Totalul afișărilor de pagină

vineri, 6 mai 2011

Dharma si cu Karma

Nu este titlul unui serial de succes.
Este mai mult un autodiagnostic nonmedical.
Daca Dharma ar fi un rau (river) sigur Karma ar fi  un peste inotand in el.
Ca sa nu uit ce am facut pana acum si sa ma regasesc intr-o iluzorie infinitate a Internetului scriu aceste randuri si pentru cei ce incearca sa vada ce e rau sa fi un peste prin apa.
Sa incep cu Dukkha (nu este numele de familie al unui cunoscut ;)) si tot ce tine de suferinta. Nu este vorba neaparat de suferinta fizica, ci mai mult de o neimplinire spirituala si o senzatie de inutilitate temporara.
Multi sunt cei care cred ca la scara unei existente tot ce se intampla in viata este fara rost si aceasta parte a ciclului devenirii trebuie tratata cu multa munca, distractie, acumulari materiale si din cand in cand o carte.
Mai sunt cei care mai cred ca adandonand tot ce tine de modernitatea vietii si refugierea intr-un iluzoriu salas rupt de lume isi indreapta tot ce ar fi de indreptat in viata lor.
Din pacate totul nu este atat de simplu. Daca traim vremurile actuale atunci trebuie sa ne integram vremurilor si sa cautam raspunsuri cu metodele de astazi.
Ar mai fi si Samudaya sau cum incercam sa ne definim originea tulburarilor noastre. Facem multe lucruri gresite in viata si mai ales in tinerete pe care apoi incercam sa evitam sa le repetam, sau unii incearca sa le si repare. E in natura umana greseala, se spune ca a persevera in greseala nu este uman ci chiar diabolic. Dar oare avand asa un bagaj de informatii si cunostiinte, liberul arbitru ne ajuta sa nu gresim in orice alegere pe care o facem?
Chiar senectutea ne aduce claritatea judecatii si distingerii binelui de rau?
Numai Nirodha se poate obtine la o varsta inaintata? Drumul spre implinire nu accepta scurtaturi sau decalari de termene? Se pare ca NU.
Ca sa intelegi un lucru mai intai trebuie sa-l cunosti. Apoi sa-l analizezi si in final sa-l intelegi. Drumul este lung si anevoios, poate parea fara finalitate, poate fi foarte usor de abatut de la el dar in final unul singur duce spre Magga.
Si de aici, daca  intentiile tale sunt corecte , exprimarea este asisderea, existenta ta denota acelasi lucru , atunci actiunile  si eforturile tale vor fi  imposibil de neinteles si la un moment dat se poate ajunge intr-o comuniune de comunicare si existenta la care nici nu ai visat.
Rabdarea este unul din secrete.
Perseverenta si tenacitatea nu ar fi si ele mai prejos.
Sa nu uitam ca suntem oameni si ca traim intr-o lume "civilizata" si mai ales ca nu suntem singuri. NICIODATA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu