Totalul afișărilor de pagină

luni, 6 iunie 2011

Sa vina odata si concediul !

Deja multe lume o spune si si mai multa o gandeste.
Ce poate fi mai frumos decat un concediu binemeritat?
Un concediu reusit!
La inceput sunt intrebarile:
- Unde sa mai mergem? In tara sau in strainatate?
- Cu cine sa mai mergem?
- Cat bani sa "spargem"?
- Cand sa mergem?

Oriunde numai acasa sa nu mai stau. Ar fi un raspuns. Pe criza asta nu este intodeanuna o solutie. Si in tara unde sa mai mergem; tot la snapanii aia de pe Litoral. Sau tot pe Valea Prahovei.
Din pacate suferim de cateva streotipii mentale:
Litoral  inseamna mai nou numai Mamaia si fitele excesive de acolo sau o gazda (pensiune) mai pe la Sud. Cu toate ca exista si Gura Portita si Sulina si Corbu care mai au inca cu un vag parfum pitoresc.
Munte inseamna doar Valea Prahovei si Bran-Moeciu maxim Poiana Brasov. Si mai inseamna gratare, bautura si discoteca. Sau mai inseamna pantofi cu cui imediat langa telecabina de la Babele sau  de la cabana Miorita. Si ne mai miram anual de efortul jandarmilor si salvamontistilor de a recupera grupuri de inconstienti plecati doar cu mobilul (bun si ala) pe munte. Si aici mai exista Fagarasul, Parangul, minunile din Retezat, fantasticele chei ale Nerei si Cernei, muntii Orastiei cu cetatiile dacice, Apusenii cu unicele pesteri si formatiuni geologice, dar si Muntii Maramuresului cu Valea Iserului si Vaserului, in final ajungand in Moldova cu legendarele Obcine ale Bucovinei coborand spre Ceahlau si Rarau si ajungand spre Curbura unde sunt unicii vulcani noroiosi. Sa nu uitam si muntii din secuime caci tot ai nostri sunt. Asa ca locuri ar cam fi , de voi depinde.
Pensiuni se gasesc pe net fara probleme, mancarea este relativ la acelasi pret peste tot, benzina este super ieftina :) si drumurile bune si libere si fara radare (aberez desigur).
In concluzie drumurile ne omoara, distrugand dorinta de un circuit in Romania; benzina este foarte scumpa; politia este fara mila si sta la panda; si de obicei ce se vede in poze pe net nu seamana cu realitatea de la pensiuni.
Din dilema asta patriotarda trebuie sa iesim singuri.
Cu strainatatea avem la indemana varianta Bulgaria (ieftineanu) dar si cu nervi si vanatoare din partea politiei bulgare, cu sloganul in afara vopsit gardul inauntru leopardul. Tin totusi sa subliniez ca am intalnit si calitate (mana TUI-ului) la Dyuni. Frumos si placut. Mai ales daca pleci cu copilul dupa tine. Mai exista si bineinteles Turcia (scapata de concurentata Egiptului si a Tunisiei) cu sistemul de turma all-ultra-extra-inclusive din zona Belek unde turismul de masa incearca sa aiba si calitate (asta cu transformatul cantitatii intr-o noua calitate imi aduce aminte de socialismul stiintific). Pentru cei mai indpendenti Grecia ne pandeste si ea cu superoferte ca sa redreseze bugetul si sa le dea nemtilor banii inapoi (HAHAHA). Asa ca pe o raza sudica de 1000 km (1500 km Belek) exista cazari intre 10 euro/noapte pana la 250 euro/noapte. ENJOY!
Si atunci te intrebi de sa-i ingrasi pe mafiotii constanteni si bucuresteni daca ei vor sa ramana cu turismul in evul mediu? Daca nu ar mai exista turismul de weekend si lumea ar boicota aceasta batjocura atunci si ei s-ar alinia la standarte occidentale ( de ce ne tot evita TUI?) si in sfarsit am avea si noi alta fata a Litoralului.

La intrebarea cu cine sa mergem, in principiu, e mai frumos de mers in grup decat individual. Dar si aici daca diferentele culturale si principiale sunt mari, sigur concediul va sfarsi intr-un dezastru. Asa ca mai bine testati grupul mai inainte si eventual pe perioade mai scurte. Sa nu aveti surprize.
Cati bani sa "spargem"? Cati aveti si cati puteti. In ultimul timp lumea incearca sa aloce 500 euro / sejur / persoana. Dar asta e doar o ipoteza de lucru.

Cand sa mergem ? Si aici fiecare zona are secretele ei. In Turcia este inebunitor de cald in august. In insulele grecesti incepand din 15 august incepe un vant din sud sa bata care te cam zapaceste. Si aici e foarte cald in august. Si nu in ultimul rand se merge cand s-a obtinut aprobarea de concediu.

Un concediu merita fiecare. Tot de noi depinde cat de placut il facem.
Si sa nu uitam ca altul vine cel mai repede peste 6 luni (12).
DECI SA VINA ODATA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu