Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Ursul din Moroeni, Pietrosita, Buciumeni

Un mort si doi raniti.
Asta ar fi bilantul provizoriu al secetei care a smintit animalele salbatice.
O ursoaica tot da tarcoale de ani buni prin localitatile de pe Valea Ialomitei in cautare de hrana. Acum multi ani alti ursi terorizau turistii pe la Pestera si Padina. Erau morti de foame si mancarea din corturi sau resturile de la tomberoane erau adevarate delicatese. Dar schimbarile climatice si seceta severa de anul acesta au facut ca fiarele sa coboare tot mai jos pe firul Ialomitei.
Si in anii trecuti au mai omorat cate o oaie sau o vaca prin Moroeni. Asta era un lucru stiut. Mai coborau si pana spre Runcu. Dar rar fusesera vazuti pana jos in Pietrosita  si niciodata  mai jos pe Ialomita pana in Buciumeni sau Dealul Mare.
Anul asta fatalitatea a lovit. Si asta se datoreaza paradoxal unei productii bune de prune in Pietrosita , Buciumeni  sau Dealul Mare si mai proaste in Moroeni. Cum materia prima pentru tuica zapaceste si oamenii si ursii, pe unii mai mult prunele, pe altii mai mult taria.
In Romania lucrurile se intampla. Si dupa aceea pompieristic sa cauta sa se gaseasca solutii.
Acum un animal este haituit pentru ca era mort de foame. Si pentru ca padurarii in loc sa monitorizeze si sa pregateasca locuri pentru a hrani ursii morti de foame, pregatesc ciolhanuri si vanatori pentru fosti si actuali sefi de judet. Fie ei portocalii (cam la 120 de kg), fie ei rosii (putin mai slabi).
Pentru ca in drumurile lor cu Touareg-ul spre Pestera nu vad decat frumusetile locului si nu vad bandele de tigani care scarmana padurea dupa fier vechi sau  pe hotii de lemne. Totul pare idilic si bun de asteptat turisti.
La fel de idilic arata si albia Ialomitei si a Carpenisului captate in tuburi pentru a genera curent ieftin altor baieti destepti. Toata lumea plange dupa albia raului Capra. De valea Ialomitei sau a Carpenisului nu sufla nimeni nici o vorba.
E pacat ca un urs a omorat si ranit niste oameni. Dar parca trebuia pus mai de mult reflectorul pe triunghiul Moroeni, Pietrosita, Buciumeni.
O zona superba, cu oameni si buni si rai, dar cu sefi de judet care doar prin burta lor au judecat lucrurile.
Ursul va fi omorat si totul va reintra in normal. Mai putin pamantul crapat adanc de seceta si foamea adanca a oamenilor si animalelor locului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu