Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 1 februarie 2014

De ce a gresit Brucan profetia ?

Oare de ce a gresit Saul Bruckner in faimoasele sale cuvinte ""Pentru a deprinde democraţia, ro­mâ­nii vor avea nevoie de 20 de ani"" facute in interviul publicat în cotidianul Le Figaro din 22 ianua­rie 1990. Nu vreau sa ma refer nici la sintagma "stupid people" din acel interviu.
20 de ani !!! Timpul necesar ca o generatie sa poata fi schimbata.
Aici este greșeala. NU ESTE SUFICIENTA O PERIOADA DE 20 DE ANI!!!
Spun asta pentru ca poti transforma un animal salbatic prin dresaj intr-un animal de circ in cativa ani, in schimb un pui de animal nascut in captivitate si lasat in salbaticie la maturitate cu greu se adapteaza la traiul intre fiare.
Cam asta a fost si soarta Romaniei. Dupa un dresaj feroce realizat de comunism, care a reusit cu adevarat sa creeze omul de tip nou, mai multe generatii nascute inainte de 1989 dar si dupa 1989 nu se descurca in jungla in care traim.
Saul Bruckner a plecat de la experienta lui Moshe ben Amran de acum aproape 3250 de ani. Dar el a uitat ca lui Moise i-au trebuit 40 de ani ca sa isi faca poporul sa uite de obiceiurile sclaviei ( 40 DE ANI !!!!!!).
Si in cele din urma Moise nici nu a apucat sa vada Tara Fagaduintei. Misiunea lui era doar sa ii conduca pana acolo. Asa ca pana nu ne mor "parintii Revolutiei" nici o sansa de iesire din robie.
Cu ce a mai gresit Saul? Sa ajungi sa crezi in Yahwe nu este un lucru usor. Dar daca ai parte de o mana forte la conducere, de ceva miracole si de un cod moral clar (cele 10 porunci), atunci lucrurile se pot realiza.
Va redau un mic fragment din povestea exodului :
""După ce au părăsit teritoriul egiptean, evreii erau în drum spre Sinai. Cu hrana terminată și fără apă, Moise avea de condus o mulțime de evrei simandicoasă, mulți furioși nerecunoscători față de ajutorul Domnului. Preferau mulți să se întoarcă în Egipt, să muncească, să construiască, să cultive cereale, să mănânce pâine și usturoi. Dumnezeu probabil îi supunea la un test, un lucru pe care și marii sfinți o fac - retragerea din civilizație în pustiu, pentru meditație și rugăciuni, precum și post. Moise îi cere Domnului să-i trimită hrana zilnică. În acel timp, apar stoluri de păsări migratoare seara, evreii ospătându-se cu carne friptă. Dimineața primeau mană cerească din cer, un praf format din bobite albe, cu gust de miere. Astăzi, în orientul apropiat se găsesc diverse castane, crescute în ramuri, și acestea presate, devin un fel de lichid, cu gust de miere. Le mai lipsea apa, iar mulțimea era gata să-l omoare pe Moise cu pietre. El face un lucru miraculos - deși făcut de Domnul, el spunea că a scos apă din stâncă. Stânci cu izvoare găsești peste tot - unele potabile, altele sărate.
Evreii ajung la poalele Muntelui Sinai, unde văd muntele înconjurat de nori negri și fulgere. Moise îi lasă conducerea poporului fratelui său, Aaron, și se urcă pe munte unde rămâne 40 zile, ținând post. În timpul acela,evreii uitând de Dumnezeul ce i-a salvat din Egipt, ei îl forțează pe Aaron să facă o statuie de aur din bijuteriile lor, sub forma unui vițel (să fie oare zeița Hator luată de la egipteni?). Evreii pretindeau că zei lor egipteni erau furioși pe ei. Moise se întoarce cu Tablele Celor Zece Porunci, acesta mâniat că poporul nu mai recunoștea autoritatea Domnului și închinându-se la el, sparge tablele din cauza mâniei și aruncă idolul. Pune o armată de evrei să-i ucidă pe cei care s-au închinat. Refăcând tablele, Moise îi pune pe evrei să respecte cele 10 porunci: să-și recunoască Dumnezeul, să nu se închine la idoli, să nu insulte numele Domnului și să respecte sâmbetele - ziua când au ieșit din Egipt ca zile de odihna, (fiind și cea de-a șaptea zi în care Domnul s-a odihnit după ce a creat Pământul în sase zile), urmând apoi alte sase porunci în care să-și respecte aproapele, să nu ucidă, să nu fure, să nu mintă, să nu se desfrâneze sau să nu devină invidioși pe bunurile altora. Încălcarea legilor urma pedeapsa cu moartea (prin aruncarea cu pietre). Diversele păcate și neîncrederea i-au făcut pe evrei să fie pedepsiți și să pribegească 40 de ani în deșert. În acest timp s-a făcut Chivotul Legământului - o comoara religioasă de neprețuit. Toți acești 40 de ani nu arată nici o dovadă ascunsă în deșert dacă ar fi existat exodul - nici o rămășită de animal, om, lucru material, o bucată din corturile lor, nici o însemnare sau evreii erau atât de disciplinați încât să-și șteargă urmele din urma lor, de teamă că și atunci mai erau încă urmăriți de egipteni.""
Oare romanii pot colinda 40 de ani prin desert, fara un Dumnezeu, fara moralitate si fara un adevarat conducator?
Se pare ca dupa primii 24 de ani raspunsul este : NU!!!!
Au mai ramas 16 ani! UN FLEAC!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu