Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 23 februarie 2013

Verba volant scripta manent !

Cat adevar sta intr-o singura fraza! Si cat de mult inseamna scrisul si pentru mine si in general pentru umanitate!
De cateva zile am inceput sa exersez scrisul intr-o noua dimensiune. Moderna. Am inceput sa fac schimb de mesaje SMS cu baiatul meu. Si il incurajez sa faca asta pentru ca orice alta forma de scris ii pare a fi o obligatie si un fel de "lectii". In schimb sms-ul ii produce placere si reusim sa comunicam chiar fara greseli (ceea ce eu nu ma pot lauda intotdeauna cu blogul).
Scrisul. Un portal temporal. O marturie si o evadare in timp. Mai putin subtil decat vorba, dar neechivoc. Si usor controlabil. Scrisul ar fi varianta matura a Cuvantului iar vorba ar fi varianta juvenila a Cuvantului. Stau si ma intreb daca nu ar fi corect sa spunem ca la inceput a fost Vorba si in prezent este Scrisul. Doi copiii pogorati  (as zice ) direct din Duh.
Citeam deunăzi cugetarile unui mare neurochirurg al scrisului romanesc. Care facea consideratii despre blog si blogger-i. Si care ii trata cu vadita superioritate. Cand stau si ma gandesc la evolutia scrisului in public in ultimii 20 de ani trebuie sa spun totusi ca saltul calitativ este extrem. Daca pe la inceput singura manifestare scrisa era un fel de graffiti de obicei din 4 litere scrise sau prin lifturi sau prin grupurile sanitare, acum scrisul a reusit sa depaseasca aceasta conditie si uneori sunt chiar idei interesante scrise de neica-nimeni.
Casta scriitorilor profesionisti cred ca primeste o lovitura din partea amatorilor de pe net. La fel si atotștiutorii ziaristi. Deja inghesuiala in randul celor care scriu (mai bine sau mai rau) este maxima.
Si nu poate decat sa ma bucure aceasta efervescenta. Cu toate ca cea mai buna efervescenta o dau mucegaiurile si putreziciunile chiar si aceste conditii tot pregatesc terenul pentru o noua cultura. Si o noua mentalitate. Daca spiritul uman se refugeaza in Internet si isi gaseste aici o refulare este foarte bine. Altfel accesul la cuvantul tiparit este prohibitiv. Si nu oricine face parte din casta celor care pot subjuga hartia si cerneala tiparita.
Cine sa vrea sa publice un blogger? Doar daca este deja o vedeta in mass-media. Ce trista poate fi conditia de anonim. Sau de mediocru. Sa nu ai potential comercial. Si nici audienta. Si implicit nici profit. Totul se invarte in final in jurul banilor.
Si atunci oare scrisul nu se modeleaza si el in jurul profitului. Si de fapt oare cine scrie cu adevarat ce gandeste? Si nu scrie ce se vinde?
Dar uneori totul incepe cu un A, urmat de un B si invariabil si de un C.
Si poate apoi si de un SMS. La inceput timid si apoi din ce in ce mai consistent.
De fapt este foarte important sa lasi sa iasa din tine gandul si poate si o parte din spiritul tau care urla astfel declarandu-si originea divina. Si care tanjeste spre ascendenta. Si spre universalitate.
Poate ca nu reuseste dar macar incerca.
Asa ca bine au zis romanii : verba volant scripta manent!
Pentru neurochirurgie puteti accesa linkul : http://adevarul.ro/cultura/arte/a-nu-pe-blog-1_50bc853f7c42d5a663c1f505/index.html#
Pentru amatorism ramaneti aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu