Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 12 noiembrie 2014

Votul liber exprimat !

Pe scurt povestea votului ar fi :
""Votul universal sau sufragiul universal este unul din principiile de bază ale democrației, care constă în aceea că dă posibilitatea fiecărui cetățean adult și cu discernământ de a-și exercita activ și pasiv dreptul de vot, adică de a-și alege reprezentanții în legislativ, respectiv de a fi ales ca atare. Din punct de vedere istoric, este privit ca sistem de vot universal și sistemul în care doar populația masculină a beneficiat de drept de vot activ și pasiv (spre deosebire de sistemele în care puterea este exercitată pe temeiul orginii, precum în aristocrație, pe temeiul convingerii religioase, precum în teocrație etc.).
Republica Franceză a fost primul stat din lume care a introdus votul universal, la sufragiul din 1792 (doar pentru bărbați). Statele care au cea mai îndelungată și neîntreruptă tradiție a votului universal sunt Franța și Elveția (de la 1848). Noua Zeelanda a fost primul stat din lume care a introdus votul universal pentru femei si barbati, in 1893. In Romania, votul universal a fost introdus in 1918, iar primele alegeri universale au fost in 1919.""
Asadar nu avem inca 100 de traditie a votului universal. Daca punem criza economica de dinainte de 1940, de miscarea legionara si carlista si sa nu mai vorbim de comunism, ajungem sa constatam ca nu prea suntem antrenati in exercitarea dreptului la vot. Si asta spre fericirea clasei politice. Daca se prezinta 1000 de oameni la vot ei tot sunt alesi. Dupa entuziasmul din 1990 cand prezenta la vot a fost  masiva acum ne zbatem undeva la putin peste 50% dintre alegatori. Si asta sa fie oare bine? Adica o jumatate hotareste pentru toata lumea.
Nimeni nu a avut curajul sa schimbe asta. pentru ca tuturor la un moment dat le-a convenit starea de fapt. Si in rest ipocrizie si demagogie!
Asa s-a ajuns la bataia de joc din strainatate. Si la votul masiv pe liste suplimentare. Suntem furati pe fata si nu mai avem puterea sa protestam. 
Cred sincer in utilitatea votului. Nu am lipsit de la nici un fel de alegeri. Cu toate ca si pe mine ma incearca o lehamite groaznica.
Si atunci stau si ma intreb? In epoca Internetului de ce oare nu putem sa votam on-line. Sau sa zic prin corespondenta.
Daca am putut sa trecem cu asa un succes la banii de plastic si la cardurile bancare, de ce nu putem trece la votul electronic si/sau votul prin corespondenta???
Ia sa vad cine are curaj sa mearga pana la capat sa rezolve aceasta problema???
Cum?
Nimeni!
Eu o sa ma incapatanez sa votez, chiar daca o sa sting eu lumina in sectia de votare!
Sa votati bine!
Asta e vrajeala. Daca imi da cineva 100 RON votez cum trebuie! Iute ca mai e putin pana duminica!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu