Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Masuri Draconice

Astazi traim o perioada de austeritate (pentru unii) care, sa zicem, ar fi caracterizata de masuri draconice.
Si asta nu are nici o legatura cu necuratul ci cu un personaj care a trait acum mai bine de 2600 de ani. Si desi a trecut atata timp, inca personalitatea lui ne bantuieste. Mai bine zis masurile luate de el.
Suntem in Atena anilor 620 i. H. Ca si acum, pe atunci legile nu prea aveau o prea mare importanta. Si mai erau si transmise oral asa incat erau foarte usor de interpretat. Cine avea bani si putere era deasupra legilor. Ca si acum, nici atunci lucrurile nu mergeau bine. Unii aveau bani si altii nu. Asa ca cei din urma se imprumutau la cei bogati. Si in cele din urma nu puteau sa mai returneze imprumutul. Haos total.
Asa ca se simtea nevoia unei ordini si a unei discipline. Asa a aparut un tanar eupatrid din Attica pe nume Drakon. Care a devenit primul legiuitor al Atenei. Si a transpus toate legile in scris. Pe niste tablite de lemn. Acest gest de "maxima transparenta" de fapt ascundea niste texte codificate care aveau mai ales partea de pedeapsa accesibila doar lui Drakon.
Pentru cei care se imprumutau si nu puteau returna imprumutul sclavia era de obicei pedeapsa. Asta in cazul in care tu ca si creditor nu erai mai bogat decat debitorul tau. Atunci ramaneai fara avere!
Tot Drakon a facut primul distinctia intre omor si crima. Si de aici generatii de avocati au avut o paine de mancat!
Duritatea masurilor lui se regaseau totusi in sanctiunea cu moartea. Care era omniprezenta. Aici a ramas o vorba de la el : " Pentru micile infractiuni moartea este o pedeapsa normala, din pacate nu am alta mai dura pentru infractiuni mai grave!!!!".
Munca lui a dat roade si Atena a reusit sa se redreseze. Si moral si economic.
Asta pana la urmatoarea generatie de legiuitori. Adica pana la Solon. Care a mai revizuit pe ici pe colo, prin partile importante munca lui Drakon.
Lectia care ne vine din istorie ar fi urmatoarea:
Daca nu ne bazam pe legi si pe moralitate si corectitudine suntem sortiti decaderii si in final sclaviei! Asa cum a luat ea forma in secolul XXI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu