Totalul afișărilor de pagină

duminică, 15 decembrie 2013

Amintirile unui Decretel !

Pentru cine nu cunoaste termenul de Decretel este vorba de un faimos decret ( Decretul 770/1966 din 01.10/1966) care stabilea la Art 1 : " Intreruperea cursului sarcinii este interzisa". Asa ca brusc cand m-am nascut Bucurestiul gemea deja de noi nascuti. Daca pana atunci la scoala erau clase pana la litera "D" prin anii 1974 ajunsesera sa fie pana la litera "P".
Daca America a avut generatia Woodstock sau Flower-Power, romanii au doar generatia decreteilor. Si care teoretic acum incearca sa ia puterea de la cei batrani.
Daca tot este sa imi reamnintesc ceva ar putea fi vorba si despre :
- cozile la carne la Bucur-Obor la poarta de intrare in garajul subteran dinspre Hala Obor;
- ratia de ulei si zahar pe care o luam din alimentara din subsolul de la Bucur-Obor;
- coada de dimineata de la lapte si iaurt de la Hala Obor;
- coada pentru cartofi de la sina de tren unde oprea vagonul cu cartofi;
- cozile de la benzina si mai ales cea de la benzinaria Baneasa care tinea pana unde acum este Taverna Sarbului pe str. Tipografilor. Benzinaria este pe DN1 dupa fantana Miorita si dupa podul CFR Constanta;
- piesele de teatru de la Bulandra, Notara sau TNB;
- spectacolele de PMT ale lui Pitis;
- cuplajurile de fotbal pe stadionul 23 August;
Si ar mai fi si multe altele. Dar cum sa povestesti (de exemplul baiatului tau) despre foame, frig si frica.
Si toate astea sunt legate de un singur nume. Nicolae Ceausescu ! Odiosul dictator executat in ziua de Craciun la Targoviste. Chiar atunci am resimtit o usoara neintelegere a mascaradei de proces si a executiei rapide. Dar asa cerea REVOLUTIA!
A trecut si Revolutia si in noua democratie am invatat ca tot ce a tinut de Ceasusescu a fost rau si tot ce tine de Iliescu este bun.
Cum este sezonul reevaluarilor incerc si eu sa-mi fac niste dusmani si sa vorbesc despre anumite aspecte care sunt TABU.
Nu am uitat si nu cred ca voi uita vreodată ca au fost ierni in care am avut si 14 ' C in apartamentul de bloc. Sau ca apa calda era mai rece decat apa rece. Nu voi uita niciodata ca au fost zile in care mi-a fost foame. Nu multe dar au fost cateva. Am avut ocazia sa inteleg, putim mai tarziu si cum functiona Departamentul de Securitate a Statului. Asa ca am trait si eu intre cei 3 F. Frig, Foame, Frica.
Ceea ce imi reamintesc este totusi ca in Romania se producea o multime de lucruri. Daca stau bine sa ma gandesc chiar se producea orice. ORICE!!! Existau o multime de fabrici si uzine in care munceau tristi si nemultumiti o groaza de romani. Primeau un salariu si aveau un apartament, eventual o masina si un concediu pe an. Eventual la mare.
Ce s-a mai ales din toate astea???? PRAFUL!!!
Si de ce? Tot ni s-a spus ca Romania nu producea de calitate si ca acele industrii trebuia sa dispara. La fel ca sistemul de irigatii, la fel ca industria militara, la fel ca industria siderurgica, la fel ca industria petro-chimica........
GRESIT!!!!
Romania producea o groaza de lucruri care nu erau intradevar bune pentru Occident. Dar putea fi bune pentru alte piete. Asa s-a dat startul la furat. Si la distrus. A fost cineva judecat si inculpat pentru distrugerea ROMANIEI in toti acesti ani????
Repet Romania putea produce doar daca isi adapta oferta pentru pietele traditionale. Si daca nu se rupeau brusc toate puntile cu clientii traditionali.
Daca va exista JUSTITIE in Romania pe langa dosarul Revolutiei si al Mineriadei ar trebui deschis si doua mari dosare:
1. DOSARUL COMUNISMULUI
2. DOSARUL DISTRUGERII ECONOMIEI NATIONALE.
Doar atunci putem spune ca in Romania exista JUSTITE. Pana atunci..........
Sa recapitulam. Totul a fost distrus si vandut la fier vechi pentru ca nu eram competitivi. NU?
Sa va spun cateva mici povesti. De curand am fost la un producator de tubulatura. Care functiona in localul unei vechi intreprinderi socialiste de profil. Omul produce cu aproape acelasi utilaje de pe vremea lui Nea Nicu si este competitiv. Am fost si in vizita la Faur si acolo se produce inca la greu. La fel si in alte si alte fost fabricute acum privatizate. Unele cu tehnologii moderne (ulterior cumparate) altele cu aceleasi tehnologii si echipamente.
Cum era melodia cu NECOMPETIVITATEA????
Si inca cateva exemple:
1. PETROM. Dintr-o mare gaura neagra a devenit compania nr.1 in Romania;
2. SIDEX. Dintr-o mare gaura neagra, poate produce (daca piata ar cere) otel pentru jumatate din Europa.
3. CARPAT CEMENT . Dintr-o mare gaura neagra in cativa ani si-au platit toate datoriile si acum sunt stabilizati si daca piata ar cere ar putea produce cimentul pentru toate podurile si viaductele de care avem nevoie.
Exemplele pot continua dar nu este domeniul meu forte.
In schimb toate celelalte au ajuns la fier vechi!!!
Si NIMENI NU ESTE TRAS LA RASPUNDERE!!!???
Cum ramane si cu flota?
Ca tot este mare discutie cu autostrazile in Romania.
Va atasez o poza cu un proiect din 1968 despre cum ar trebui sa arate autostrazile in Romania. Si proiectul chiar avea in spate aproape toata documentatia gata.
Daca ma intreba cineva ce a fost rau si ce a fost bun nu sunt sigur ca stiu exact ce sa raspund.
Stiu sa spun ca de platit a platit doar familia Ceausescu si restul au ramas neprihaniti.
Stiu sa spun ca o societate care are la baza un simulacru de proces si atat (dublat poate de o executie) nu poate avea moralitate.
Insanatosirea morala nu trebuie sa tina cont doar de actualii profitori. Ranile sunt mult mai adanci si trecutul inca nu este curatat de toate crimele si lucrurile odioase petrecute.
Insa a da cu piciorul la ceea ce romanii au muncit si creat si a arunca pe apa Sambetei tot ce s-a realizat in doua generatii de romani este un lucru pe care eu nu il pot intelege.
Daca ramanem cu capul in tarana nu avem sansa sa vedem si cerul de deasupra noastra si nici sa vedem Soarele stralucind.
Romania are si lumini si umbre. Dar trebuie delimitate clar. Pentru ca altfel o sa vedem totul in gri si nu vom ști niciodata ceea ce a fost luminos si nici ceea ce a fost intunecat.
Romania nu a insemnat numai Nicolae Ceausescu. Dovada este si faptul ca la un moment dat a ajuns sa faca autostopul pe langa Targoviste.
Tovasarii lui de drum sunt inca printre noi. Ei si copii lor. Dar si aici exista alb si negru. Si mult gri!
Visez la o Romanie colorata si in care griul sa nu mai existe.
Cam astea sunt amintirile unui Decretel pe ziua de azi!
Tare mult mi-as dori sa nu mai fim o tara de consum. Si daca nu mai producem orice macar acum sa existe o strategie pentru domenii de varf si de viitor. Altfel toti IT-isti nostri o sa ajunga prin strainatate si cu ei multi altii.
Militez pentru o Romanie mandra, corecta si valoroasa.
Poate nu sunt chiar singur!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu