Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Ronin de Romania !

O noua telenovela zguduie Romania. Dupa ce fratele spiritual a venit cu papornitza de euroi sa salveze Oltchimul o noua fumigena se raspandeste viral in spatiul media. Si cum va mai continua spectacolul pana la alegeri.
O natie telembelistica degusta fiecare deversare a haznalei in spatiul public si savureaza in fond lipsa oricarei diferente morale intre cei care stau in fata televizorului si cei care apar pe ecran.
Am savurat si eu ciclul de prime trei scrisori islandeze si mi-am adus aminte de Jules Verne si de incercarea de a ajunge in centrul Pamantului. Ronin-ul nostru inceraca si el sa ajunga in mijlocul adevarului dar se pare ca nu sesiseaza ca nici macar un Ronin nu este, ci un simplu pion pe o piesa de sah la drepta lui Dan Oltcimescu in Direct.
Vreau sa revin la termenul de Ronin. Peste tot este definit ca fiind un samurai liber. De fapt termenul este mult mai adanc si are implicatii morale maxime. Este foarte usor sa te descrii ca fiind un Ronin (un profesionist fara de stapan) cand de fapt asa ceva nu exista. Pentru ca nu te nasti samurai. Samurai devii. Si nu poti deveni Ronin fara a fi fost samurai. Si pentru ca samuraiul fara Bushido este ca si crestinul fara Biblie.
Ca sa fie clar, un Ronin este un fost samurai ramas fara de stapan. Fie pentru ca nu l-a putut apara, fie pentru ca l-a tradat, fie pentru ca pur si simplu nu a fost la locul si momentul potrivit dandu-si viata pentru stapanul sau. Asa functiona viata in Cipangu acum aproape un mileniu in urma si de atunci pana la WWII. Codul Bushido stipula clar ca samuraiul trebuia sa se sinucida odata cu pierderea stapanului. Nu existau doua juraminte de fidelitate. Viata samuraiului dura exact cat viata stapanului sau a urmasului sau.
Dar au inceput sa apara samurai care isi iubeau viata mai mult decat onoarea. Si asa au aparut Ronin-ii. Niste supravietuitori fara de morala si care isi ofereau serviciile contra cost. Buni luptatori dar doar atat.
Asta ar fi si problema majora a Romaniei. Buni profesionisti dar doar atat. Din punct de vedere moral = 0.
Toti cei care in Securitate fiind au jurat credinta Conducatorului suprem au devenit peste noapte "Ronini" si asa le place sa se defineasca. Liberi si profesionisti. Un fel de zidari liberi ai vremurilor noastre. HA HA HA!
Cand stau si ma gandesc ca l-am auzit de multe ori vorbind la TV. Si chiar avea o viziune si fluiditate in limbajul economic pe care am mai intalnit-o doar in interviurile lui Sorin Ovidiu Vantu. Daca unul emana prin toti porii senzatia de sacal, celalalt parea bland asemena unui urs Panda. Chiar si eu ma gandeam linistit sa-i incredintez bani de investit. Dar asta este de fapt marele pericol. O detasare si o dezinhibitie de hiena financiara care iti da o senzatie de siguranta. O hipnoza malefica de tipul : " Dormi linistit, FNI vegheaza".
Vor urma multe alte scrisori cu dezvaluri incendiare. Televiziunile se vor intrece in a face conexiuni si multi bani negri vor iesi la iveala. Multe portite prin care statul roman a fost fraudat vor aprea in lumina reflectoarelor. Multe firme din paradisuri fiscale vor fi asociate cu potentatii zilei. Dar asta pana la alegeri. Dupa aceea se va asterne uitarea ca in multe alte cazuri.
Poate ca Roninul nostru va face si putina puscaria. Spre deliciul multimii. Dar de fapt cangrena este mult mai adanca si de fapt problema esentiala este :
CINE VREA SA PLATEASCA TAXE SI IMPOZITE IN ROMANIA? Si cine vrea sa iasa la iveala adevaratele averi din Romania. Ascunse prin conturi din tot felul de insule si alte fortarete financiare.
Asta este problema? Cine ne vorbeste de solidaritate sociala si de sacrificii? CINE?
Cine ne invata si ne conduce? Cine vrea sa pozeze in eliberatori si salvatori? CINE?
De fapt mizeria morala este mult mai adanca si cred ca situatia este fara de iesire.
Ne afundam tot mai adanc si nici macar nu mai vrem sa ne salvam. Vrem pur si simplu sa mai traim putin in orice conditii!
Suntem o Romanie de Ronini. Au uitat de "Bushido" si vrem doar sa mai traim putin chiar daca ne condamnam copii la o viata in sclavia unei clase politico-economice care nu are nimic sfant. Doar banii conteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu