Totalul afișărilor de pagină

vineri, 25 martie 2011

Paradoxuri romanesti

Prin anii '90 cand METRO a venit si in Romania am stat la coada la inaugurarea magazinului din Otopeni (cred ca 2 ore, si am fost servit la rand cu un pahar de Coca-Cola din partea casei).  Atunci am simtit ca sigur capitalismul a venit definitiv si la noi (Coca-Cola si McDonalds erau deja pe piata). Pentru mine astea erau reperele sigure ale societatii de consum. Credeam ca le vazusem pe toate in timpul scurs de atunci incolo.
Surpriza !
Astazi s-a deschis si in Bucuresti faimosul H&M (unul dintre muzeele pe care le vizitez la fiecare excursie in strainatate). Si nu orice fel de deschidere. S-a stat la coada. DA . Cateva sute de persoane aliniate frumos, printr-un labirint de benzi elastice, ca la aeroport.
Din aceste semne clare as putea spune ADIO CRIZA! Dar nu e oare prematur.
In antiteza, in vreo 3 orase din tara, Penny Market a avut promotie la ulei de floarea soarelui. La una cumparata, un gratis. Aici banda elastica a fost inlocuita cu jandarmi dar fara folos. Traditiile rugbistice s-au aratat. Gramezi ordonate, atac pe trei sferturi si pasa cu sticla la sotie (mereu la 3 metri in spate). Asa o imbulzerala greu de descris.
Avem inca o frenezie a cumparaturilor , a chilipirului, a lasa ca nu strica una in plus daca nu e scumpa.
Se observa o impartire a pietii in doua categorii:
- una amatoare de Mall, hiper si supermarket
- alta amatoare de piata , targul din Vitan , Dragonul Rosu( cu  tot lantul de distributie din tara) cat si culmea 2-3 lanturi de asa zise supermagazine
Cele doua lumi se despartat tot mai mult fiecare avand parca o deplasare spre rosu (Doppler).

Din lecturi intelesem ca exista doua modele de dezvoltare:
- unul bazat pe dezvolatera varfurilor societatii care in timp trage in sus si restul;
- unul bazat printr-o dezvoltare inceata a intregii societati, varfurile fiind fortate sa nu aiba un avans prea mare fata de restul societatii.
Nu regasesc Romania in nici una din aceste situatii, tot ce vad este o prapastie tot mai mare intre clase si un potential exploziv major.
O situatie care daca mai continua nu cred ca mai poate fi stapanita in strada.
Si nu neaparat cu inceputul in Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu