Veste zilei de ieri a fost eliminarea subvenției acordate de guvern la plata Gigacaloriei.
Cine sa mai fie si Gigacaloria asta si ce sa mai vrea ea?
Pai daca este Giga inseamna ca e mare ( de la Giga-nt poate?) si calorie e ceva cu mâncarea ( cum cine mananca sanatos de la Mcdonalds se uita mereu pe spatele pungutei de cartofi prajiti sa vada cate calorii a ingurgitat).
Asa ca voi scrie un episod de stiinta popularizata incercand sa-mi aduc aminte ce am mai invatat prin facultate.
Avem un oras, sa zicem Bucuresti. Si avem nevoie de energie electrica. Sau curent cum e mai cunoscut pe aici. Asa ca de la nenea Siemens incoace, el e produs intr-o turbina care e invartita de ceva. Acel ceva ar fi forta apei ( ma rog debit si presiune) daca am avea un rau tumultos pe langa Bucuresti sau ar mai fi forta aburului. Si cum la abureli suntem experti asta e solutia din Bucuresti. Dar cine sa produca aburul. Pai gazul metan care fierbe apa si o transforma in abur. Abur care intra intr-o turbina si misca palele producand curent.
E simplu : arzi gazul si ai curent. Ai platit pretul pentru gaz si ai obtinut curent. Care il cumpara baietii destepti. Si nu se stie cat costa sa produci un kw/h in Bucuresti. E secrect de stat.
Asta este scopul principal al CET. Producerea de energie electrica. BUN.
Dar cu aburul dupa ce a impins turbina ce sa faci?
Sa il arunci? Parca nu!
Sa il racesti in turnuri de racire ca sa intre inapoi in circuit?
Pai cu caldura care e gratis ce sa faci????
Mai bine o vinzi si pe ea pe multi bani la RADET.
Si acum incepe de fapt manevra.
CET-ul vinde pe bani buni un produs care pentru el nu are nici o utilitate si trebuie sa scape de el ca sa poata produce din nou energie electrica.
Si acum intra in scena megacapusa RADET. Ultimul dinozaur in viata. Parinti pana deschide Antipa mergeti sa vedeti dihonia la fata locului.
O armata de oameni care vegheaza niste tevi si niste puncte termice si care incaseaza bani si de la PMB si de la populatie.
In anii '90 solutia distribuirii energiei termice centralizat avea o groaza de neajunsuri. Tevi vechi si neizolate, puncte termice expirate si prost inzestrate.
Dar acum: Sute de milioane de euro au fost investite in retea, km de teava au fost modernizati (si izolati si teava este de calitate), vanele si automatizarile sunt de aproape ultima generatie.
Deci nu stam chiar rau.
Si atunci de ce ne trebuie o armata de oameni?
Cateva echipe de interventie si in rest fiecare puct termic ar trebuie sa fie complet automatizat.
O echipa la facturare si cam asta ar fi.
Dar nu e.
Prin eliminarea subventiei (lucru corect din punctul meu de vedere) se pregateste o noua privatizare.
Sistemul centralizat de incalzire are urmatoarele avantaje daca pretul de vanzare al producatorului de curent ar fi corect:
- polueaza mult mai putin decat sute de mii de centrale individuale impanzind orasul si muta sursa de poluare la marginea orasului;
- aspectul unui oras plin de cosuri de centrala este dezolant;
- pretul ar trebui sa fie sub pretul la producerea de agent termic individual;
- este un sistem care in loc sa umple orasul de tevi de gaz (potential letale) il umplu de tevi cu apa calda.
Cred in sistemul centralizat de distributie a energiei termice daca pretul este corect si reteau este complet automatizata (ceea ce nu este complicat de facut).
Poate a fost secretul lui Polichinelle dar eu am vrut sa-l spun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu