Totalul afișărilor de pagină

vineri, 2 noiembrie 2012

Scrisoare catre un prieten din America!

Dragul meu,

Iata au trecut peste 10 ani de cand ai plecat in America. Sper ca esti bine sanatos dupa ce Sandy v-a jumulit putin. Daca te gandesti cumva sa te intorci in tara iata cateva mici amanunte care ar trebui sa le stii!
Pe aici pe la noi, pe calea ferata, inca se merge cu nasul ca in timpul studentiei tale. Cred ca incepand cu Carol I, Nasul a fost o entitate omniprezenta in viata romanului calator pe caile ferate. Daca in vremea RPR si RSR asta ar fi fost un gest de subminare a comunismului, in ziua de azi a devenit  o autosubminare si falimentare a transportului feroviar in favoarea operatorilor privati si a firmelor de transport auto. Asa ca de cateva zile, zeci de Nasi dau cu subsemnatul pe la Parchet.
Daca vrei sa vii in tara sa stii ca mare parte din vamesii de demult sunt si ei o parte pe la puscarie si o noua generatie de vamesi incearca sa gaseasca metode alternative la ascunsul banilor prin pubele si stransul lor pe tura. Dar tigarile fara timbru inca invadeaza pietele Romaniei, marfa de la Dragon vine pe banda rulanta de la Constanta si lucrurile par sa se reaseze odata ce presiunea cu Schengen a disparut.
Pentru fetita ta care se pregateste sa mearga la scoala am vesti aproape bune. Scolile cu autorizatie de functionare trec de 50%,  Internetul a patruns si el pe ici pe colo, cat sa stea secretarele pe Facebook. Doamnele accepta si bani si cadouri, fondul clasei este si el suprasolicitat si o bataie mica prin calsa este deja ceva normal. Inca droguri pe scara larga nu se gasesc prin scoli, poate in zona! Vestea cea buna este ca Bacalaureatul Profesional va intra in viata elevilor prin Ordonanta de Urgenta! Nu e asa ca e minunat? De profesorii de la universitatiile particulare ce sa mai zic? Si ei sunt pe la Parchet cu sanse mari de pierdere de drepturi civile. Diplome se scot inca la foc automat!
Daca ai ceva bani si vrei sa-i transferi in Romania, tocmai ce am vesti bune despre soliditatea sistemului bancar incepand cu BRD si diverse institutii ale statului puse sa ne pazeasca de hoti! Gurile rele spun ca 80% din sistem este cangrenat. Noroc ca a rectificat Guvernatorul ca e vorba de 0.8% ! Nu este minunat? Din pacate nu pot sa-ti recomand nici un mare broker pe piata de capital. Cel mai celebru a ajuns prin Islanda cu ceva bani in minus si cu un pret pus pe capul lui prin tara!
Daca ai probleme de santate te poti baza pe sistemul nostru de santate. Asistentele au inca buzunarele necusute la fel si multi doctori. Dar nu esti conditionat de plata unei spagi! Caci exista si sistem de sanatate privat. Care si el colcaie de doctorasi fara experienta proveniti de la particulare. Daca vrei un doctor sau o asistenta buna mai bine cauti in UK!
Daca vrei sa vezi viata ciobanilor romani nu iti recomand mersul la stana prin Galati sau Bacau! S-ar putea sa vezi sclavie in zilele noastre! Si asta roman la roman! Ce sa mai zici  de straini!
Daca vrei sa pornesti o afacere noua in Romania acum este momentul, pana nu se suspenda toate fondurile europene! Asta daca treci de firmele de consultanta si dosarul nu zace un an prin birouri ministeriale! Sau poate vrei sa participi la o licitatie trucata? Sau poate vrei sa intri intr-o intelegere de tip cartel intre mari firme? Asta este posibil!
Viata spiritula este si ea la cote maxime. Judecand dupa numarul de enoriasi in vizita la moaste, piosenia ar fi maxima. Noroc ca unii enoriasi au vrut sa plece cu piosenia acasa furand cateva icoane de la Patriarhie!
Cel mai indicat ar fi totusi sa faci o firma de legume- fructe cu ceva asociati din Orientul Mijlociu si Apropiat! Nu ai avea bataie de cap cu facturi , TVA si impozite. Dar ar trebui sa inveti cuvinte ca suveica, firme fantoma,en-gros Militari si Voluntari  si vandut cu TIR-ul!
Cred totusi ca cel mai bine ar fi sa profiti de superoferta de intrare in politica. Cu doar 50.000 de euro poti ajunge parlamentar! Ceea ce in Romania este in capatul lantului trofic.
Asta ar fi o varianta de o revista a presei pe ultima saptamana!
Daca mai vrei sa te intorci, eu te astept pe Aeroport cu bratele deschise si cu ochii holbati de mirare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu