Totalul afișărilor de pagină

joi, 25 aprilie 2013

Cezariana - Eliberarea si modernizarea femeii !

Astazi tot ascultand la radio dimineata in masina, era o tema care mi-a starnit si mie interesul.
CEZARIANA.
Sa intre lumea in direct sa-si spuna parerea : PRO sau CONTRA!
Si cum sa ratez si eu momentul sa nu intru in direct pe blog, mai ales cand am un punct de vedere.
Mai intai putina istorie:
""Cea mai veche referire la cezariana dateaza inca din anul 508 i.H, iar scrierea ii apartine lui Gorgias, un celebru orator din Sicilia. Aceasta operatie se practica frecvent in India si probabil si in Egipt. In anul 600 i.H, unul dintre primii regi ai Romei, Numa Pompilius, a adoptat legea Lex Regia, in care se cerea explicit extragerea copilului din uterul femeilor decedate, inainte de inmormantarea mamei. Aceasta lege a fost valabila si in vremea lui Caesar, luand denumirea de Lex Caesarea. Probabil, din acea perioada dateaza si numele de “cezariana”. ""
Principiul de atunci ar fi fost. Sa nu se piarda doua vieti daca este cu putinta! Mai ales ca nu orice isi putea permite sa apeleze la un chirurg. In marea majoritate a cazurilor era vorba de a salva un mostenitor si de a avea un copil fara mama. Greu pret de platit. Si pentru barbat si mai tarziu pentru copil. Ce era oare in mintea unui copil care afla ca pretul vietii lui era chiar viata mamei lui. Aici se poate vorbi cu adevarat de " a dat viata "!!
Asta ar fi pe  parte istorico-medicala!
Pe parte istorico-religioasa problema ar suna cam asa :
 ""Geneza cap 3 
16.Iar femeii i-a zis: "Voi înmulţi mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naşte copii; atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni".
""
Mii si mii de ani femeile au nascut in durere si aproape singure. Miliarde de vieti au fost irosite din lipsa unui ajutor medical de specialitate.
Cand eram si eu mic ma gandeam care ar fi momentele cruciale din viata unui tanar (tinere). Si am gasit destul de repede acele momente. Pentru barbati imi ziceam ca este armata. Intri copil si iesi barbat. La femei era maternitatea. Intri o copilita nevinovata si te trezesti mama. Asa simplu vedeam lumea pe atunci.

As vrea ca aceste randuri sa nu sune pline de misoginism. Chiar nu cred ca sunt un misogin. Sau asa sper.
Dar femeile au schimbat cu adevarat lumea in care traim. Si Cezariana este pentru mine schimbarea esentiala si fundamentala. Este despartirea de trecut. Este nasterea unei noi era. ERA FEMEII !!!
A femeii libere. A femeii independente. A femeii stapane pe destinul si vointa ei. A femeii care decide si prin deciziile ei influenteaza lumea.

Exista pe lume doua feluri de durere. O durere a suferintei care ne caleste. Si o durere neputintei care ne slabeste. Este insa greu sa faci deosebirea intre ele. Si mai greu este sa stii exact ce fel de durere te stapaneste.
O mare durere in viata unei femei este cea provocata de nastere (poate cea mai mare!). Imi este totusi greu sa scriu de ceva de care nu am habar si nici nu pot trai acea experienta. Dar totusi incerc.
Este oare o durere necesara ????
Eu zic ca DA! Pentru ca o mama trebuie sa fie calita. O mama trebuie sa fie hotarata sa aiba acel copil trecand printr-o experienta traumatizanta. Pentru ca asa se stabileste de fapt relatia mama-copil. Acesta este tributul pe care o mama trebuie sa-l plateasca pentru a putea intelege exact ciclul vietii.
Si poate , ultimul si nu cel din urma, asa a fost scris sa fie. Vezi Facerea. Daca crezi cumva in ceea ce  scrie in Biblie. Daca nu...........
Acum vorbind ca un habotnic : Nasterea reprezinta ultima legatura cu Eva. Cu pacatul originar. Daca aceasta legatura se rupe atunci................ Atunci nu mai ramane nimic care sa-i aminteasca femeii de trecut. Chiar nimic.
Si asa se naste un om de tip nou. Fara trecut si fara remuscari.
Femeile din ziua de azi au devenit barbati. Nu stiu daca barbati mai buni?!
Barbatii din ziua de azi au devenit si ei mai femei. Si nu stiu daca femei mai bune!

Cert este ca de aici totul a luat-o razna.
Nimic nu mai este la locul lui (de fapt care este lucrul fiecarui lucru????). Si nimeni nu mai stie sa traseze o granita clara. Totul este in miscare. Totul curge.

Am reusit incercand sa punem lucrurile intr-o ordine creata de om , de fapt sa creem haos.
Si asta se vede cel mai bine in jurul nostru.

Si totusi!!!!!
Suntem in anul 2013. Omul a ajuns pe Luna. ...........
Medicina si stiinta au ajuns la rezultate nici macar banuite acum....50 de ani.
Vorbim de clonare, vorbim de refacere de tesutri si chiar organe, vorbim de echipamente electronice si mecanice integrate in om. Faimosii CY-BORG!
Si pentru o operatie banala sa se faca atata valva.
Asta este in fond o cezariana. O operatie de 10 minute. PAC-PAC!!! Ac si cum ai extirpa un apendic!
Ai nota 9 la testul APGAR si in rest ajungi in rezerva in 30 de minute de cand ai intrat in sala de operatie si ai  si copilul langa tine.

Este o optiune tot mai luata in calcul de ori si ce femeie de pe lumea asta.

Totul a fost facut cu un rost pe lumea asta!!!!
Asa si nasterea are rolul ei.
Dar si dreptul la libera alegere!

Asta da dilema existentiala!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu