Totalul afișărilor de pagină

luni, 19 ianuarie 2015

Despre libertatea de exprimare!

Cea mai dulce libertate este libertatea de expresie. Pe principiul ca ce ai in gusa si in capusa libertatea de expresie a fost cea mai vanata de dictatori si regimuri dictatoriale. Cand ai libertate de expresie ai voie sa spui sau sa scrii sau sa desenezi orice vrei tu.
Tin minte ca prin anii 1990 cand in Romania se invata democraria si libertatea exista urmatoarea definitie : Libertatea este aceea in care faci ce vrei tu fara sa lezezi pe altcineva!
Inca de atunci si pentru libertate erau ingradiri. Adica o libertate mai putin libera. De ce oare libertatea de expresie sa aiba libertate absoluta???
O imagine face cat o mie de cuvinte. Una singura!
Omul de-a lungul existentei lui a experimentat libertatea de exprimare. A inceput timid in pesterile de la Lascaux, Trois-Frérès, Niaux și Chauvet în Franța, grota din Altamira în Spania, iar în România Peștera Cuciulat, Sălaj, Peștera Gaura Chindiei II și Peștera Coliboaia. Apoi a deprins scrisul si incet-incet au aparut si lucrurile bune si lucrurile rele mana in mana cu libertatea de exprimare. Totul a explodat odata cu mass-media. Ziare, reviste, posturi TV si de radio ne inunda existenta si ne manipuleaza viata. Despre filme ce sa mai spun. Spalare de creier! Ultimul atac este Facebook-ul si retelele de socializare. Iti trebuie multa minte sa reusesi sa filtrezi informatia corecta de cea daunatoare. Esti mai rau ca in jungla.
Ma consider un tip deschis la minte, liberal si progresist. 
Merg pe ideea ca daca ceva nu imi place nu ma uit la el, nu cumpar, nu consum. 
As accepta de principiu orice forma de caricatura cu orice mesaj. Poate as comenta ca nu sunt foarte fericit cu caricaturi despre religie. Am spus religie si nu biserica. Adica o caricatura despre un preot ma poate amuza, una despre Iisus Hristos ma poate intrista. Nu indeajuns incat sa pun mana pe o mitraliera si sa omor o intreaga redactie.
Poate aici si sta diferenta intre lumile noastre. Noi credem, dar am depasit crezutul cu arma in mana. Ei inca sunt la faza cu aparatul credintei cu arma in mana. De aici si faptul ca noi suntem oripilati de o decapitare, iar altii sarbatoresc in piata publica (chiar la Paris au fost unii de jubilau dupa atentate).
Oricum Franta este un caz aparte. De cand si-a decapitat regele acolo este permis aprope orice. De cand a deschis granitele prin anii 1950 catre Maghreb a schimbat compozitia etnica si culturala a Frantei, Asa ca acum Franta nu mai este Franta. Sunt doua Frante. Cea a lui Charlie Hebdo si cea a fratilor Kouachi. Una nu a reusit sa o integreze pe cealalta si nici sa convietuiasca in pace nu va reusi. Din pacate acum a venit nota de plata a mainii de lucru ieftine din Africa si din Turcia dupa anii 1950.
Oamenii s-au mutat la mai bine dar au luat in sufletul lor si cortul si camila dupa ei!!! Si nu numai!!!
Isteria terorista va escalada, la fel si masurile anti-teroriste. De dragul sigurantei noastre vom renunta la multe alte libertati. 
Si asta de la o caricatura. De fapt acum a venit nota de plata din anii 1950 si chiar mai de demult.
De dragul libertatii absolute:
#je suis Charlie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu