare.
La fel si la Fukushima la proiectare nu s-a luat in considerare si cutremur si tsunami. Si ce s-a intamplat??????
Mai este problema ca este in inima Ardealului. Si ca este la munte. Si apa are prostul obicei sa curga la vale. In cazul unui dezastru zona calamitata ar ajunge pana in Ungaria (dar mai intai in Romania !!!)
Avem pamant aurifer. Avem investitor. Avem foame in gat.
Dar mai avem si niste copii de crescut. Si niste munti de protejat. Si niste aer de respirat. Si niste pamant de arat si semanat.
Asa ca toate scrisorile de la RMGC ar trebuie citite cu atentie. Toate clipurile lacrimogene cu mamici care fac manusi si mineri care lucrau cu tarnacopul nu trebuie sa ne omoare viitorul.
Cianura este un mare pericol. Care in caz de furie a naturii nu poate fi stapanita.
Oare pretul nu este prea mare?
Si in fond cati din bastinasi vor lucra acolo? Mineritul in shut cu lampitza si tarnacop este istorie. Acum se face cu tehnologie si cu cianura. Cu computere si cu specialisti.
Si statul roman ce redeventa va primi? Si cat de transparent va fi contractul?
Poate ar trebui sa vedem si ca acolo viata mai exista : http://www.sport.ro/rugby/video-prima-echipa-de-rugby-din-transilvania-care-sunt-fetele-care-au-dat-tocurile-pe-crampoane.html
Dar tot atat de bine ma gandesc si la cariera de la Lespezi a fabricii de ciment de la Fieni. Acum 100 de ani pe Valea Ialomitei se murea de foame. Au venit nemtii si au facut fabrica de ciment si zona s-a dezvoltat. Au mancat aproape un munte de calcar pentru materie prima, au poluat aerul in aval de Fieni si au industrializat zona.
Asta a fost pretul modernizarii.
Dar sa nu uitam ca ei nu au lucrat cu CIANURI!
Viitorul unei zone din Romania se discuta acum. Sa nu ne batem joc de ce lasam mostenire generatiilor urmatoare.
Si cu gluma cu bautul apei din bazinul de epurare. HAI NOROC!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu