Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 14 decembrie 2013

Romania mea si Romania lor!

Iarasi fac apel la istorie. Hitler a castigat alegerile in Germania. A fost desemnat Cancelar si apoi a inceput sa schimbe legile. La ce s-a ajuns s-a vazut. Curat democratic. Asta este una din fetele democratiei. A celei reprezentative. Si asta se intampla daca pui in mana unor necunoscuti dreptul tau de a hotara ceva. Asa ca Europa a mai avut asemenea experiente pe care acum vrea sa le lase sub pres. Poate de aicea si reactia unitara.
Eu cred ca democratia reprezentativa si-a atins si depasit limitele. La fel si societatea capitalista de consum. Si asta nu o spun numai eu ci si cu alte interpretari si altii.
In Romania situatia este un pic diferita, dar nu cu mult. Proaspat iesita din comunism ( HA HA HA , daca ati uitat au trecut 24 de ani !!! ) Romania nu isi gaseste un ritm democratic si o normalitate. Oamenii voteaza emotional, visceral si uneori si pentru o galeata sau o punga de malai. Aici ar fi o discutie despre votul la romani. Dupa cum se observa procentul de absenteism este din ce in ce mai mare. Asta si datorita lehamitei generalizate. Se ajunge in situatia ca pentru cateva zeci de mii de voturi balanta puterii sa se schimbe. Si acele cateva zeci de mii de voturi de obicei sunt din cele cumparate.
In fiecare partid exista un grup de elita de sociologi, matematicieni si statisticieni. Care creeaza modele matematice si reusesc sa puna in cifre intentia de vot cat si reactia emotionala a poporului roman. De mare ajutor sunt si campaniile de televoting sau concursurile gen Vocea Romaniei, Romanii au Talent sau chiar si X Factor. Grupul Intact stiu unde isi varsa informatiile (daca va tot intrebati de ce rezista asa bine PC) , in schimb despre grupul Pro am doar o banuiala. Asa modelul matematic creat se pune problema cine isi mobilizeaza mai bine electoratul si cine reuseste sa cumpere cel mai sigur voturile unor minoritati. Caci aici se face diferenta. Societatea romana este destul de polarizata si plina de ura si resenimente. O gandire limpede lipseste ca si o voce autentica si respectabila. Nu avem in clipa de fata nici o personalitate care sa nu fie intr-un fel manjita. Cei 24 de ani de la Lovilutie au plimbat pe la borcanul cu miere aproape pe toata lumea care a aparut pe sticla. Si cum daca nu esti pe sticla nu existi sa zicem ca accesul in clubul exclusivist este inchis. La fel de greu este accesul si la un partid politic. Sa infiintezi acum un nou partid este o misune aproape imposibila. Ai nevoie sigur de specialisti care au functionat prin alte partide existente. Ai nevoie de logistica, ai nevoie de expunere media si ai nevoie de multi bani. Si in primul rand de o platforma politica adaptata zilelelor noastre.
Atunci poate nu va mai conta multitudinea de asistati de catre stat in orice forma si poate va exista si o dezbatere pe idei si solutii nu pe injurii si atacuri la persoana.
Si poate tot atunci minoritatea care munceste si face afaceri corect va avea un cuvant mai mare de spus in Romania.
Romania mea este cea in care politica se face din corectitudine si din chemare, nu din oportunism si parvenitism. Romania mea este plina de oameni corecti si muncitori , intre care lucrez si interactionez zilnic.
Romania lor este si vrea sa ramana un stat mafiot in care furtisagul este virtutea maxima. Si care doar intamplator este in UE si NATO. Nu reprezinta un sistem de valori acceptat si impartasit.
Nu stiu care Romanie va supravietui.
Asta depinde si de noi. Nu neaparat la vot ci si in viata de zi cu zi.
Nu suntem putini si nu suntem in situatia sa fim pierzatori. Pentru ca suntem atasati valorilor democratice si Adevarului.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu