Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 25 septembrie 2013

Imparatul

Azi noapte am vazut un film. Bun. Emperor in original.
Aici gasiti detalii : http://www.cinemagia.ro/filme/emperor-578281/
Sau in engleza : http://www.imdb.com/title/tt2103264/
Ca daca tot are si SRI cronica de film poate imi gasesc si eu "second job" ;)
Asa am aflat multe lucruri interesante care simt nevoia sa le impartasesc.
Tommy Lee Jones joaca, in rolul generalului de 5 stele MacArthur, ca de obicei foarte bine, la fel si Matthew Fox in rolul generalului Fellers.
Intriga filmului pleaca de la ideea daca Imparatul Hirohito poate fi arestat ca si criminal de razboi. Si judecat si spanzurat.
Am fost si sunt fascinat de personalitatea generalului MacArthur. Care este foarte putin cunoscut si popularizat. Daca astazi Japonia si Coreea de Sud sunt la nivelul la care sunt asta se datoreaza in mare, mare parte generalului MacArthur.
Concluzia filmului este ca nu se poate demonstra implicarea clara a imparatului in declansarea razboiului si a atacului de la Pearl Harbour.
Ceea ce este fara de putinta de tagada este faptul ca el a fost cel care a fortat capitularea neconditionata.
Un consiliu de coroana care urma sa decida soarta Japoniei. In fata imparatului sunt cei 6 ministri principali ai cabinetului. Se supune la vot propunerea de capitulare. 3 voteaza pentru capitulare, 3 voteaza pentru continuarea razboiului. Si atunci se intampla ceva unic. Imparatul vorbeste. Si spune ca el are incredere in USA. Si ca doreste orpirea razboiului. Ministrul Razboiului se arunca in genunchi si il implora sa nu capituleze. Dar imparatul repeta obsedant aceleasi cuvinte si pleaca. Inregistreaza o placa de vinil cu mesajul in care isi anunta supusii ca el accepta capitularea. Ministrul razboiului afla si trimite 1000 de soldati (toti samurai) sa cucereasca Palatul Imperial, sa distruga discul de vinil. Prin orice mijloace posibile. Dupa o noapte de lupte intre samurai, pana de dimineata grupul de 1000 de razboinici nu reusesc sa isi indeplineasca misiunea. Asta si datorita faptului ca imparatul s-a ascuns in beciurile palatului. La primele raze de soare, ministrul de razboi soseste in curtea Palatului Imperial si impreuna cu inca 10 soldati din grupul celor 1000 isi fac seppuku. Asa in cateva ore mesajul este difuzat la radio si Japonia capituleaza neconditionat.
Imparatul ramane pe tron si Japonia renaste din propria cenusa.
Un alt episod interesant este ca imparatul trimisese un mesager exceptional in USA pentru a negocia pacea. Paradoxal partea americana se retrage din negocieri fix cu o saptamana inaintea atacului de la Pearl Harbour???!!!
Si asa Japonia este singura tara din lume care a gustat de doua ori din puterea reactiei in lant. Little Boy si Fat Man au pulverizat doua orase de pe fata pamantului.
Si noi vorbim de cativa catei????

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu