Totalul afișărilor de pagină

joi, 11 august 2011

Casele din Romania

Este criza imobiliara (o simt pe propria-mi piele) dar pe lângă mine se construiește in draci.
Repede si ieftin.
Ma uitam astăzi la o căsuța (blocusor) care in 40 de zile are deja a patra placa turnata. Si întâmplator ma uit si la panoul de identificare al investiției. Acolo scrie clar P+2E+EM. Si stau si numar si eu : P + 3E + EM. Si asta dupa ce am verificat de trei ori.
Dar ce ma mira. In ultimul timp "investitorii" din zona (cam 3 exemplare fara a socoti si primarul) au mari probleme cu nivelul de inaltime. Cum PUG -ul localitatii se oprise la P+1E+EM unul dintre potentatii zonei a aflat si el de beneficiile PUZ-ului. Si asa in  loc sa trântească duplexurile cu care era deja obișnuit care care nu se mai vindeau ( are peste 50 de buc nevândute) a ales dezvoltarea pe verticala. Si asa au apărut bloculete S+P+5E cu ultimul nivel ce imita o mansarda dar este un nivel obisnuit doar ca este îmbrăcat in acoperis. Deci pe acelasi teren a reușit sa trântească inca 3 niveluri in plus reorientându-se spre apartamente cu doua camere sau garsoniere. Ce sa mai vorbesc de alti parametrii urbanistici ( POT si CUT) care sunt complet ignorati dar si distantele dintre case s-au redus la un metru ( saracul cod civil cu 1.9m distanta minima).
Si cine face recepția de la Primărie nu vede!!????
Vede,  dar ei vin ca niste milogi si fomisti si stiu ca pleacă si ei cu ceva in buzunar.
Am trecut si eu prin câteva receptii si invariabil oamenii puși sa respecte legea isi arătau disponibilitatea sa închidă ochii.
Asa ca pot afirma cu toată taria ca nu exista casa in Romania construita dupa 1990 care sa respecte in totalitate Autorizația de Construire.
Sau e umblat la suprafața construita, sau la regimul de înălțime, sau la distantele intre vecinătăți, sau sunt construite altfel decât pe planurile vizate spre neschimbate etc.
Si asta este doar vârful aisbergului in hora sunt prinși si notari, cadastristi, evaluatori imobiliari etc.

Ma tot întreb ce se va întâmpla in București in anul 2012. De ce??
Toate PUZ-urile au ca termen de valabilitate 5 ani din momentul aprobării lor. Asa ca incepand cu 2012 incep sa expire aproape toate  PUZ-urile făcute începând cu 2007. Si sunt milioane de km patrati. DA DA DA.
Bani băgați in buzunarul arhitecților si urbaniștilor  (fara a mai pune la socoteala spagile date pe la Primarii ) pentru terenuri care zac acum in paragina in așteptarea zilelor de glorie .
Este vorba de miliarde de euro!

Se plânge toata lumea de haosul din București. Da, acest haos a fost creat de un grup de 40-50 de persoane (asa zis investitori, arhitecti , urbansiti si responsabili din Primarii pe teme urbanistice) . Lor le datoram fata actuala a orasului si disfunctiile lui.
Dar lista nu ar fi completa si fara societatiile de utilitati. Chiar dacă sunt societati private ( de mai curand) si ele au pus umarul la nebunia in care se zbate orasul. Zeci de firme capusa trag sforile si fac aranjamentele cu utilitatiile in Bucuresti. Legea este un cuvant pentru altii. Si asa ne mai miram ca zone intregi raman fara curent , canalizarea refuleaza la ploi torentiale ( aici sincer inca din faza de proiect nu se iau in calcul debite de ploaie cum sunt uneori in Bucuresti, dar retelele sunt prost realizate si intretinute) etc.
ApaNova are un formular special de declarare bransament. Declari ca asa l-ai gasit si il faci intr-o noapte fara a solicita CU, AC si tot tacamul si Apa Nova te trece in legalitate. :)
Zeci de blocuri noi care ar necesita post de transformare reusesc sa fie bransate la reteaua electrica doar printr-o cotizare la seful de sectie (oameni de zeci de mii de euro pe luna).
 Asta este adevarata fata a caselor din Romania!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu