Totalul afișărilor de pagină

duminică, 10 martie 2013

Furtul in Romania! Astazi hotii de fier vechi.

Oare o societate care isi poate hranii cetatenii si ii tine ocupati mai are hoti? Hotia  nu este oare un barometru al decaderii sociale si morale ? Sa nu furi! Frumos? Sa mori de foame ? Poti oare sa alegi intre sa furi sau sa mori de foame?
Aceste randuri nu se vor a fi un omagiu adus hotiei. Nici macar gasirea unei justificari. Pur si simplu sunt niste constatari personale.
In mintea mea alegerea unui om in viata este destul de simpla. Sau munceste, sau fura.
Din pacate lucrurile nu sunt asa de simple. Furtul a devenit si el in sine o munca. Un serviciu. Cu program si reguli clare.
Sa ne imaginam ziua de "munca" a unor hoti de fier vechi. Si aici exista mai multe categorii. Unii care fura (aduna) cu carutul de la supermarket, altii cu calul si caruta si altii care fura cu dubita sau camionul.
Tinand cont ca pretul unui kg de fier vechi este undeva pe la un leu sa vedem ce sume se vehiculeaza.
Cu un carut de supermarket poti cara maxim 100 de kg de fier vechi. Adica 100 de lei pe zi. Suma asta se imparte la cel putin doi "antreprenori" daca nu chiar trei. Adica intre 50 de lei si 33 lei pe zi. Asta ar fi un salariu de peste 1000 lei pe luna pentru zero calificare. Ceea ce nu este rau. Sa racai la fier, sa il tai , sa il smulgi, sa il rupi, sa il extragi dintre betoane, de sub daramaturi, din ghearele paznicilor nu este o treaba usoara. Trebuie determinare, dexteritate si viteza.
Sa revenim la calculul nostru. O caruta o poti incarca cu 500 de kg de fier vechi. Aici sunt insa necesari cel putin 4 "antreprenori'. Asa ca suma forfetara creste. Ar fi oarece cheltuieli si cu calul (asta daca nu il vinzi drept vita). Ajungem la o suma de minim 125 lei pe zi de om. Adica la peste 2500 lei pe luna.
Cel mai bine stau cei care fura cu dubita. Incarcatura poate ajunge si la 1500 kk. Adica 1500 de lei. De departe sunt cei mai castigati, cu toate ca au cheltuielile de intretinere cele mai mari. Si in plus sunt vanati de de politistii comunitari, cei de la rutiera si cei de la autoritatea rutiera. Asa ca au comisioane mari de dat. Dar tot raman cu destui bani.
Sa vedem cum stam: Materie prima este pe toate drumurile. Si pe toate caile ferate. Iti trebuie o apartenenta la un grup care are furtul in sange, un stat impotent si fier peste tot.
Toate conditiile sunt indeplinite in Romania. Si atunci de ce sa fi angajat si sa prestezi o munca care aduce plusvaloare.
In mintea hotilor, ei muncesc. Din greu si pentru o cauza nobila. Aici intervine si statul care nu a facut decat sa umilieasca munca salariata. Prin impozite si prin salarii umilitoare. Traiasca statul social!
Asa ca ne mai miram ca se fura busturi de poeti si scriitori?
Ma astept sa se fure si discul de la piata Charles de Gaulle sau avionul din Fundeni.
Din pacate furtul a ajuns in loc sa fie demonizat sa devina o virtute in Romania. Si hotii sa fie adulati ca mari eroi.
Noi nu il avem pe Robin Hood. In schimb avem in muntii Lotrului (oare lotru ce inseamna) zeci de varfuri cu nume de hoti celebri. Si mai avem si traditia haiduciei. De pe vremea fanariotilor.
Asta este alt semn ca romanii nu cred ca inca Romania este a lor. Ii privesc pe guvernnti ca pe niste fanarioti (poate si sunt) si atunci furtul capata dimensiuni moral-justificative.
O tara in care aproape toata lumea fura! OARE?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu