Totalul afișărilor de pagină

duminică, 27 octombrie 2013

Romanii din Florenta 2013

Am fost impresionat de conationalii mei care traiesc si muncesc la Florenta. O schimbare fundamentala in mentalitate si comportament.
Am intalnit si nelipsitii tigani. Care oricat de obiectiv as vrea sa fiu sunt o RUSINE ! Cersesc in continuare cu puradeii dupa ei, usor agresivi si omniprezenti. Nespalati, inganand aceeasi poveste trista si rasuflata despre prigoana lor sunt de acum o marca inregistrata = ROMANIA!!!!
Partea frumoasa si plina de speranta sunt insa cei care muncesc cinstit in Italia. Sau mai exact cei care au ramas acolo si au rezistat crizei. Am intalnit o ospatarita, Ramona din Aviatiei - Bucuresti care a fost o placere sa o intalnesti. Mi-a povestit cum lucreaza in acelasi restaurant din Florenta de 7 ani. Si ca asta este casa ei. Munceste de dimineata pana noaptea. Si vorbea bine si italiana si spaniola. O rupea si pe engleza. Restaurantul de langa capela Medici avea mancare foarte buna si servirea excelenta. Dar in afara de patron (acum cu mana rupta si in concediu) nu mai era alt italian. Bucatarii erau din Nepal si gateau minunat, cel care servea pe langa Ramona mai era un tip simpatic din Camerun care si el vorbea italiana, franceza si engleza. Servea la mese, agata clientii cand de fapt el era pizza-rul.  Toti angajatii stiau cel putin 3 limbi straine. Si asta sa fi ospatar la Florenta.
In spatele capelei Medici de la Dom pana la gara este o imensa piata ambulanta. Plina de gentutze de piele, de curele de piele si de ace brice si ibrice. Sunt si cativa chinezi si multi africani cu ceasuri ...""ORIGINALE"".
La taraba vand multi romani. Daca pana acum imi era frica sa ma apropii de ei, acum a fost o placere sa cumpar numai de la ei. Din start iti spuneau la ce pret iti pot vinde produsul, uneori si cu 50 % mai putin decat era afisat pe eticheta. Si alta data stiam ca cine ma tepuieste cel mai tare erau romanii.
Am intalnit si muzicantii de langa Dom. Dom' Costel era sef de orchestra peste cei 4 muzicanti care cantau seara de seara in lateralul Domului.
Cand ma gandesc cum erau romanii care ii intalnisem pana acum in Italia. Zgomotosi, beti si imputiti. Injurau pe strada si vorbeau in gura mare. Acum era greu sa ii diferentiezi fata de alti europeni.
O schimbare fundamentala de atitudine si comportament in bine.
Alte standarde, alte atitudini.
Macar cu atat sa se aleaga Romania din hemoragia de populatie. Cu standarde mai inalte si cu o atitudine europeana.
Muncitori, corecti, europeni!
A fost o placere sa va intalnesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu