Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 14 septembrie 2011

Crucea

Daca in 28 octombrie 312 A.D. la "Podul Vulturului" in batalia cu Maxentiu, Imparatul Constantin nu ar fi vazut o cruce de foc deasupra soarelui cu inscriptia " In hoc signo vinces" iar prin "instictu divinitatis" nu ar fi castigat batalia, desi raportului de forte era de 1/8 in favoarea lui Maxentiu, crestinismul si implicit crucea ar fi ramas poate istorie.
Asa a aparut "labarum" si credinta lui  in semnul crucii si in crestinism.
A impus crestinismul ca religie oficiala si tot el a cladit Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim. Acolo ar fi descoperit Crucea Mantuitorului.
Dar asta este istorie.
Astazi in Europa sunt peste 100 de biserici si manastiri pastratoare ale unor fragmente din Sfanta Cruce. Si toata lumea este sigura de veridicitatea fragmentului propriu. Sunt procesiuni anuale cu aceste fragmente si milioane de oameni se inchina plini de evlavie.
Este uimitor totusi cum fragmente de origine incerta pot inflacara inca oamenii in secolul XXI.
Se pare ca inca omenirea are nevoie de reperele morale stabilite de crestinism si valorile promovate (dragoste si smerenie) sunt mereu actuale.
O cruce poate fi pe langa un loc de maxim supliciu si un simbol care poate sugera o imensa imbratisare mondiala  a tuturor credinciosilor si nu numai.
Astazi credinta este si ea aratata prin cruci facute la trecerea pe langa o biserica. Poate parea desuet, dar cei care fac asta simt ca au o comuniune mai deosebita cu Mantuitorul.
Pedeapsa romana maxima de acum 2000 de ani (asta era crucificarea, pedeapsa pentru cei mai rai infractori din spatiul roman) a devenit un simbol al credintei si al dragostei.
In numele Tatalui, al Fiului, al Sfantului Duh, Amin!
Sfanta Treime este evocata de unii in fiecare zi prin rugaciuni. Daca si faptele ar concorda cu aceste repere, sigur lumea noastra ar fi una mai buna.
Putine simboluri isi pastreaza actualitatea in timp. Putine invataturi strabat si ele secolele. Singura concluzie ar fi ca ele reprezinta adevarul in stare pura, trecand testul timpului.
Este posibil ca Divinitatea sa ia forme si limbaje specifice fiecarei culturi de pe Pamant. Si mai sigur este ca reperele fundamentale sunt comune.
Dar cel mai sigur pentru mine este ca acum 2000 de ani pe Cruce a murit Cel care vrea sa ne Mantuiasca Sufletul. A Inviat pentru a arata Calea si S-a Inaltat pentru a-si veghea copii in drumul lor prin viata catre .......Adevar.
Si totusi poate nu cruciulitele de la gat, tinutul Postului si mataniile facute zilnic te fac un Om mai bun.
Poate mai este si altceva......


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu