Totalul afișărilor de pagină

duminică, 24 martie 2013

Meserie te halesc!

Toata lumea vorbeste despre meseriasi si toata lumea cauta meseriasi.
De fapt nu prea ii cauta si de fapt nici macar nu ii gaseste.
Incerc si eu sa imi dau cu parerea despre fascinanta lume a instalatiilor. Unde activez si eu de cand am terminat facultatea. Adica de vreo 20 de ani.
As incepe prin a spune ca meseria de inginer de instalatii presupune si o latura filozofica destul de subtila.
Cred ca l-as numi ca prim instalator pe Prometeu. Caci a aduce focul in viata omului este un act de curaj, creativitate si altruism. Dar nu doar focul este stapanit de cel care vorbeste cu instalatiile. Este de fapt un Alchimist. Stapaneste toate cele 4 elemente. Si creaza pe al cincilea. Instalatorul este chiar al cincilea element. Reusind sa imblanzeasca focul, apa, aerul si pamantul are o viziune complexa asupra vietii. Aici intra in vadit conflict cu ceilalti specialisti pe ramura. Arhitectul si Constructorul. Cei doi reusesc sa creeze un corp minunat. Dar fara vlaga, viata. Cel care da viata (vlaga) unei constructii este Instalatorul. El o animeaza, o modeleaza si o face placuta traiului in ea.
Acum ca m-am pus bine si cu Arhitectii (cei care au painea si cutitul) si cu Constructorii ( cei care incheie marile contracte) sa va povestesc si despre viata si aventurile unui inginer de instalatii in ziua de azi.
In primul rand nu doar simpla absolvire a Facultatii de Instalatii (pe vremuri) din Bucuresti ( de pe fostul Bulevard Republicii) iti garanteaza accesul la meserie. Fiind ultima generatie de inginer cu examen de Diploma si nu de Licenta am activat (si activez) in toate cele 3 mari domenii : Hidro, Termo si Electrice. Asa ca am o viziune complexa asupra domeniului.
Si asa am ajuns in timp sa vad cine lucreaza in domeniul. Concurenta cea mai mare este de la Facultatea de Energetica. De aici am avut cei mai multi "colegi" ingineri de "instalatii". Am mai avut "colegi" si de la facultatea de Automatica, de la T.C.M si culmea si de la A.S.E. Care conduc firme de altfel puternice. Si pricepute.
Cam asta ar fi concurenta la titlul de inginer de instalatii. Sau cum se spune prin santier Dom' Inginer!
Acum ar mai fi si cateva cuvinte despre seriozitatea legendara a instalatorilor. Un renume prost. O seriozitate aproape absenta si in mare parte lucrari de proasta calitate. Cam asta ar fi pe scurt un diagnostic.
Si de ce oare toate astea. Simplu. Lucrari se iau nu in functie de competenta si de raport calitate pret.
Lucrarile se iau pentru pretul cel mai mic ( nu conteaza ce are el in spate) si datorita celui care vinde marfa. Cu cat iti imbarligi mai bine beneficiarul cu atat ai mai mari sanse sa reusesti.
 Si sa nu uitam si de micii meseriasi. Toata lumea stie sa monteze un lavoar, o priza si un radiator. Din pacate nu la asta se rezuma totul.
Paradoxal am observat ca lucrarile cu asa zis particulari ajung uneori sa coste mai mult decat cu o firma. Cand se trage linie s-ar putea observa ca de fapt ai lucrat cu un particular si nu ai un pret mai mic, nu ai garantie si de obicei nu prea mai ai de unde sa il iei. Sa nu mai vorbim de factura.
O sa mai continui aceasta tema si in alte postari!
Pe curand!
Inginer de Instalatii Adrian Atanasiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu