Totalul afișărilor de pagină

duminică, 24 iunie 2012

A fost sau nu a fost?

"A fi sau a nu fi" pare o intrebare presanta si cu raspuns imediat. Nu prea lasa loc de meditatii sau de regrete. Ai nevoie de un raspuns urgent pentru a depasi o stare de fapt!
Cand este vorba de : " A fost sau nu a fost" parca intelectul are mai mult spatiu de actiune si de introspectie. Nu pari a fi presat de timp si poti cauta mai in liniste raspunsul. Asta oarecum te detaseaza de componenta emotionala si lasa loc liber doar componentei rationale. Iti creezi un portal atemporal in care iti poti gasi raspunsul. Sau raspunsurile. Si asta este cel mai dureros. Ca la o intrebare simpla si concisa : A fost sau nu a fost? poti gasi o multime de raspunsuri toate cu aceeasi valoare de adevar. Ceea ce este imposibil! Adevarul nu are nici frati si nici cumnati. Traieste singur, se dezvaluie tare greu si de obicei crezi ca esti in posesia lui dar iti lipsesc multe date pana a ajunge la el.
Aici este si una din marile tragedii contemporane! In Romania la intrebarea simpla " A fost sau nu a fost?" nu gasesti de regula un singur raspuns! Si in nici un caz nu gasesti doua persoane cu raspunsuri identice!
Si atunci cum poti cladi o societate libera si cu o oarecare sanatate mintala. Daca la cateva intrebari simple nu se pot gasi cateva raspunsuri simple, la cele complexe ce sperante sa mai fie?
Mai ales in ultimii 22 de ani.
Ceva de genul , "A fost sau nu a fost?" :
REVOLUTIE?
LOVITURA DE STAT?
FSN va supraveghea alegerile si nu va participa la ele?
Aducerea minerilor in Bucuresti un act criminal si o lovitura data democratiei?
Iliescu la al treilea mandat ca Presedinte, cu toate ca in Constitutie scrie doar de doua?
.......
si lista este din pacate foarte lunga!
Eu, personal, as avea nevoie de clarificari. Si as mai avea nevoie ca statul roman sa isi spuna clar si raspicat punctul de vedere (prin oricine il reprezinta (si aici revine cu "a fost sau nu a fost!!!!")) si despre :
CASELE NATIONALIZATE;
REGIMUL COMUNIST;
CORUPTIE;
EDUCATIA NATIONALA;
CINE REPREZINTA STATUL ROMAN.
etc.
Altfel traim intr-o minciuna generalizata, sau intr-o lume de adevaruri partiale ambalate in tone de manipulare in care moralitatea si etica se sting aidoma unei lumanari consumate.
Si asta pentru ca nimeni nu mai vrea sa reaprinda flacara credintei, a adevarului si a dreptatii !
Ne complacem intr-o mocirla tot mai adancita la TV si in mass-media si daca exista voci rationale ele sunt aprig si urgent umplute de zoaie si coborate in troaca politicii! De unde nu te mai spala nimeni!
Chiar a murit orice urma de umanitate si de corectitudine in tara asta?
Ne declaram peste 80% ortodocși dar cand este sa aplicam morala crestina  fugim de ea ca ..... de tamaie!
Suntem doar o masa de manevra care inghite tot ce i se prezinta pe la TV si care, dezgustata de clasa politica, se refugiaza in raul cel mai mic?
CARE ESTE RAUL CEL MAI MIC?
Problema ar fi ca si asa ceva este greu de definit!
ASA CA : SUNTEM SAU NU SUNTEM?
Asta ar fi intrebarea adevarata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu