Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Arde iar focul!

Am mai scris despre dezastrul urbanistic din Ilfov. Si mai scriam si de perspectiva unui incendiu. Care a lovit mai curand decat ma asteptam.
Cum se ajunge la asa ceva?
Simplu si cu complicitatea autoritatiilor locale.
Sa vedem cum se deruleaza o afacere imobiliara.
Se cumpara o parcela de pamant. Se cere Certificat de Urbanism. Si acolo vezi ca de fapt nu esti multumit cu ce poti construi. Si vrei mai mult. Dar pana la P+11 etaje. Aici, la locuinte este limita intre o cladire normala si una inalta. Pentru o cladire inalta lucrurile se complica infinit si protectia la foc o face nerentabila. Asa ca toti "fratii" se opresc la P+11+(eventual mansarda).
De fapt primaria locala te trimite la Consiliul Judetean Ilfov care aproba acest gen de cladiri.
Aici este de fapt sursa (nu unica) pentru a face dintr-o parcela de teren banala una ultra profitabila. Asa ca la CJ Ilfov ar trebui putin verificate toate aprobarile. Mai ales ca ei aproba si apoi nu mai verifica ce aproba. Asta imi pare a fi o mare eroare administrativa. Judetul aproba si se spala pe maini si comuna verifica ditamai blocurile si tot de la comuna se face Procesul Verbal de Receptie al Lucrarii. Adica un functionar cu un salariu de (maxim) 1000 ron pe luna verifica blocuri de 1.000.000 de euro!!!!!!! Parca e loc de o mica spaga! Nu?
La Cartea Constructiei ar trebui atasate toate aprobarile si toate specificatiile de materiale. Dar cine sta sa le verifice? Si mai ales cine vrea sa verifice? Asa ar fi normal ca la Receptie sa fie prezent si un reprezentant ISU si unul de la ISC si de la Mediu si de la Comisia de Circulatie si de la companiile de utilitati.
Si atunci s-ar vedea clar daca exista hidranti si sunt functionali, daca masina de interventie poate intra si are unde se racorda la apa. Daca mansardele au fost ingnifugate si ce materiale s-au folosit, daca ..........
Dar un singur om de la primaria din comuna ce poate face in cateva ore de receptie. Mai ales daca proprietarul este dragut si serviabil. NU?!
Mai ar fi de vina si lipsa de informare a celor care cumpara astfel de apartamente. Unicul criteriu de selectie este pretul! Pret care oricum aduce profit celor care construiesc. Chiar si acum pe criza. Cum spun expertii : A iesit ban pe ban! La un leu investit un leu profit. Frumos, NU!?
Se construieste in Ilfov sfidand criza. Marea majoritate " PE PERSOANA"! Si de obicei sunt VIP locale. Care cumpara parcele de teren si construiesc pe ele mult peste limita legala incurajate de un stat slab si impotent care nu are functionarii competenti in a gestiona miile de jmecherii ale rechinilor imobiliari.
Asa ca sa nu ne miram daca pe ici pe colo un bloc mai ia foc. Si trei ore pompierii se uita la foc resemnati, blocati fie la o bariera de acces sau ramasi fara apa.
Sa nu am gura aurita si sa ma intreb ce se va intampla la un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.
Am in fata casei un bloc P+3+pod care are fundatia la fel ca si casa mea de P+1. Si structura de rezistenta este comparabila. Poate chiar eu am stalpi si grinzi mai mari!
Dar cine mai stie ce este in spatele unei zugraveli? Si cine vrea sa afle daca pretul te vrajeste.
In anii 1990 am cunoscut pe cineva care a facut avere cu piese auto aduse din Turcia (originale din Germania!!!). Si avea o vorba care ma urmareste in timp:
" Fiecare fier isi are prostul lui"
Si cata dreptate avea!
Dar atunci care mai este rolul statului???? Daca nu isi educa si ajuta cetatenii? O campanie de informare ar strica?
Ofer consultanta in domeniu! Chiar si gratuita (poate) !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu