Totalul afișărilor de pagină

duminică, 14 septembrie 2014

A doua secularizare !

Desi au trecut putin peste 150 de ani de la secularizarea lui Cuza au aparut semne ca se pregateste de o noua secularizare. Nu neaparat a averilor manastiresti, ci mai mult in sensul recuperarii scolii si societatii romane de patronajul subtil al bisericii. Delicat se vorbeste despre ora de religie, se mai aude anemic si despre influenta bisericii in politica. Din 1989 biserica romana scapata ( oare ) de opresiunea comunista a inflorit si isi traieste o a doua tinerete cum nici prin anii 1941 nu reusea sa mobilizeze masele. Desi ne este greu sa admitem, BOR este o mare putere in statul roman. Atat economica dar si politica. Din pacate cele doua dimensiuni nici nu mai pot fi separate. BOR este oglinda fidela a societatii romane actuale. Cu noul management, odata cu schimbarea generatiilor, eficienta si puterea ei a crescut incat nici macar criza economico--financiara nu a deranjat-o prea tare.
In clipa de fata gestioneaza cel mai mare santier de constructii din Romania, o lucrare faraonica. De asemenea are cea mai mare agentie de turism, cea mai vasta retea imobiliara, cele mai multe fonduri europene absorbite in domeniul agricol, cel mai mare tiraj tipografic, unul din trustrille media cele mai moderne, unul din cele mai mari parcuri auto. Este si cel mai mare latifundiar din Romania. De asemenea are monopol si exclusivitate pe o seama de produse si servicii.
Toate astea dublate de nici o contributie la bugetul de stat, ci dimpotriva.
Cine oare are curajul sa provoace un asemenea trust. Media, financiar, economic si mai ales puterea de a mobiliza si influenta masele.
O parte dintre romani chiar ar dori o noua secularizare. Ei sunt totusi minoritari.
Sunt tare curios cat si pana unde va tine intransigenta Monicai Macovei.
Tot sustin in postarile mele intr-o clarificare a locului si rolului BOR in Romania.
Cine stie? Poate chiar se va intampla asa ceva.
Suntem in anul 2014 totusi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu