Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 29 decembrie 2012

Trandafir de la Moldova!

O noua editie a emisiunii concurs " Vocea Romaniei" s-a incheiat. Cu o pata de culoare. Cine ar fi crezut? Sincer nu ma asteptam la asa o deschidere si o democratie din partea poporului roman. Il vedeam mult mai conservator si mai nationalist. Acum putem spune si noi mandri " Yes, we can!" O Obama a muzicii de terasa estivala a cucerit natiunea. Si se pare ca singurul criteriu a fost TALENTUL! Si fata l-a avut din plin. La fel ca si locul doi. Unde iarasi a fost o surpriza. Placuta. Sa mai zica cineva ca suntem sovini. Ne-am dat Vocea pe sangele altora.
Daca astea au fost chiar rezultatele votului (am o mica indoiala referitoare la politica PROTV din ultima perioada de a domina piata si de a cere cat mai multi bani de la cablisti si furnizori de semnal satelit, vezi cazul Dolce) atunci chiar ca Romania este tara tuturor posibilitatilor.
Doua lucruri m-au impresionat. Discursul lui Vizi din culise cand a vorbit ca cel mai bun ambasador al relatiilor romano-ungare. Si asta va ramane in conștiința colectiva mult timp, de ambele parti, ceea ce este un fapt pozitiv. Audienta maxima din jurul spectacolului. O dovada ca romanii mai pot fi uniti, in ciuda lehamitei generalizate. Le lipseste ceva de calitate si la care sa rezoneze din toata inima. Dar odata gasite aceste ingrediente sufletul romanesc poate vibra ca unul singur in toti romanii.
Mai cred ca acest gen de spectacole sunt folosite si ca studii de piata atat pentru marketing cat si pentru politica. Se testeaza gustul si dorintele romanului intr-un mod subtil si aproape imperceptibil.
Sa revenim la trandafirul de la Moldova. Julie Mayaya! Intrebarea este daca mayaya si alte premii?
Acum ceva timp in Germania vedem gasti de nemti autentici care vorbeau o germana in dialect dar pe care ii chemau Ismail, Aziz, Abdulah ..... Erau copiii turcilor veniti prin ani 1970-1980 sa munceasca in Germania la munca cea mai de jos. La fel am vazut si la Paris sute de francezi de origine maghrebiana sau africana care coloreaza la maxim peisajul. O statistica de ultima ora spune ca la Londra peste 50 % din populatie nu este de origine anglo-saxona. S.A.M.D.!
Si in fond ce poti face. Si ce poti zice. Nascut, crescut in Romania! Supt lapte de roman si crescut in aceleasi greutati ca toti ceilalti. Poate le-a fost  mai greu la scoala sa auda remarcile copiilor. Dar au trecut si peste asta. Si au suflet de roman. Si eventual stiu sa faca o mamaliga pe cinste, sarmale si coliva de neuitat.
Sufletul de roman se masoara in functie de culoarea pielii?
Sufletul de roman se masoara in functie de cat ai suferit sau nu pe vremea lui Ceausescu?
Se pare ca multe prejudecati au fost lasate in urma odata cu votulpentru Vocea Romaniei. Si bine ca a fost asa.
Lumea se schimba si incet, incet Romania va deveni si ea o tara in care se va trai mai bine si va atrage si ea amarati de aiurea asa cum romanasii nostri alearga ca mustele la mierea altora.
Asa ca trebuie sa ne obisnuim ca vremea romanului "verde" a cam trecut. Si asa mie imi era greu sa definesc o tipologie unitara cu profilul romanului. Doar punand un oltean langa un maramuresean si langa un dobrogean se poate vedea dilema.
Creuzetul balcanic inca mai functioneaza, doar ca acum primeste mirodenii africane si asiatice.
Si ce iese este o compozitie interesanta. Gena trupului este clar mai puternica cea ne-autohtona. Cea a sufletului este clar autohtona.
Este ciudata o gradina cu trandafiri rosii care sa aiba in mijlocul ei un trandafir negru. Dar se pare ca mirosul trandafirului negru este aparte si placut. Si daca are aceeasi tepi si aceleasi petale catifelate este in fond tot un trandafir. De la Moldova !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu