Totalul afișărilor de pagină

duminică, 1 aprilie 2012

Ora Pamantului!

Pe vremuri era o gluma cu cine fuge ultimul din Romania. Macar sa stinga lumina. Se pare ca nu a stins-o inca nimeni. Dar de fapt in Romania nu lumina este problema principala. Si nici productia de energie electrica. Si asa consumul de energie electrica pentru consumatorii casnici nu reprezinta o cota foarte mare (pe langa Arcelor Mittal de exemplu), paradoxal in ultimul timp nici industria nu mai este un asa mare consumator. De fapt avem cativa energofagi in tara si mari poluatori ( ALRO si Arcelor).
La noi problema cu Ora Pamantului ar trebui altfel definita. Si de fapt care este respectul pe care il aratam fata de planeta care ne suporta, ne hraneste si ne digera la final in  maruntaiele ei.
Ar fi problema cu gestionarea deseurilor, inca o poveste fara final fericit; ar fi problema cu epurarea apelor uzate, ar fi problema cu despaduririle inconstiente nedublate de impaduriri, ar fi problema cu protejarea mediului in arealele industriale, ar fi problema cu noile tehnologii de exploatare a resurselor, ar fi problema cu traficul in marile orase la ore de varf sau pe diverse sectoare de drumuri nationale in anumite perioade.
Si cred ca nu am atins toate subiectele.
De cateva ori am scris cateva crezuri despre mediu si articole pe teme ecologice. Din pacate insasi notiunea de ecologie este usor desueta, multe lucruri care polueaza la greu sunt descrise ca fiind ecologice.
Iata cateva exemple:
Mii de spalatorii auto care au pe afis ECO si nu au nici macar un separator de hidrocarburi;
Sute de pensiuni agro-turistice care se pretind ECO dar care nici macar o fosa ecologica nu detin, infestand panza freatica;
Mii de produse care au pe eticheta ECO sau Bio si sunt pline de E-uri, iar animalele sau plantele traiesc ca in lagarele de concentrare naziste;
ETC!
Cel mai mult am fost impresionat de o doamna de la o Tv de stiri care se plangea la TV ca lumea sta prea mult in fata TV!!!!
Nu sa stea un bec stins o ora rezolva marile probleme de mediu din Romania. Cand cel care a stins becul face alte zeci de delicte de mediu fara sa fie macar constient de ele.
O alta mare crima este si lipsa absorbției fondurilor europene pe MEDIU care sunt chiar substanțiale dar nu incap in  buzunarele care trebuie. Si atunci nu sunt absorbite de loc.
Tare mult as vrea si eu sa imi pun in aplicare cateva idei ecologice pe care le am! Dar am un blocaj cand vine vorba de dosarul depus spre aprobare ! Pur si simplu nu stiu cum sa trec de consultanti!
Toata lumea vrea sa fie ECO sau GREEN!
Poate pentru ca asa suna bine! Sau este trendy!
As vrea sa se priveasca fiecare in oglinda si sa calculeze cati copaci a sadit in viata, cat gunoi a reciclat si ce educatie a dat copiilor!
EEEEEEEEEEEEEE!
Mai usor e sa stingem becul! NU?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu