Totalul afișărilor de pagină

vineri, 1 aprilie 2011

WW III

E in plina desfasurare.
A inceput mai evident  prin 1989 pentru Romania.
Unii ziceau ca URSS a pierdut razboiul rece si ca se treminase totul. De fapt WW III incepuse cu razboiul rece si era doar prima faza.
Este eminamente un razboi economic si doar unde nu se poate altfel, militar.

Sa recapitulam:
WW I s-a terminat pe fondul revolutiilor bolsevice din Europa. Pe pamant german nu erau armate ale Antantei.
Tratatul initial de pace nu vorbea de capitulare si de vina. Peste noapte totul s-a schimbat si cineva trebuia sa plateasca nota de plata. Si aceasta a fost Germania. Si in mai mica masura Austro-Ungaria. Devenind 2 mici republici europene. Unul din marii castigatori a fost Romania care avea singura armata disponibila pentru a strivi Republica Sovietica Maghiara. Si asa am ajuns la Budapesta. Tratatul de la Versailles a recompensat Romania pentru curaj.
WW II se termina cu sufocarea masinariei de razboi germane prin lipsa de combustibil si materii prime. Resursele petroliere cele mai la indemana se aflau pe Valea Prahovei si incepand cu 23 august lipsa lor s-a simtit. Acest fapt a mai scurtat razboiul in Europa cu 1/2 an. Restul a fost un drum al Armatei Rosii pana la Berlin indiferent de costuri in oameni si resurse. In Asia au fost necesare 2 bombe atomice. Prima pentru a arata ca exista si a doua pentru a arata ca nu a fost singura. Tot asa si aici razboiul a fost scurtat cu 1 an.
Dar multa lume nu era fericita de cum se rearanjase impartirea "prajiturii".
Asa ca formele mai subtile de constrangere au inceput sa apara.
In ziua de azi este necesar ca tarile cu resurse petroliere sa fie conduse de guverne democratice. NU?
Ce parere are dl Chavez si dl. Ahmenajad  ?
Dar ce parere au China si Brazilia?
Si Rusia cat isi va mai linge ranile?
Franta inca foarte sifonata dupa episodul Vichy si pierderea influentei in lume. Dar actualul Napoleon incearca sa-i redea gloria anilor 1800. Sa vedem ce face cu extrema lui dreapta (Le Pen) si cu socialistii cam de mult scosi de la putere!
Nici Germania nu prea mai vrea sa fie o voce in multime. Cum a scos tara din recesiune (impreuna cu ea cam jumatate din Europa, restul de jumatate fiind finantat tot de Germania), dna Cancelar va pedala si mai si pe vocatia de lider european (impreuna sau nu cu Franta).
Intr-o lume tot mai dependenta de banci si societatile de rating, lucrurile nu mai pot merge cum au mers pana acum.
Trebuie schimabat ceva. Si nu cred ca lumea se va mai construi dupa chipul si asemanarea Americii.
Balanta puterii se schimaba.
Si noi odata cu ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu