Totalul afișărilor de pagină

luni, 30 septembrie 2013

Fracturare hidraulica naturala !

Localitatea Izvoarele Galati 2013.
Izvoarele. Ce nume explicativ. Adica aici in urma cu cateva sute de ani erau multe izvoare. Care au perforat roca in drumul lor spre suprafata. Izvoarele au secat si a ramas doar numele localitatii. Intamplator sau nu acolo sunt si cateva sonde de extractie gaze. Gazele si petrolul merg de obicei mana in mana. Punga de petrol are o punga de gaze care sta in presiune inconjurand zacamantul de petrol. Asa ca de aici se extrage inca. Putin dar mai este ceva de muls.
Ce se intampla in 2013. Dupa inundatii diluviene au venit multe, da multe rau, cutremure!!!
Sa o luam incetisor. Zona nu este una noua in harta seismica din Romania. Dar zacea inactiva de cateva decenii. Aici se intalnesc 3 subplaci tectonice. Deci cutremurele de suprafata nu sunt un lucru neobisnuit in aceasta zona.
NEOBISNUIT ESTE MECANISMUL DE DECLANSARE!!!!
A venit o super viitura. Care a adus o imensa cantitate de apa. Care s-a infiltrat in sol. Pe fagasul fostelor izvoare si pe forarile petroliere. Si unde a creat o fracturare hidraulica naturala. Adica a comprimat gazele de sist existente in sol si le-a strans intr-o punga imensa.
Ceea ce vor sa faca companiile de extractie de gaze de sist a facut natura singura-singurica. cu singura diferenta ca gazele nu au fost captate si nu au fost extrase. Stau inca in acea punga de gaze asteptand un moment prielnic sa iasa la suprafata.
DA! Se poate obtine gaz de sist. Si asta destul de simplu. Adica fara cianuri.
Se pompeaza o cantitate masiva de apa in fisurile din sol si gaze se strang cumintele intr-o punga de unde sunt extrase.
DAR!!!!
Care sunt efectele secundare:
41 de cutremure de mica intensitate in cateva zile!
Zgomote din scoarta.
DE CE???
Masa de apa si creerea pungii de gaz de sist a creat presiune pe placile tectonice. Si de aici cutremure fara numar...fara numar.
Si zgomotul??? Este gazul de sist care se strange intr-o punga.
""BAI GAOZARILOR!!!""
SA FRACTURATI BINE!!!!
Scuzati limbajul. E doar un citat!
Scurt tratat de fracturare hidraulica naturala. Natura este intr-un echilibru greu de inteles.
Rupeti acest echilibru si nu veti mai intelege chiar nimic!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu