Totalul afișărilor de pagină

joi, 5 februarie 2015

Despre Volksbank absorbita de Transilvania !

Daca aveti imaginea unui om pe patul de spital in coma sustinut de aparate si care mai are doar bataiile inimii monitorizate este hranit cu perfuzii si nu se poate lua legatura cu el. Cam asa imi imaginez eu Volksbank in aceste clipe. Perfuziile sunt ratele lunare platite de cei cu credite in franci elvetieni. Am avut ocazia sa intru in mai multe sucursale Volksbank. Acolo erau doar oameni la caserie care isi plateau ratele. Si atat. Daca am avut si eu intrebari de pus mi s-a spus sa astept finalizarea preluarii de catre Banca Transilvania. Si astea au fost singurele raspunsuri.
Si totusi o minune s-a intamplat. Cineva a reusit sa comunice cu cel aflat in coma. Si asta cu ajutorul Consiliului Concurentei care a aprobat ca Banca Transilvania sa intervina in politica Volksbank inghetand cursul pentru 3 luni la cursul CHF-RON din decembrie 2014.
Cateva intrebari pentru BNR! De ce se poate plati la alt curs decat cel stabilit in contract? De ce doar 3 luni si nu 20 de ani? De ce la cursul din decembrie 2014 si nu la cursul din decembrie 2007?
Sincer nu inteleg?
Bun sa lasam intrebarile astea retorice.
Reamintesc ca sunt un simplu inginer si nu economist. Si totusi sunt manat de intrebari carteziene.
Am studiat putin ce a scris presa despre preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania.
Si aici am cateva calcule aritmetice.
Se vehiculeaza pe piata o valoare a tranzactiei de 600.000.000 euro. Se mai vehiculeaza o valoare de piata de 1.600.000.000 euro. Dintr-un foc cei de la Volksbank au renuntat la 1.000.000.000 euro. Adica un miliard. Sau bilion pentru  anglofoni.
Adica din suma ceruta s-a platit doar 37,5%. Restul de 62,5% a fost pierdere!!!
Cum a putut accepta BNR o pierdere de 62,5% la o banca dar nu poate accepta un alt curs la imprumut? CUM ADICA? Adica oricine poate avea pierderi doar daca sunt transferate la platitorii de rate???!!!
Acum in aceeasi logica Banca Transilvania ar putea acorda o reducere fiecarui creditor de 62,5 % !!!
Dar nu o va face.
Pentru ca a cumparat ieftin (VOLKSBANK) si vrea sa vanda scump celor care au rate la VOLKSBANK.
Si au mai facut aceasta afacere pentru ca au pus mana pe o masa forte mare de imprumutati (sclavi ai sistemului) pe care ii denumesc clienti.
Sa recapitulam. Volksbank valora 1,600,000,000 euro. Pe ea Banca Transilvania a platit 600.000.000 euro. O PIERDERE DE 62,5 % !!!
De fapt Banca Transilvania nu a pierdut nimic. A luat o mare cota de piata, sedii bunicele si mai ales are sansa sa isi infrumuseteze imaginea cu cateva firimituri azvarlite creditatilor. In nici un caz 62,5 % .
Sa fie clar, Banca Transilvania are loc masiv sa negocieze cu clientii Volksbank. Si o va face dar cu parcimonie.
Are timp sa se linisteasca apele si sa gandeasca o strategie de salvatoare a natiei. FIRIMITURI!
Si in toata mizeria si nefericirea  asta a celor cu credite in franci elvetieni exista avocati care fac avere de pe urma disperarii unora.
Sau personaje precum guvernatorul lovit de amnezie la propriul credit in franci elvetieni de la Volksbank. Platit anticipat. BRAVO!
Sau personaje precum un realizator de bizi sponsorizat de Banca Transilvania.
Sa absorbiti bine!
Din partea mea procentul de reducere ar putea sa fie si 69% ca sa poata fi inversat catre populatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu