Da, urmează si partea scrisa. Pe poze se poate uita oricine.
Asa ca sa stiti ca vizitele sunt cam scumpe, in jur de 10 lire de căciulă. Asta daca nu ai cumva abonament NTS vezi si : http://www.nts.org.uk
La intrare, te asteapta invariabil un bătrânel cu kilt si cu zâmbetul pe buze. Vârsta este greu de definit dar parca nu e veteran WWI. Oricum sunt verzi si urca si coboară scările de parca ar fi luat pastile. Daca vorbesc repede esti pierdut pentru ca intelegi cu greu ceva. Daca te întreabă de unde esti, răspunsul este tot invariabil : Aaaa....Romania! Si asta e tot. Tin sa va spun un mic secret: Asta a fost singura excursie in care nu am mai vazut romani (in afara de prietenii nostrii) si am vorbit vrute si nevrute fara cenzura.
Asa ca sunt doua feluri de tururi : unul cu ghid de tur si altul cu ghid in fiecare camera. La cel cu ghid de tur ghidul a devenit un fel de "stand up comedian" si cânta aceeasi placa tot timpul. Daca il scoți din ale lui cu o întrebare capcana e terminat, isi cam pierde si cheful de povestit. In rest prestează un umor de calitate si ii considera pe englezi si pe americani mai slabi de înger si au grija sa o reamintească non-stop. Poveștile sunt presărate cu ușoare amintiri despre fantome si despre lunga lor filiație din (invariabil Robert the Bruce sau Mary Queen of Scots). In camera de zi tronează o sticla de whisky de calitate de j'demii de ani, care o ghida a recunoscut cu roșeața in obraji ca este rămasa de la o nunta organizata acolo ( DA DA dl Borcea sunt castele de închiriat pentru nunti cu tacâmuri si vesela de calitate si cu ceva istorie si tradiție daca stiti ce înseamna asta).
Marea majoritate a castelelor sunt refăcute si mult adăugite fata de planurile inițiale si asta intre 1800-1900. Asa ca ceva original vezi doar la ruine ( si nic acolo prea mult).
Tururile sunt asa organizate încât au un singur flux si uneori treci si prin pasaje secrete. Scările sunt mici si abrupte si grinzile de lemn scârțâie ( zau ca am mai slabit!) .
Fiecare familie nobiliara are pe blazon ceva scris in latina doar câteva au ceva scris in engleza cu influente vikinge (oare gaelic = Gàidhlig) dar mare majoritate au legături cu ordinul Jartierei " HONY SOIT QUI MAL Y PENSE" .
Programul de vizitare este pentru lăuze 9.30-17.00 dar ultimul vizitator intra pe la 16.30 si uneori se inchide poarta in nas si la 16.15 .
Drumurile sunt bine semnalizare, cam înguste ( de o mașina cel mult , in caz de întâlnire cu o alta, una trece pe iarba!) si au si parcări imense (cu plata bineînțeles) si sunt pline de spanioli, francezi si nemti.
Intrarea se face obligatoriu prin magazinul de suveniruri si iesirea se face prin restaurant. Grupurile sanitare sunt curate si câteva aveau obiecte de la 1850 inca funcționale ( si nu erau Romstal).
Unele sunt deschise doar parțial publicului (al n-spelea EARL de ..... păstrează un nivel din castel ca sa aiba si el unde sa vina in vacanta, ei fiind in administrația centrala sau CEO) si sunt pline fie de personal f.f. in varsta , fie de fatuci cu aparat dentar ( care am vazut mai nou ca are si cristale Swarovski pe fiecare dinte) care zac abandonate intr-un colt de castel. Dar cum ii intrebi ceva, imediat arboreaza un zambet de parca ar fi castigat la BINGO.
Din pacate mai mult de 4-5 castele pe zi este aproape imposibil de facut si din cauza programului si din cauza modului cum conduc scotienii.
Dar asta alta data.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu