Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Mihail si Gavril ! Si nu numai!

In primul rand as vrea sa urez : La Multi Ani! tuturor celora care astazi isi serbeaza onomastica. Si nu sunt putini!
In al doilea rand as vrea sa va povestesc putin despre Ierarhiile cerului !
""Ierarhiile ceresti sunt in numar de noua, la randul lor subimpartite in trei ordine majore (triade): prima se afla cel mai aproape de Dumnezeu si cuprinde Serafimii, Heruvimii si Tronurile, cei „cu multi ochi si multe aripi”. Al doilea ordin este format din Domnii, Virtuti (sau Puteri) si Stapaniri; iar cel de-al treilea ordin este format din Principate, Arhangheli si ingeri. ""
Asadar sa vorbim doar "Despre ingeri" este clar ca am cauta doar un succes editorial si nu intelegerea deplinătății fenomenului. Nu ca eu as fi pe aproape sa cuprind complexitatea domeniului dar macar incerc sa ma luminez un pic.
Prima triada cea mai apropiata de Dumnezeu ar fi ( triada puterilor):
"" Serafimii, Heruvimii si Tronurile. Numele Serafimilor semnifica «aceia care ard» sau mai clar spus «aceia care purifica». Cel al Heruvimilor semnifica “cunoasterea plenara” sau “efuziunea intelepciunii”. Numele Tronurilor indica vecinatatea tronului divin, fiind vorba deci de entitati foarte inalte care se afla in imediata apropiere a lui Dumnezeu si primesc in maniera directa si imediata perfectiunea si cunoasterea divina.""
Urmatoarea triada este formata din ( triada virtutiilor): Domnii, Virtuti si Stapaniri. 
""Domnii ne arata capacitatea lor de elevare, care niciodata nu este diminuata, fiind libera de orice compromis; ele nu coboara, nu raspund niciodata unei realitati dizarmonioase si tiranice, sunt deasupra oricarei aserviri degradant. Intra cat mai mult posibil in comuniune cu Principiul Divin. Numele Virtutilor semnifica curaj in toate activitatile, un curaj care nu oboseste niciodata sa cumuleze lumina Principiului Divin si care este intens si ferm orientat spre a-l reflecta pe Dumnezeu in fiinta lor.Cat despre numele Stapanirilor aceasta indica abilitatea de a acumula daruri divine, puteri supraomenesti. Ele nu abuzeaza tiranic de fortele lor, utilizandu-le in mod egoist, ci urmaresc permanent sa eleveze propria fiinta si subordonatii catre realitatile divine, care tind sa asimileze Principiul Puterii, izvorul oricarei puteri si pe care o reflecta, pe cat posibil, ingerilor""
Si in final ultima triada (triada ingerilor lumii):
""Principate, Arhangheli si Ingeri . Numele Principatelor indica un caracter suveran si o putere de comanda; ei se modeleaza dupa acelasi Principiu Unic, izvor al tuturor principiilor; ei, cu ajutorul bunei coordonari a ierarhiilor suverane, exprima acest principiu ca Principiu ordonator suvera. Sfantul ordin al Arhanghelilor, prin pozitia sa centrala in ierarhie este legata in mod egal atat de sfintii intaietori [Principatele] cat si de ingeri. Ei primesc pe scara ierarhica lumina Principiului Divin prin intermediul ordinelor primare si le transmit plini de bunatate ingerilor, care la randul lor ni le manifesta noua, ca raspuns la sfintele atitudini ale celor care devin iluminati de Divinitate. Cu ingerii se incheie si se completeaza ordinele Fiintelor ceresti, pentru ca ingerii, ultimele dintre entitatile ceresti, poseda caracterul de mesageri si sunt cei mai apropiati de noi; de aceea, mai mult lor decat celorlalti li se potriveste numele de ingeri deoarece sarcina lor este aceea de a se ocupa de tot ceea ce este manifestat si mai mult, de lucrurile din lumea aceasta.""
Si totul parea asa de simplu prin cuvantul Inger!
Daca stam si ne uitam in Biblie in Vechiul Testament originea lor nu este mentionata clar. Dar gasim urmatoarele referinte:
""Existenta ingerilor este afirmata, insa, in mod clar, si in multe lo­curi din Sfanta Scriptura, de la prima ei carte pana la ultima. Astfel, dupa scoaterea din rai a primilor oameni, ingerii pazeau drumul spre pomul vietii (Fac, 3, 24), un inger a oprit pe Avraam de a jertfi pe fiul sau Isaac (Fac, 22, 11) ; Iacob vede in vis, la Betel, ingeri ai lui Dumnezeu suindu-se si coborand pe o scara intre cer si pamant (Fac, 28, 12-13) ; ingerul Domnului se arata lui Balaam (Num., 22, 22 urm.).
Ingerii se inchina lui Dumnezeu (Deut., 32, 43). In toate aceste locuri, ingerii apar ca fiinte personale, deosebite de Dumnezeu si de oameni. Ingerii sunt superiori omului (Ps. 8, 6), dar au si ei anumite lipsuri si sunt marginiti (Iov, 4, 17-18).""
Cu Noul Testament insa aparitiile lor se inmultuesc:
""Ingerul Gavriil anunta preotului Zaharia nasterea sfantului Ioan Botezatorul, (Luca, 1, 11-13) ; acelasi inger vesteste Sfintei Fecioare Maria nasterea ca om a Fiului lui Dumnezeu (Luca, 1, 28-32) ; un inger ii descopera lui Iosif intruparea cea mai presus de fire a Fiului lui Dumnezeu si despre alte evenimente in lega­tura cu dumnezeiescul Prunc (Matei, 1, 20 ; 2, 13, 19) ; un inger se arata pastorilor de langa Betleem si corurile canta slava lui Dumnezeu la nas­terea Mantuitorului (Luca, 2, 9-13).
Ingerii slujesc lui Iisus dupa is­pita din pustie (Matei, 4, 11) si tot un inger Il intareste in gradina din Ghetsimani (Luca, 22, 43). Ingerii vestesc femeilor mironosite invierea lui Hristos (Matei, 28, 2-8 ; Marcu, 16, 5-8 ; Luca, 24, 4-8 ; Ioan, 20, 12) ; un inger se arata apostolilor la inaltare si le anunta a doua venire intru marire a Mantuitorului (Fapte, 1, 10, 11).
Explicand parabola neghinei, Mantuitorul pune pe ingeri pe acelasi plan al realitatii cu Fiul Omului, cu lumea, cu fiii imparatiei etc. (Matei, 13, 37-39). Adica, ingerii sunt fiinte tot asa de reale ca si celelalte fiinte si lucruri din textul parabolei. Ingerii vad neincetat fata Parin­telui ceresc si mijlocesc pentru oameni (Matei, 18, 10). Ei nu se con­funda nici cu Dumnezeu, nici cu oamenii, si nu cunosc toate pe care le cunoaste Dumnezeu (Marcu, 13, 32) ; ei vor insoti pe Mantuitorul la a doua venire (Matei, 25, 31 ; Luca, 9, 26)""
Si acum ajungem si la nume.
Sunt cunoscute urmatoarele nume de fiinte ceresti :
""- Uriel, Îngerul teribil care stăpâneşte peste infern.
- Rafael, Îngerul sufletelor omeneşti.
- Raguel, răzbunătorul lumii corpurilor cereşti.
- Mihail, cel însărcinat să vegheze asupra celor mai buni dintre oameni.
- Sarachiel, cel care se ocupă de spiritele care păcătuiesc împotriva Duhului Sfânt.
- Gabriel cârmuieşte Raiul, Şerpii şi Heruvimii.
- Remiel are în grijă fiinţele înălţate.""
Dupa alte surse se cunosc numele a 72 de ingeri :
""1 Vehu-IAH Vehu-jah Vaheva
2 Jeli-el-Jeli el Yolayo
3 Sita-el Sita-El Say OTE
4 Elem-IAH Elem-jah Ealame
5 Mahas-IAH Mahas-jah Meheshi
6 Lelah-el-Lelah el Lalahe
7 Acha-IAH Acha-jah Aacahe
8 Kahet-el-Cahet el Cahetha
9 Azi-el-Hazi el Hezayo
10 Alad-IAH Alad-jah Aalada
11 Lauv-IAH Lavi-jah Laaava
12 Haha-IAH Haha-jah Heheea
13 Jezal-el-Jezal el Yozala
14 Mebah-el-Mebah el Mebehe
15 Hari-el Hari-el Hereyo
16 Hakam-IAH Hakam-jah Heqome
17 Lano-IAH leav-jah Laaava
18 Kali-el Cali-el Calayo
19 Leuv-IAH Levu-jah Lavava
20 Pahal-IAH Pahal-IAH Pehela
21 Neleka-el-Nelcha el Nulaca
22 Jeiai-el Jei i-el yoyoyo
23 Melah-el Melah, el Melahe
24 Hahu-IAH Hahvi-ja Cheheva
25 Nith-Ha-IAH Nitha-jah Nuthahe
26 Haa-IAH Haa-jah Heaaaa
27 Jerath-el-Jerath el Yoretha
28 A se vedea-IAH See-jah Shiaahe
29 Reii-el-Reii el Reyoyo
30 Oma Oma-el-el Aavame
31 Lekab-el-Lecab el Lacabe
32 Vasar-IAH Vasar-jah Vashire
33 Iehu-IAH Iehu-jah Yocheva
34 Lahab-IAH Lehah-jah Laheche
35 Kevak-IAH Cavac-jah Cavako
36 Menad-el-Manad el Menuda
37 Ani-el Ani-el Aanuyo
38 Haam-IAH Haam-jah Heeame
39 Reha-el Reha-el Reheea
40 Ieiaz-el-Jeiaz el Yoyoza
41 Hahah-el Haha, el Hehehe
42 Mika-el Mica-El Meyoca
43 Veubi-ah Veval-jah Vavala
44 Ielah-IAH Jelah-jah Yolahe
45 Seal-IAH Saal-jah Saaala
46 Ari-el Ari-el Eareyo
47 Asal-IAH Asal-jah Eashila
48 Miha-el Miha-el Meyohe
49 Vehu-el-Vehu el Vaheva
50 Dani-el Dani-el Danuyo
51 Hahas-IAH Hahas-jah Hecheshi
52 Imam-IAH Imam-jah Eameme 
53 Nana-El N Ana-El Nunuaa
54 Nitha-el-Nitha el Nuyotha
55 Meba-IAH Mebah-jah Mebehe
56 Poi-El Poi-El Pevayo
57 Nemam-IAH Nemam-jah Numeme
58 Jeial-el-Jeiali el Yoyola
59 Harah-el-Harah el Hereche
60 Mizra-el-Mizra el Mezare
61 Umab-el-Umab el Vamebe
62 Jah-H-El Jahh-el Yohehe
63 Anianu-el-ANAV el Eanuva
64 Mehi-el-Mehi el Mecheyo
65 Damab-IAH Damab-jah Damebe
66 Manak-el-Menak el Menuko
67 Eiai-el EIA el Aayoea
68 Habu-IAH Habu-jah Chebeva
69 Roch-el-Roeh el Reaahe
70 Jabam-IAH Jabam-jah Yobeme
71 Hai-el-Haiai el Heyoyo
72 Mama-IAH Mama-jah Mevame ""
Cine a citit pana la final chiar a avut rabdare! Felicitari!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu