Totalul afișărilor de pagină

luni, 18 martie 2013

Show me the money!

Unde oare s-au dus banii din Romania? Nimeni nu mai are bani! Toata lumea a ajuns sa traiască pe datorie.
Ma rog, nu chiar toata lumea. Bani ar mai fi. De circulat nu mai circula. Sau mai bine zis nu mai circula ca altadata.
De fapt problema este ca afluxul masiv de capital strain din 2007-2008 a plecat deja din Romania. As zice ca banut la banut, cel putin. Toate bancile si investitorii care se plang ca au pierdut bani prin Romania, de fapt au pierdut doar o parte din profitul scontat.
Au repatriat tot capitalul si acum asteapta linistiti ca romanasii nostri sa isi plateasca ratele la credite. Si mai castiga ceva si din curs. Si bancile mai castiga si din imprumutat statul. Cel mai bun client.
Sa vedem ce se intampla si cu marile firme straine din Romania. Isi platesc si ele taxele la stat. Da ! Cu jumatate de gura. Pentru ca mii de facturi sunt intracomunitare cu prestari servicii de firme din cadrul aceluasi grup. Uite asa se mai duce si bruma de profit care ar fi fost bine de reinvestit. Dar scazand drastic profitul ( pe hartie) scad si darile la stat. Si actionarii sunt multumiti. Nu stiu cum este posibil ca marile companii multinationale sa tina cate trei evidente contabile. Ca in Romania, ca in tara de bastina si ca la auditor!!! Si sa jongleze cu cifrele!
Mai toate firmele care ruleaza bani adevarati au sute de contracte de consultanta si de alte prestari servicii fictive. Pentru ca de fapt consultanta nu se face si serviciile sunt gata prestate in Romania. Doar banii migreaza in strainatate.
Si mai auzi si cate o banca ca tine cu dintii de comisionul de risc. Care pus ban pe ban dupa 20 de ani este o suma frumusica!
In clipa de fata suntem asemenea unei vaci rapciugoase pe care o mulg toti cum apuca. Si statul si multinationalii!
Piata de consum suntem, sistem bancar propriu nu mai avem, productie (pe ici pe colo), resurse naturale cu redevente corespunzatoare ioc, infrastructura inca anemica, sistem de sanatate in cautarea unei identitati, sistem de educatie neperformant si ineficient.
Asta este pe scurt Romania in 2013!
Si la multitudinea de probleme as vrea sa vad si eu ca cineva vine cu solutii.
Mai ales ca urmeaza mii si mii de alte concedieri!
Si la un moment dat toata lumea o sa vrea sa vada banii!!!
Nici chiar BNR nu va putea face fata cu orice jongjerii la curs si la dobanda!
Ma tem ca ceea ce este mai rau inca nu a trecut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu