Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 16 iulie 2014

Dubito ergo cogito, Cogito ergo sum!

Dubito ergo cogito, Cogito ergo sum!
Multa vreme, de fapt pana de curand, aceste vorbe ale lui Rene Descartes imi pareau definitorii pentru existenta umana. O culme a ințelepciunii as fi zis.
Iata ca acum cateva zile am avut o revelatie.  Si acum privesc aceste vorbe cu mare reticienta. Si chiar cu suspiciune. Sa fie oare ele o culme a intelepciunii? Am inceput sa ma indoiesc.
Totul a plecat de cand am vizionat filmul Noe (Noah) cu Russel Crowe. Filmul m-a intristat si m-a facut sa ma gandesc la " Pacatul Originar" si la Potop.
Si de aici la maxima carteziana.
Ce legatura sa fie oare intre toate astea?
Multa lume vede Pacatul originar constand in neascultarea unei porunci. Incalcarea unei porunci? Oare asta sa fie cel mai grav lucru?
Aici am o parere putin diferita. Cel mai grav lucru care se intampla de fapt este pierderea increderii. Si de aici la revolta si nesupunere. Si in final la acoperirea trupului.
Pe scurt pentru mine aici apare pentru prima data indoiala : DUBITO! Neincrederea, indoiala. Sau lipsa credintei!
Acea indoiala care duce la asa zisa cugetare. DUBITO ERGO COGITO!
Sa iti pierzi increderea in propriul tata trebuie sa se sprijine pe ceva! Mai ales cand alegi gandirea femeii tale in locul parintelui tau. Si de fapt asculti la niste "barfe" , "zvonuri" , colportate de un sarpe.
Si de fapt ce descoperi: Ca esti gol. NUD.
Si acum ce vrei sa intelegi? Ca esti fara haine? Sau ca esti pur si neprihanit?
Aici a intervenit CUGITO ERGO SUM! A ales sa cugete spre latura de nuditate (parca asta conta in Paradis) si sa-si defineasca existenta.
Omenirea este definita de faptele lui Adam si Eva. Ei au ales indoiala in locul credintei. Si asa s-a nascut Pacatul Originar.
Acest pacat a urmarit de atunci intreaga umanitate. A existat momentul Potopului cand s-a incercat un nou moment zero. Din pacate neresusit. A fost o incercare materiala de reparare a pacatului originar.
A urmat apoi o incercare spirtuala de reparare a pacatului originar prin aparitia lui Iisus.
Putina lume poate intelege cum functioneaza lumea asta. Nici eu nu ma numar printre cei care inteleg. Dar Binele si Raul coexista. Asta de fapt este secretul. Important este ca Raul sa nu domine Binele.
In final o sa va povestesc despre lupta dintre Seth si Horus vazuta de mine sculptata pe peretii unui templu egiptean.
Este vorba despre lupta dintre BINE ( Horus) si RAU ( Seth). In final nimeni nu invinge. Singura concluzie este ca Binele poate lupta sa faca Raul mai mic. Dar nu il poate elimina.
"Seth propune o întrecere: el și Horus să stea sub apă sub înfățișarea unor hipopotami, iar cel care stă mai mult să câștige întrecerea. Isis însă se teme că Seth va trișa și fabrică un harpon pentru a-l amenința pe fratele ei. Înduioșată însă de gemetele lui renunță să-l mai atace. Horus se înfurie și își ceartă mama. Dintr-un exces de furie chiar o decapitează. Thot sosește însă imediat și pune pe umerii lui Isis un frumos cap de vacă, ceea ce îi va servi uneori să apară astfel în alte legende. Epuizat, Horus adoarme. Seth îl caută, și găsindu-l adormit îi smulge ochii care vor deveni doi lotuși. Orb, Horus se retrage în deșert. Zeiței Hathor i se face milă de el și îl vindecă cu o picătură de lapte de gazelă. Horus își recapătă vederea.
Seth propune o nouă întrecere: cei doi să facă o cursă cu bărcile, însă bărcile lolr să fie de piatră. Horus însă pregătește cu viclenie o barcă de lemn pe care o mânjește cu cretă ca să pară ca făcută din piatră. Astfel, când începe cursa, barca lui Seth, fiind foarte grea, s-a scufundat, iar cea a lui Horus a rămas la suprafață. Înfuriat, Seth se transformă în hipopotam, cu gând să răstoarne și barca adverasrului său. Horus se apără cu harponul și îl ține la distanță pe Seth."
Concluzia finala este :
Sa-ti legi existenta de indoiala este cel putin trist.
Sa-ti legi existenta de Credinta poate fi cel putin frumos!
Binele suprem nu exista pe aceasta lume. La fel cum nu exista raul suprem.
Oamenilor le sta in putinta sa lupte ca Binele sa fie peste Rau!
Nu stiu exact daca doar prin indoiala se poate castiga aceasta lupta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu