Totalul afișărilor de pagină

marți, 20 ianuarie 2015

Dottore!

Am tot vazut in ultimul timp niste filme cu si despre PhD (un fel de doctori) de pe la ei. Problema principala pe care eu o vad in toata povestea asta cu doctoratul este ca lumea nu vrea sa ajunga la esenta si toata discutia cade in derizoriu. Nu este importanta de fapt mascarada cu uite doctoratul, nu este doctoratul. In fond asta ar fi o problema penala a unui gainar si a unui impostor. Care si-a cladit viata si cariera pe un fundament fals. Si aici iarasi ajungem la agentul acoperit. Pentru ca iti trebuie demnitate si onoare sa porti titlul de doctor. Si unde s-a pierdut demnitatea si onoare in sistemul de doctorate si academicieni???
Oare totul se trage de la vorbele : O sa te auda colegii mei academicienii? Ei au tacut si atunci si acum. Si cam tac in ultimii 30 de ani. Aici ar fi o problema majora cu moralitatea si sistemul de valori in societatea romaneasca.
Si uite asa ma intorc la filmele de unde a plecat ideea acestor randuri. Primul film ar fi : " The Theory of Everything", un film despre viata lui Stephen Hawking. Alte doua filme ar fi : "The Codebreaker" si "The Imitation Game " filme despre acelasi fascinant si necunoscut personaj Alan Turing. Amandoi Phd . Adica doctori. Nici nu vreau sa ii compar cu palgiatorul nostru dambovitean.
Ideea fundamentala ar fi ca PhD este un club al elitelor. Nepangarit de plagiatori. Si care reuseste de sute de ani sa adune mintile cele mai stralucite in domeniu.
Pe scurt o mica descriere:
""Doctor este un titlu academic într-un domeniu specific, conferit candidatului, numit doctorand, care a susținut cu succes teza de doctorat și a obținut diploma de doctor.
Doctoratul constituie ciclul superior de studii universitare, a cărui finalitate este dezvoltarea cunoașterii prin cercetare științifică originală. Forma de învățământ poate fi cu frecvență (zi) și fără frecvență. Este de două tipuri: doctorat științific și doctorat profesional. Constă dintr-o serie de cursuri, examene și o teză, organizate pe lângă instituțiile de învățământ superior și care conferă titlul de doctor într-o anumită specialitate, poartă denumirea de Doctorat.
Durata ciclului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 3 ani. În situații speciale, durata poate fi prelungită cu 1-2 ani si se încheie cu susținerea publică a unei teze, evaluată de o comisie de specialiști aprobată de senatul universitar al Instituției Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (I.O.S.U.D.).
Pentru tezele de doctorat care dovedesc calități deosebite de creativitate și aduc contribuții importante la dezvoltarea cunoașterii în context internațional, se poate acorda una dintre distincțiile următoare:
summa cum laude (excepțional),
magna cum laude (foarte bine),
cum laude (bine).
Titlul științific de Doctor este acordat, prin inaintarea de catre Comisia de doctorat a Hotararii conducerii I.O.S.U.D. Ministerul Educației și Cercetării primeste de la I.O.S.U.D dosarul de doctorat și un exemplar al tezei de doctorat, în vederea validării hotărârii comisiei de doctorat de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.""
Ce as mai aduga eu aici este ca in Romania cea mai intalnita distinctie ar fi :
MAGNA CUM FRAUDE!
Si de unde pana unde titlul asta de doctor?
Doctorat (limba latină : doctor , " profesor " de la doctum ", [ ceea ce este ] predat , " participiu trecut a ( docere ) , " pentru a preda " ), a apărut în Europa medievală ca o licență pentru a preda limba latină : ( licentia docendi ) la o universitate medieval . Rădăcinile sale pot fi urmărite la biserica timpurie în cazul în care termenul de " doctor " face referire la Apostoli , părinții bisericii , precum și alte autorități creștine care au predat și au interpretat Biblia . A acorda o ( docendi licentia ) a fost inițial rezervat bisericii catolice prin care solicitantului i se cere să treacă un test , să depună jurământul de credință și să plătească o taxă . La al treilea Sinod de la  Lateran din 1179 s-a garantat acces la acea vreme în mare măsură gratuit (la titlul de doctor) , tuturor solicitanților capabili , care au fost totuși testati pentru aptitude de scolastic ecleziastic . Acest drept a rămas un subiect de dispută între autoritățile bisericești și universități. Emanciparea a survenit încet , dar a fost acordata de către papa Universitatii din Paris, în 1213 , unde a devenit o licență universală in a preda ( licentia ubiquie docendi ). Cu toate acestea în timp ce licentia a continuat să dețină un prestigiu mai mare decât gradul de licență ( Baccalaureus ), a fost redus în cele din urmă la un pas intermediar spre Magistrul și doctorat , ambele care au devenit acum calificarea exclusiva pentru predare.
Cam imbarligata traducerea asta din engleza. Important este ca doctoratul a fost la inceput religios, a coexistat cu cel laic si in final a ramas o exprimare academica a profesorilor universitari si nu numai.
Prin intrarea plagiatorilor in aceasta "secta" a intelectulilor titlurile au fost pangarite in Romania si acum nu exista persoane imaculate care sa aiba o voce semnificativa in societatea romaneasca caracterizata si dominata  de dalmatieni.
Nici nu trebuie sa mai returneze titlul de doctor. Mai bine se schimba cu totul sistemul in PhD!
Sa ramana el doctor cu doctorii si academicienii lui!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu